Budapest multikulturális gasztronómiai kínálata évről évre egyre sokszínűbb és autentikusabb, amiben manapság a világ jelentős része képviseltetve van. Ebben az összeállításban Ázsia népeinek változatos és elvarázsoló világából válogattunk a személyes ízlésünk alapján.

1/6

Bombay Budapest

Az Erzsébet tér–Bazilika–Parlament háromszög egyre magasabb minőségű gasztroközpontjának új gyöngyszemeként nyílt meg 2021 augusztusában a Bombay Budapest. A modern és kortárs indiai étteremben a kiváló indiai ételek mellett elegáns, mégsem feszélyező légkör és enteriőr várja az idelátogatókat, miközben pontosan tetten érhető az a fajta fejlődés – ami inkább minőségi nyitottságként értelmezhető –, amibe a tradicionális alapok mellett belefér a más nemzetek konyháinak óvatos, változatos és intelligens integrálása. A modern és változatos kortárs indiai konyha a vegetáriánus ételek körében is sokkal szélesebb és izgalmasabb ízvilágú fogásokat eredményez, ahol a visszafogott csípősség az összes alkotóelemet engedi érvényesülni. Kihagyni nem szabad, foglalni pedig érdemes!

2/6

Biang

Wang mester, a hazai kínai gasztronómia megkerülhetetlen alakja 2018-ban (pár hónap különbséggel) két Biang Bisztrót is nyitott Budapesten – a másodikat a Vámház körúton. Mindkét egység célja, hogy bemutassa a távol-keleti ország gasztronómiáját, a régiókon átívelő étlapok összetételében azonban vannak különbségek; a Vámház körúton például közel kétszer több fogás közül választhatunk, mint az Oktogonnál lévő egységben. Csak pár ízelítő a menüből: fehérfafülgomba-saláta, szárított tofu uborkasalátával, száznapos tojás japán tofuval, rákos sertésgolyók ropogós bundában vagy szecsuáni erős-savanyú üvegtészta. Wang mester éttermei rendszeresen szerepelnek toplistáinkban, legutóbb a tüzes ételek válogatásunkba került be a Biang Biang, ami szerintünk az egyik legelegánsabb ízvezetésű csípős étel az általunk kóstoltak közül, mivel a chili fokozatosságát és többrétegűségét is meg tudja mutatni nekünk. A Vámház körúton gyakorlatilag törzsvendégek vagyunk.

3/6

Fuji

Az autentikus japán konyha kizárólag különleges minőségű és friss alapanyagokra épül, melyek természetes izét, zamatát nemcsak megőrzik a Fujiban, hanem ki is emelik az elkészítés során. Az ország első japán éttermét 1991-ben nyitotta meg Higashiguchi Sarai Midori asszony a VIII. kerületi Luther utcában, majd az üzlet 1999-ben felköltözött a II. kerületi Csatárka utcába, ahol a japán konyhaművészet legízletesebb fogásait szolgálják fel. Ha a magas minőséget keresed, és nem akarsz engedni az elvárásaidból, jó helyen jársz. Bár az árak meglehetősen magasak, a jó japán étel mindig megéri az árát. A különleges hozzávalókat egyenesen Japánból és a legjobb magyar biofarmokról hozatják.

4/6

101BISTRO

A tajvani konyha szinte teljesen ismeretlen nálunk, legalábbis nagyon kell ismerni az underground ázsiai helyeket, hogy jól válasszunk. A kortárs tajvani konyha viszont teljesen hiányzott itthon – legalábbis a 101BISTRO megnyitásáig. Ez az irány eredetileg nagyon nehéz és húsos, ők pedig úgy rakták össze az étterem koncepcióját, hogy minél környezetkímélőbb legyen a végeredmény. Maga a tajvani konyha nagyon izgalmas és sokszínű, részben kínai, részben japán hagyományokon nyugszik, de mivel egy szigetről beszélünk, ahol mindig élénk volt a kereskedelem, nagy nyomot hagyott rajta a portugál, a francia vagy éppen az amerikai konyha is. A 101BISTRO nem kifejezetten vega vagy vegán hely, de próbálnak minél több zöldséget használni. 

5/6

hai nam

Nem szeretnénk ízlésbeli vitákba belemenni, tudjuk, hogy számos remek vietnami étterem és kifőzde található már fővárosunkban, azonban ha pho-levesezni szeretnénk, mi elsődlegesen az Alleeval srégen szemben levő Hai Nam Bistróba megyünk egy jó Világevő pho levest kanalazni és pálcikázni. Az étterem a XI. kerület egyetemi campusainak és irodaházainak metszéspontján nyílt meg, a forgalmas, ennélfogva jól megközelíthető Október huszonharmadika utcában, ahol az ételek minősége mellett az ízléses tálalásra is gondosan odafigyelnek, ettől egy csapásra elmúlik a gondolatban az ázsiai büfékhez társított sajátos menzahangulat is. Az ételek frissen és kérés nélkül is az ízvilágot megfelelően kiemelő szószokkal érkeznek, s természetesen minden helyben készül.

6/6

Bangkok

Gazdag, ízletes, autentikus thai ételek Thai Select-minősítéssel Bangkokban, ami már hosszú évek óta az eredeti thai fogások rajongóinak törzshelye, ahol a minőségi alapanyag és a kedves kiszolgálás alap. Ételeik friss zöldségekből és húsokból készülnek, rövid idő alatt, ezért megmarad ásványianyag- és vitamintartalmuk. Az ételek készítésénél rengeteg fűszernövényt használnak, amelyek jó hatással vannak az emberi szervezetre, mint például a thai citromfű, a galanga, a gyömbér, a kaffirlime-levél, a kardamom, a csillagánizs vagy a koriander. 

Címkék