Kétségtelen: a nagy burgerláznak vége. Néhány éve még sokkal több kifejezetten ezzel a fogással foglalkozó helyet tudtunk felsorolni, mára a felhozatal letisztult, talán csak a legjobbak és a kalandvágyó új generáció maradt. Nagy bánatunkra a város egyik legnagyszerűbb, ha nem a legjobb burgeresének rostlapja már nem izzik fel (nyugodj békében, Pesti Burger!), de még mindig bőven akad megbízható pont, ha egy szaftos kétkezesre vágynánk.

1/12

Bamba Marha Burger Bár

Összesen hét Bamba közül választhatunk már, a belvárosi éttermek mellett egy bevásárlóközpontos egység is üzemel. Jancsa Jani és a Burger Blog nyomán 2015-ben életre hívott vállalkozás nem véletlenül nőtt ekkorára, hiszen azóta tartják a jó minőséget, a fantáziadús újdonságok ígéretét és a megfizethető árakat. A náluk már bevált alapok mellett mindegyik üzletnek van saját burgere, a havi, sokszor szezonális alapanyagokkal készített őrület pedig mindegyik helyen elérhető. Ezek a darabok és az éttermek saját szendvicsei abszolút a kísérletezésre nyitott vendégekhez szólnak, extra szószokkal, bevállalós kombinációkkal.

WLB-tipp: Jalapeño burger (marhahúspogácsa, paradicsom, jalapeñoszósz, savanyított jalapeño és jalapeño poppers) és a #Bazilika Raclette burger (marhahúspogácsa, raclette sajt, csemegeuborkás aioli, bacon, színes borsos grillburgonya, savanyított gyöngyhagyma)

 Árak: 1590 forinttól 2490 forintig

2/12

Black Cab Burger -

Az Uránia mozi mellett és a Mester utcában is elérhető a Black Cab, ami már 10 éve boldogítja a műfaj hazai rajongóit. Sosem mentek el a gourmet-irányba, nem kentek csatnikat, pokolian csípős szószokat a burgerekbe, de minden látogatáskor ugyanazt a remek harmóniát hozzák. A közösségi médiát sem spamelik szét, mégis tudjuk, hogy náluk mindig jó helyen vagyunk. A marhahús mellett kétféle csirkével dolgoznak, saját kreációik mellett magunknak is összeállíthatjuk a vágyott burgert. Nagy étkűek pedig akár 60 dekányi marhahúst is beburkolhatnak, ha a Giga Double Decker szendvicset választják. A sült krumpli ebben az esetben elmaradhat. 

WLB-tipp: Nagy cabbie burger extra kéksajttal (marhahús, cheddar sajt, grillezett bacon, majonéz, jégsaláta, paradicsom, ketchup, mustár, jalapeño paprika, fehér hagyma, BBQ-szósz, csemegeuborka és kéksajt)

Árak: 1200 forinttól 4400 forintig

3/12

Dr. BBQ

A Ráckevei-Duna Molnár-szigetén találjuk az amerikai filmekbe is beillő fa- és fémszerkezetű Dr. BBQ-t, ami burgerhouse funkciója mellett a nevéből fakadóan természetesen BBQ-húsokat és a belőlük készülő fogásokat is kínálja, mindig a készlet erejéig. A vendéglátás barátságos, a választék éppen ideális. Fontos, hogy ha szeretjük medium, medium rare módon élvezni a hús ízét, akkor ezt jelezzük nekik. Szép alapokra építkeznek, és nem spórolják ki a szendvicseikből a füst ízét sem, akár dupla húsos (marhahúspogácsa plusz pulled pork) formátumot is örömmel készítenek, amíg még bőségesen van a tépett malachúsból. A szezonális fantáziakreációk a Dr. BBQ „rendelőjéből” sem maradnak el. 

WLB-tipp: Austin burger (marhahúspogácsa, BBQ-szósz, friss saláta, paradicsom, ír cheddar, pulled pork, pirított hagyma, amerikai uborka)
 
Árak: 1590 forinttól 2490 forintig

4/12

Vokál Rock Bistro

Nyúzó Imre az elmúlt években igencsak sok helyen megfordult (például: KGB, Café Delion), a valódi hazatérést azonban a XI. kerületi Vokál Rock Bistróban tapasztalhatta meg a séf, na meg a város rockosabb fele. Zajos, akár régi vágásúnak mondható kiskocsmaként is emlegethetnénk, de a gasztronómia fontos szerepet játszik náluk. Angyalbőrbe bújt metálosok és nehézfiúknak tűnő édesapák is sűrűn mennek rá a Vokál burgereire, melyek között örök darab a fux, amit anno még a Kálvin téren is fogyaszthattunk a különc séf úr jóvoltából. A szendvicsek mellől elmaradhatatlan a ház sült burgonyája, de a savanyú lila hagyma is hozzátesz az élményhez

