Túl nagy a hőség, esik az eső, vagy éppen szabadtéri programot tervez a család? 10 remek ötlet szerepel nyári szünetes ajánlónkban, a múzeumoktól a szabadtéri előadásokon át a járműves programokig.

1/10

Keressünk szobrokat, tűzfalakat! – Kolodko-miniszobrok, meseszobrok vagy a legmenőbb tűzfalak nyomában

A fővárosban kalandozni gyerekekkel egy-egy téma alapján mindig izgalmas, de nem árt előre felkészülni. Egy jó fagyizóval vagy egy közelben lévő játszótérrel összekötve egy üres délelőttöt vagy délutánt is megtölthetünk tartalmas programokkal. Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is nagyon szeretik Kolodko Mihály alkotásait. A gyereknapi hétvégén lepte meg Budapest lakóit a művész legújabb miniszobraival, amelyek a Batthyány és a Hattyú utca kereszteződésénél lévő kis téren található. Az Egyszer volt Budán kutyavásár mese ihlette alkotások között maga Mátyás király is feltűnik. Mi itt írtunk róla részletesebben. 

Ha ezen a környéken járunk, érdemes útba ejteni a Kedves Krémet vagy a Pékműhelyt is, a Batthyány tér felé haladva pedig a Rumini játszóteret sem érdemes kihagyni.
További Kolodko-miniszobrokról itt írtunk. 
 
A másik téma a legizgalmasabb tűzfalak felkeresése. Kisebb gyerekekkel természetesen a mesehősök nyomába érdemes indulni. Legutóbb a II. kerületi Pasaréti úti volt katonai akadémia szürke kerítésére kerültek fel gyerekkorunk népszerű rajzfilmhősei, a VIII. kerületben pedig megkereshetjük akár Vukot is.

Ajánlunk még néhány különleges szobrot különleges történettel, amely a gyerekeknek is biztosan tetszeni fog: https://welovebudapest.com/toplista/10-1-kulonleges-budapesti-szobor-ami-meselni-tudna
https://welovebudapest.com/hely/rumini-mesejatszoter
https://welovebudapest.com/hely/pekmuhely-batthyany-utca


2/10

Barangoljunk barlangokban!

Ha már nem bírjuk a hőséget, vagy éppen esik az eső, jó ötlet egy budapesti barlang felkeresése, ahol mindig 10-12 fok körüli a hőmérséklet, így egy vékonyabb pulcsit is érdemes bekészíteni. Már a legkisebbek is látogathatják a Szemlő-hegyi-barlangot, melynek a tetején egy kis ösvény és játszótér van. Bent pedig óránként indulnak vezetett túrák (kedd kivételével, amikor zárva vannak), illetve a barlangászok életébe is betekinthetünk egy kiállítás segítségével. A közelben található Pál-völgyi-barlang 5 éves kortól látogatható. A barlang június 3-tól augusztus 28-ig péntektől vasárnapig hosszabb nyitvatartással üzemel. Az utolsó túra 17:15-kor indul. Nagyobb gyerekekkel ajánljuk a Mátyás-barlang vezetett, overallos túráit is. Itt nincs kiépített útvonal, a túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de nem szükséges előképzettség, csak sportos hozzáállás. A szükséges felszerelést – overallt, sisakot és fejlámpát – biztosítják, de előzetesen be kell jelentkezni.

Részletek itt.

3/10

Ne hagyjuk otthon a váltóruhát! – a legjobb vizes játszóterek

Tavaly itt írtunk a legjobb vizes játszóterekről, azóta a pesterzsébeti Duna sétányon található játszótér is megújult, és maga a sétány is remek program egy meleg nyári napon. Érdemes ezekre a játszóterekre a reggeli vagy a délutáni órákban érkezni, mert általában kevés az árnyékos rész.

4/10

Okosodjunk Budapest legnagyobb tudományos játszóházában – irány a Csodák Palotája!

A Csodák Palotája egy olyan tudományos játszóház, ahol tényleg élményeken és játékokon keresztül ismerkedhetünk többek között a fizikával, a kémiával és a biológiával. Emellett van négyféle szabadulószoba, az Öveges színpadon előre meghirdetett időpontban előadások készülnek. 14 éves kortól pedig igazán különleges élmény a születéssel kapcsolatos kiállításuk is. Mi itt írtunk róluk részletesebben. (x)
 
Részletek itt.

5/10

Hűsöljünk múzeumban! – nyár a Magyar Nemzeti Galériában

A múzeumban több programmal is készülnek a nyár folyamán a gyerekek számára. Az Art deco Budapest kiállításhoz kapcsolódva, melyről itt írtunk bővebben, tartanak majd tárlatvezetést a 8–12 éves korosztály számára június 22-én, július 1-jén és július 22-én. A Pagony kiadó Képtelen képrablás című könyve ihlette foglalkozásra pedig 6–12 éveseket várnak július 14-én és 28-án. Emellett 2 nyári táborba is lehet még jelentkezni itt.
 
