shopping

szerkesztés

Ruhatárfrissítés másodkézből az etikus és egyedi öltözködésért – Ezek a kedvenc budapesti turkálóink

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

  • Nagy Zsófia

2021. 11. 11. 10:15

Nemcsak a fenntarthatóság, az etikus divat melletti elkötelezettség és a különlegesen egyedi darabok miatt érdemes néha másodkézből választanunk, hanem akkor is, ha szeretnénk kiváló minőségű, természetes anyagokból készült ruhákat hordani, amelyek egyszer már bizonyítottak, és történetük van. Ehhez kínálunk most néhány igazán menő lelőhelyet.

Fotó: We Love Budapest

Ludovika VNTG Shop

1/17

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 15.

Több Infó

Címkék

Korábban már írtunk arról, hogy mit is jelent valójában a vintage, amely egyrészről eredeti 20-as, 30-as évekbeli tárgyakat, öltözékeket, kiegészítőket takar, másrészről pedig egyfajta esztétikát. A Ludovikánál szerencsére mindkettőben részünk van, szép és romantikus darabok, csipke, Hetty néni-blúzok, század közepi vagy kicsit régebbi gobelintáskák és más kiegészítők között válogathatunk. Az üzlet pöttyös kutyája pedig olyan szeretettel üdvözli a vásárlókat, hogy tőle aztán a legvadabb szettben is megjön az önbizalmunk.

Ár: 4/5
Facebook
Instagram

Fotó: JUDAS / Facebook

JUDAS

2/17

1074 Budapest, Dohány utca 16-18.

Több Infó

A Dohány utca eleji bolt azáltal is kiemelkedik a kínálatból, hogy sok férfi- és uniszex darabot találhatnak azok, akik a laza, sportosabb öltözködést, a streetwear- és hiphopdarabokat kedvelik. Olyan márkák ruhái és kiegészítői közül válogathatunk itt másodkézből, mint a Vans, az Adidas, a Nike, a Carhartt és a Herschel.

Ár: 4/5
Instagram
Facebook

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Szputnyik Shop

3/17

1074 Budapest, Dohány utca 20.

Több Infó

A Szputnyik alapvetően lényegesen több, mint egy használtruha-bolt, az egyik legrégibb és legnagyobb fórumot, a legtöbb ötletet kínálja azok számára, akik az öltözködésükön keresztül élik meg az önkifejezést, és az etikus divat és a slow fashion nézőpontjait is szem előtt tartják. A világos belső térben a használt és új cipőktől, ékszerektől, férfi- és női ruháktól a változatos kiegészítőkig minden megtalálható. És mivel arra törekszenek, hogy bemutassák, hogyan lehet az újabb és a régi darabokat kombinálni, több hazai és külföldi márka új termékei közül is válogathatunk.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

LoveBug Vintage

4/17

1027 Budapest, Margit körút 62.

Több Infó

Címkék

Hímzett házi áldással kombinált farmerdzseki és az emblematikus I Want to Break Free-re utaló Barbie-Freddie-póló. Csak ennyit mondunk, ha a bolt stílusáról és egyediségéről kérdeznek minket. Az említett darabokat annak idején sajnos elvitték előlünk, ennek ellenére továbbra is odavagyunk a földszinti lakásból kialakított, zegzugos üzlethelyiségért az egyedi, pre-loved darabokért és az online felületekért, ahol nyomon lehet követni a tulajdonosok sokszor kalandos külföldi beszerzőútjait is, és azt a laza és szabad életformát, amely talán a legjobban passzol a ruhákhoz.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: Retrock Facebook Oldal

Retrock

5/17

1061 Budapest, Anker köz 2–4.

Címkék

A használtruha-körképek elmaradhatatlan nagyágyúja az Anker közben lévő tágas bolt. Mivel az üzletben és online is válogathatunk a vintage holmik mellett fiatal hazai tervezők öltözékei és különböző upcycled darabok között, a használt ruhák más kontextusba kerülnek. A bolt ezzel is felhívja a figyelmet arra, hogy másodkézből vásárolni nemcsak akkor jó, ha az etikus divat és a fenntarthatóság fogalmával akarunk dobálózni, hanem akkor is, ha egyszerűen csak szeretnénk jó minőségű, rendes anyagból készült, egyedi holmikat jó áron beszerezni.