WLB-tipp: Fux burger (húspogácsa, bacon, saláta, jalapeño, cheddar sajt, paradicsom, csemegeuborka és fokhagymamajonéz)

Árak: 2490 forinttól 3990 forintig

5/12

Tuning

2014-ben érkezett meg a belvárosba az Akácfa utcai burgerszentély. Erdélyi Róbert tulajdonos minden kreativitását, vendéglátói tapasztalatát és roppant szimpatikus hozzáállását is érezhetjük az összes asztalhoz érkezett fogásban. Vállaltan a gourmet-vonalon mozog a Tuning, ami állandó megújulást és trendkövetést, netán diktálást kíván, de az elmúlt hat évben mindig sikerült ugyanazon a kivételes színvonalon maradni. Igen, még a kitelepülések alkalmával is, amikor szimplább burgerekkel, de ugyanazzal a szakértelemmel érkeztek a vendégekhez. Angus húspogácsáik kifogástalanok, de akár wagyuval is kérhetjük a különlegességeket. Fafülgomba, mogyoróvaj, pesto? Mind bekerülhet egy igazán tuningos burgerbe. 

WLB-tipp: Aioli burger (Angus húspogácsa, alapszósz, római saláta, paradicsom, lila hagyma, füstölt sajt, ropogós bacon, füstölt paprikás aioli, édeschili-szósz)

Árak: 2900 forinttól 8500 forintig

6/12

Bpbar

Serényi Zsolt és Urbán Roland 5 éve nyitotta meg a bulinegyed kellős közepén a Bp BARbq-t, ami töretlenül az egyik legjobb húsos hely a városban. A nyári Duna-parti szmókerezéseket ősztől felváltja az Akácfa utcai feeling, ráadásul a közelmúltban erőteljes ráncfelvarráson esett át az üzlet. Valahogy felnőttebb és dögösebb lett. Több kedvencet is leparancsoltak az étlapról, hogy helyet kaphassanak az újdonságok, de pöpec nagyon húsos, nagyon sajtos burger nélkül nem maradunk. Salátába csomagolva (protein) és rákkal, surf and turf módra is kérhetjük. Ha néha elcsavarja a fejünket a Reuben, a marhaszegyes szendó vagy a pulled pork, engedjünk a kacérkodásnak, élmény lesz!

WLB-tipp: Bp Burger (dupla húspogácsa, dupla sajt, bacon, hagyma, paradicsom, piros majonéz, savanyú uborka, saláta)

Árak: 3190 forinttól 4990 forintig

7/12

Kandall

Lassan tizedik évébe lép a Kandalló, ami a nyitás óta a klasszikus pubos párossal örvendezteti meg a vendégeit: sört és burgert kínál, mindezt mesterien. A kisüzemi italok csapon, dobozban és üvegben érkeznek, burgereik klasszikusan marhahússal, csirkével és vegetáriánus babpogácsával is elkészülhetnek. Sokkal inkább késsel-villával vállalós darabok, mint harapós szendvicsek. A 2021-es szezonban nyáron Csopakra költöztek, a helyiek legnagyobb örömére – a Balaton is kaphatott burger- és sörfilozófiájukból. Mindig pont annyit újítanak és variálnak, amennyi egy törzsvendéget sem hoz ki a sodrából, sőt, elismerően bólint, hogy ez most talán még jobb lett.

WLB-tipp: Kandalló Burger (marhahúspogácsa, szarvasgombás majonéz, jégsaláta, balzsamecetes lilahagyma-lekvár, cheddar, grill-libamáj aszalt áfonyás briósban)

Árak: 2990 forinttól 4590 forintig

8/12

Zing Burger

Nyolc sűrű és dolgos év alatt ismert és fontos branddé nőtte ki magát a Zing, aminek szaftos burgerei az ország számos pontján elérhetőek már. Minden a fővárosi foodtruck-„kergetéssel” kezdődött, amikor különböző irodaházak udvarába álltak be, a burgerrajongók pedig nem győzték figyelni a megjelenéseket. Ma már a vagány Zing éttermeket keressük fel a Street Burgerért és a Smokey BBQ szendvicsért, a fesztiválokon pedig egyértelmű, hogy hol fojtjuk le a fröccsöket. Egyre változatosabb a termékpalettájuk, immár az Amerikában annyira kedvelt Phillyk, hátszínnel pakolt különlegességek közül is válogathatunk.

