Hawaii leghíresebb étele, a poké helyi nyelven ’vágás’-t jelent, ami eredetileg a felkockázott, nyers tonhaldarabokra utalt, amit tengeri sóval, hínárral, algával és apróra tört banhullal (helyi dióféle) tálaltak az őslakosok. A 70-es években japán behatásra a sót egy szójaszószos, szezámolajas, citrusos marinádra cserélték, de a nyershal-koncepció maradt. A poké friss, tartalmas és ráadásul egészséges is!

Elsődlegesen a superfoodmozgalomnak köszönhetően a manapság a világ minden táján reneszánszát élő poké néhány éve már Budapestet is meghódította – ezúttal azonban már bowl formában: zöldségekkel, hüvelyesekkel, rizsfélékkel és magokkal kiegészítve. Lássuk a hazai kedvenceinket!

1/5

ono poké

Szládovics Orsi, Moravcsik Béla, Semsei Sándor és Brunda Mátyás szerelemgyerekével, az ONO Poké Bowl Barral indult itthon a pokéőrület, a Bartók Béla úton nyílt üzletüket pedig azóta egy pesti és egy II. kerületi egység nyitása követte. Az alapkínálatukban hat különböző tál szerepel, normál vagy kis kiszerelésben, illetve összerakhatjuk a saját kombinációnkat is. Ennél az ételnél nem a fűszerek, hanem a textúrák sokszínűsége adja az igazi összetettséget, a pokéval pedig az indokolatlanul alacsony hazai halfogyasztási adatokon is javíthatunk, mindezt úgy, hogy az egészségünket is szem előtt tartjuk közben. Nagyon jó pokézók nyílnak sorra, de az ONO mégiscsak olyan, mint az első csók vagy az első szerelem: az összes többit ahhoz mérjük az életünk során. 

2/5

California Poké

A Kelenföldi pályaudvarhoz közeli Somogyi úton bő egy éve nyílt California Poké tovább emeli a polinéz szigetvilág tradicionális és mára street fooddá avanzsált ételcsodájának budapesti fényét. A lazacos és a tonhalas mellé saját, a helyi viszonyokra kitalált pokétálakkal is szolgálnak, van például édes-chilis csirkés és terijaki marhás megoldás is, a lényeg az alapanyagok frissességében rejlik. A hozzávalók többnyire nyersen kerülnek elénk, a különféle húsokat és a rákot azonban szuvidálják. A kilencféle pokétál mellett miso és ramen levesek közül is válogathatunk.

3/5

Yumybo

Ahány tál, annyi szokás – tartja a mondás –, a MOM Park I. emeletén megnyitott Yumybóban is bátran kísérletezgetnek, így színesebb és változatosabb tálak kerülnek az ember elé az asztalra, mint ha sima poké bowlt enne. Ha működnek az ízek és a harmónia, akkor gyakorlatilag bármi bármivel összerakható egyetlen tálban, a lényeg a színesség és a változatosság. A Yumybóban azonban picit elrugaszkodnak az eredeti ízektől, miközben azt is figyelembe veszik, hogy a magyar konyha nagyon más, mint a hawaii. Mi például a kacsát tört burgonyával és édes lila káposztával esszük, ezek a kísérők pedig a Yumybóban is megvannak, igaz, egy kis csavarral: a káposzta savanyított, a burgonya pedig édes mellette

4/5

Ohana Poké Bowl

A Kazinczyban, Pest egyik legmenőbb és legváltozatosabb gasztroutcájában találjuk az Ohana Poké Bowlt, ahol a hétféle fix tál mellett – magára a stílusra amúgy jellemzően – magunknak is összeválogathatjuk az ebédünket, mégpedig olyan módon, hogy 1 alap (szénhidrátkerülőknek van cukkínitészta is!) és 1 protein (tonhal/garnéla/lazac/malaccsászár/csirke/tofu) mellé 5 egyéb feltétet, 1 öntetet és 2 ropogóst is választhatunk a széles listáról. A Kazinczyba már csak a hangulata miatt is érdemes személyesen bemenni, de a poké nagy előnye – mondjuk, egy nápolyi pizzával szemben –, hogy házhoz szállítva is tökéletes minőségű marad.

5/5

Pokito

Erdem Bala isztambuli török fiatalember még Spanyolországban szeretett bele a poké bowlok nyers halas, változatos világába, a pandémia alatt pedig elhatározta, hogy Budapesten nyitja meg – Pokito néven – első éttermét. A máshol is kapható és a végtelenségig variálható bowlok és a tonhaltatár mellett itt találkoztunk először a poké burritóval – ami igazából olyan, mint egy hatalmas kétkezes szusi – és a Loco Mocóval, ami kvázi egy marhahúspogácsás szusiburger tükörtojással és fűszerekkel. Japán hatásokon átesett tradicionális hawaii street food, ami Spanyolországból érkezett – török közvetítéssel és újabb csavarokkal – Budapestre. Mi lehetne nemzetközibb ennél?

Címkék