Részletek itt.

6/10

Játsszunk zenét! – a Magyar Zene Háza

Nemrég itt írtunk a Magyar Zene Háza állandó kiállításáról, amely teljesen levett minket a lábunkról. 

Májusban átadták a legújabb élményelemet, a Kreatív Hangteret, amely tulajdonképen egy nagy zenei játszótér. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is jó program, hiszen összesen nyolc installációt próbálhatunk ki, belekóstolhatunk többek között a komponálás folyamatába, vagy a billentyűs hangszerek történetével is megismerkedhetünk.
 
Részletek itt.

7/10

Nézzünk gyerekelőadásokat a szabad ég alatt!

Nincs nyár szabadtéri előadások nélkül, amelyek idén is 3 helyszínen várják a családokat. Szombat délelőttönként 10:30-tól a Margitszigeti Szabadtéri Színpad szomszédságába, vasárnaponként (szintén 10:30-tól), a Reneszánsz délelőttök alkalmával a Szent Margit-kolostor romjainál készülnek programokkal. A nyáron olyan alkotókkal találkozhatunk, mint a Maszk Társulat, az Aranygyapjú Társulat, a Ziránó Színház, a Majorka Színház, a Magyar Népmese Színház és Nizsai Dániel. Ráadásul ezek a programok mind ingyenesek.
 
A Városmajori Szabadtéri Színpadra pedig olyan előadók érkeznek, mint a Rutkai Bori Banda, Szalóki Ági vagy a Kaláka.

Részletek itt és itt.

8/10

Ismerkedjünk régi járművekkel! – nyári programok a Közlekedési Múzeumban

A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. Itt írtunk róla részletesebben. 

A nyári szünetben gyerekeknek szóló tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai programokkal készülnek, sőt a kiállításban a kisebbek számos játékot találhatnak, miközben a szülők is el tudják olvasni a számukra érdekes információkat. A Múzeumok Éjszakáján is várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.
 
Részletek itt.

9/10

Legyünk turisták Budapesten! – városnézés földön, vízen és levegőben

Augusztus 28-ig hétvégente délelőttönként a 19-es villamos vonalán röviden bemutatják azokat a turisztikai érdekességeket, amelyek mellett a villamos elhalad. A villamos vonalán bármelyik megállóban fel lehet szállni, és normál jeggyel és bérlettel vehető igénybe. 14 éves kor alatt pedig ingyenes az utazás, a többi tömegközlekedési eszközhöz hasonlóan, az iskolás korosztálynak mindössze a diákigazolványt kell magával vinnie.

Az N19-es nosztalgiajárat október 31-ig minden hétvégén 15 óra és 21:30 között közlekedik a Deák Ferenc tér – Szent Gellért tér – budai Duna-part – Katinyi mártírok parkja útvonalon.
Emellett a Szent János Kórház – Széll Kálmán tér – Krisztina körút – Szent Gellért tér – Bartók Béla út – Csóka utca útvonalon közlekedő N18-as nosztalgiavillamossal is utazhatunk július 9-én és augusztus 13-án.
Részletek ittps://bkk.hu/nosztalgia/

Budapest új látványosságát, a több helyről is látható Ballon-kilátót mi is kipróbáltuk. A kosárban mintegy 150 méter magasságból nézhetjük meg a fővárost. Lesz majd lehetőség éjszakai városnézésre is, de fontos tudni, hogy 6 év alatti gyerekek nem szállhatnak fel a léghajóra. 


A Mahart idén is elindította Budapest-körjáratát. Keddtől péntekig a BKK bérleteivel lehet utazni, hétvégén a bérleteseknek is jegyet kell váltaniuk. A gyerekek 7 éves kor felett, a nyugdíjasok, a szociális kedvezménnyel támogatottak 1500 Ft-os napijeggyel utazhatnak a hajón, az érvényesség napján korlátlan alkalommal. 7 év alatti gyerekeknek és BKK-bérlettel utazóknak is szükséges regisztrációs jegy váltása a Vigadó téri hajóállomáson.
 
Részletek itt.

10/10

Próbáljunk ki egy új helyet!

A tavaszi hónapokban átadták a Magyar Zene Házát, a Néprajzi Múzeumot, a Pénzmúzeumot és a Budai Egyszülős Központot, de parkokból sem volt hiány. Mi jártunk a Bástya parkban és a Pünkösdfürdői parkban is. Gyerekekkel is ajánljuk mindegyiket a nyári szünetben!

Címkék