WLB-tipp: Guitar Hero (dupla húspogácsa, chipotle majonéz, dupla cheddar, karamellizált hagyma, bacon, coke BBQ-szósz, házi mustár)

Árak: 1250 forinttól 2290 forintig

9/12

Burger Bár-hol

Szintén egy merész ötletből és food truckból nőtte ki magát a Burger Bár-hol Corvin-negyedben található barátságos ételbárja. Zsófi, Ákos és Bálint emellett viszont nem engedte el a vándor burgereztetést sem, ezért rendre megjelennek fesztiválokon, vízparti helyeken, foodudvarokban is. A Lósy Imre utcában viszont fixen sütik a húspogácsákat, és valóságos sajtnirvána vár, ők tényleg nem félnek nyakon önteni egy egész felépített burgert a sűrű, hömpölygő, meleg cheddarral, de a camembert, a burrata és a raclette is gyakori szereplők. Szezonális extra burgereikben igazán kiélik a kreativitásukat, néha szalmakrumpli kerül a buci közé, máskor pedig pikáns mangós majonéz. 

WLB-tipp: Texas Bill (dupla húspogácsa, dupla cheddar, dupla bacon, dupla pirított hagyma, camembert sajt baconbe csavarva, BBQ-szósz, bundás hagymakarikák, saláta, hagymalekvár, lila hagyma, Burger Bár-hol szósz)

Árak: 2290 forinttól 7590 forintig

10/12

Vaslap

Kicsi, de annál izgalmasabb burgerbár a Vaslap, ami nyitása után zömében a turistákat nyűgözte le, de mára a megváltozott VII. kerületi közönség is felfedezte. A környéken élők tudják, hogy Csipes Barna szendvicsei laktató fogások, akár körítés nélkül is. A hely esszenciája, hogy még sosem kaptunk náluk fáradt zöldségeket, egysíkú szószokat, hiszen nagyon friss és fantáziadús a választék. A rendelés felvételétől egészen az utolsó falat elfogyasztásáig törődő és kedves atmoszférát képzeljünk magunk köré. A Vaslap szaftos és visszatapsolós burgerein felül a központi elhelyezkedés és a város egyik legjobb ár-érték aránya is csalogató. 

WLB-tipp: Vaslap Burger (marhahúspogácsa, cheddar sajt, bacon, paradicsomkarika, ropogós hagymapörc, lila hagyma, chipotle majonéz, jalapeño)

Árak:
1880 forinttól 2290 forintig

11/12

Bölcső

2013-tól indul a XI. kerületi Bölcső életvonala, a barátokkal beszélgetős-sörözős alkalmak specialistája azóta sokat látott már a budapesti éjszakából és az éhes vendégek kívánságaiból is. Bármi történt, a sör és a burger mindig megmaradt, máig sok szendvicset szolgálnak fel a ropogós aquadella, a velős pirítós és a tatár mellett. A fix étlapon klasszikusabb kombókkal találkozunk, de időről időre elrugaszkodottabb szendvicseket is készítenek. A hangulat mindig baráti, nem csoda, ha már arcról tudni fogják, hogy melyik a sztenderd rendelésed.

WLB-tipp: Blue Monday (marhahúspogácsa, rozmaringos posírozott körte, kéksajt, rukkola)

Árak: 2550 forinttól 3250 forintig

12/12

BelFrit a város 14 pontján (x)

Városszerte, a pesti és a budai oldalon összesen már több mint 10 BelFritet találunk, a food trucktól egészen a körútról hívogató hangulatos ételbárig. A márka itthon elsősorban a szuper belga sült krumplijaival vált népszerűvé, de tempósan növekedett a portfólió: ropogós bundájú snackekkel, salátákkal, sült finomságok bokszaival és, igen, a prémiumburgerrel. Szeretjük az édeskés, ám nem túl domináns bucikat, hogy mindig friss madársalátát halmoznak a burgerekbe, és hogy a saját, BelFrit szószokkal is bőkezűen bánnak. Ráadásul a kívül ropogós, belül bársonyos burgonyák köríthetik a szendvicseket, melyekből a rántott sajtos, a zöldségtalléros, a csirkés, a lazacos, a garnélás, a prémium-mangalicahússal készülő változat sem akadály, az alap marhahúsos mellett. Ez a változatosság gyönyörködtet, valamint a tudat is, hogy elég merészek ahhoz, hogy pluszban libamájat vagy rántott hagymakarikákat is pakoljanak a prémiumkétkezesekbe. 

WLB-tipp: BelFrit Budapest Burger (prémium grillezett, 45 g-os magyar libamáj, kakukkfüves mangalicapogácsa, sajt, hagymacsatni, friss saláta és paradicsomkarikák) és Alpesi Burger (tésztabundában sült csirkemellfilé tejföllel és pirított hagymával, sajt, paradicsomkarikák, friss saláta, majonéz, rántott hagymakarika)

Árak: 1890 forinttól 2590 forintig

Címkék