Ár: 4/5
Instagram
Facebook

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Jajcica

6/17

1063 Budapest, Szondi utca 58.

Címkék

Az egyik legjobb választás, ha igazi veszkócsizmát vagy Martens bakancsot keresnénk, hiszen remek a választék a Jajcicában, és ezeknek a daraboknak éppen az lenne a lényege, hogy elnyűhetetlenül ki-be jönnek-mennek a divatból. Amúgy pedig a Jajcica egy teljesen besorolhatatlan, az alternatív szubkultúrát, gótokat, punkokat is kiszolgáló üzlet, ahol ezért bárki találhat magának egy-egy izgalmasabb darabot.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: We Love Budapest

Antifactory Vintage Shop

7/17

1061 Budapest, Anker köz 2–4.

Címkék

A hatalmas neonfelirat és a bent szóló, nem mindennapi zenék által szinte steampunk környezetben érezhetjük magunkat. A ruhák nem olcsók, cserébe abszolút egyedi darabokkal találkozhatunk, online pedig már csak az instás outfitek miatt is érdemes követni őket.

Ár: 4/5
Instagram
Facebook 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Konfekció

8/17

1084 Budapest, Víg utca 20.

Címkék

Oltai Kata művészettörténész, kurátor, feminista influenszer boltjában bátran szabadjára engedhetjük a képzeletünket és újragondolhatjuk, mi az, amiben jól érezzük magunkat. A Konfekció saját szavaival: „vintage, állatmintás, dagadt, anorexiás, cigányrózsás, motoros, eredeti, bubugao, statementes és céltalan ruhák + kiegésztítők a Rákóczi téri csarnok mögött”. Mi bírjuk ezt.

Ár: 2/5
Instagram
Facebook

Fotó: We Love Budapest

Csóra Cipő

9/17

1024 Budapest Margit, körút 61–63.

Címkék

Több mint 20 éve vannak jelen a piacon kiváló minőségű, válogatott használt cipőkkel és táskákkal. Szinte teljesen új vagy nagyon megkímélt, utolsó divat szerinti darabokat is kifoghatunk a Margit körúti üzletben, ahol ráadásul Grisport túrabakancsok, Nike, Geox, Högl, Adidas és Tamaris darabokat is találhatunk. Időről időre leárazásokkal, akciókkal várnak bennünket.

Ár: 3/5
Facebook

Fotó: Vintage Shop Práter

Vintage Shop Práter

10/17

1083 Budapest, Práter utca 9.

Címkék

Ottjártunkkor az üzlet előtt akaratlanul egy érdekes beszélgetés fültanúi lettünk. Egy fiatal lány éppen azt mesélte barátnőjének, hogy itt választotta ki a menyasszonyi ruháját. Belépve további két lányt találtunk, akik erről a kint hallott történetről beszélgettek egy nagyon furcsa sapkával és egy még furcsább táskával a kezükben, mialatt egy idős dáma mellettük éppen alkudni próbált egy szőrmebundára. Szóval ez a bolt igazi kincsesbánya, ahol bármilyen alkalomra találunk olyan holmit, ami garantáltan nem jön szembe velünk az utcán.

Ár: 2/5
Facebook

Fotó: Ever After Facebook Oldal

Ever After

11/17

1075 Budapest, Kazinczy utca 6/A

Címkék

A Kazinczy utcai pincehelyiségben általában nagyon jó minőségű, szépen tisztított, igazi pre-loved különlegességekkel, pulóverekkel, kabátokkal, kiegészítőkkel találkozhatunk. Mi nagyon szeretjük a bolt letisztult hangulatát, mindig szívesen segítenek nekünk abban is, hogy megtaláljuk a hozzánk legjobban passzoló ruhadarabot.

Ár: 2/5
Instagram
Facebook

Fotó: Dressing Room - Öltöző (Facebook)

Dressing room – Öltöző

12/17

1075 Budapest, Síp utca 24.

Címkék

Azért, mert pincehelyiség, vagy azért, mert Budapest egyik legjobb koktélbárja mellett van, de a Dressing roomnak határozottan olyan hangulata van, mintha egy '70-es, ’80-as évekbeli társaság valamiért összegyűjtötte volna az összes partiruháját, majd ismeretlen helyre való távozásuk után valaki megtalálta volna ezt az egyveleget és nyitott volna egy üzletet belőle. Napszemüvegek, óriás kiegészítők, lurex, latex, bőr és színek minden mennyiségben.

Ár: 3/5
Facebook

Fotó: Typo Showroom Facebook Oldal

Typo Showroom

13/17

1088 Budapest Krúdy utca 9.

Címkék

Válogatott cipők, táskák, kiegészítők és ruhák elsősorban a sportosabb, streetwear és hiphop stílus kedvelőinek. A használt darabok mellett számos modern, új kiegészítőt is találunk ebben a boltban. A shop azáltal is kiemelkedik a kínálatból, hogy a női öltözékek és a férfiruhák nagyjából fele-fele arányban találhatók meg a választékban.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Giháda

14/17

1082 Budapest, Üllői út 52/A

Címkék

Punk, rocker, goa, deszkás szubkultúrák öltözetei, valamint vásárlás pszichedelikus környezetben. Igar Csaba (Gigi), a tulajdonos, kék punktarajával elég feltűnő bizonyítéka annak, hogy egy olyan helyre érkeztünk, amelynek még a növekvő használtruha- és vintage-kínálatban is igazi karaktere, egyénisége van. Az árak tekintetében pedig semmi sincs kőbe vésve, itt tényleg az a cél, hogy minden darab megtalálja azt a tulajdonost, aki a legjobban tudja majd szeretni.

Ár: 3/5 
Facebook 
Instagram

Fotó: Swappis Facebook

Swappis ruhaforgó

15/17

1137 Budapest Kresz Géza utca 12.

Címkék

Az újrahasznosításra és etikus divatra épülő használtruhabolt modelljét Tünde, a tulajdonos Svédországban ismerte meg, mikor ilyen irányú tanulmányokat folytatott az országban. A ruhaforgó lényege, hogy hordható, jó minőségű használt női és férfi holmikat, kiegészítőket viszünk be, amelyeket pontoznak. Ezzel tagok leszünk, és az így létrejött összeg határán belül kedvezményesen vásárolhatunk a készletből.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Cream, Háda – nagy turkálóláncok

16/17

Ne feledkezzünk meg a használtruha-óriásokról sem. Itt persze nem annyira a különleges partiruhákat kell keresni, viszont ismert márkák modern darabjait vásárolhatjuk meg tényleg nagyon jó áron. A kínálat java része kommerszebb, de tökéletes, ha máshol kiválogatott extrém öltözékeinkhez keresünk divatos, fenntarthatóbb kiegészítő darabokat. Célszerű ezeken a helyeken azért nagyon figyelni a minőségre, mert a fast fashion láncok gyengébb termékei is előfordulhatnak a kínálatban.

Fotó: Ruha Recycled Fashion Store

+1: Ruha. The Recycled Fashion Store

17/17

2000 Szentendre, Péter Pál utca 3.

Címkék

Utolsó szereplőnk bár nem fővárosi, hiszen Szentendrén találjuk, de érdemes meglátogatni. Nagykovácsi után Szentendrére költözött Lendvai Lilla stylist fenntarthatóságra, divatra és stílusra építő concept store-ja. A megunt, nem hordott, méretbajos ruhák és kiegészítők itt történetükkel együtt várják, hogy beköltözhessenek egy új gardróbba, lassú, körforgásos modell nyomán. Szépségekkel érkezni és távozni is lehet, de nagyon fontos, hogy Lilla értő szemei minden darabra odafigyelnek — ide biztos nem kerülnek be túlhordott hacukák. Abszolút prémium a ruhafelhozatala, természetesen elérhető áron. Bőven találunk magyar tervezői darabokat, vintage különlegességeket, extra holmit. Pénteken és szombaton, valamint minden hónap utolsó vasárnapján elérhető a szentendrei „butik”. A webshopban és az Instagramon is lehet böngészni az újdonságok között.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Hasonló tartalmak

Admin mode