A Budapesten az elmúlt években elterjedt újhullámos trend kitermelte a fogyasztók között is a jó kávéra megszállottan törekedő vendégeket. A bezárásokkal sok minden a négy fal közé szorult, így a megszokott fekete elkészítése és elfogyasztása is (bár ez nem lehetetlen a városban most sem), amit mindenki a rendelkezésére álló lehetőségekkel old meg. Hogy ez minél jobban sikerüljön, kikértük egy barista véleményét, és összeszedtük a Budapesten elérhető alapanyag- és eszközbeszerzési helyeket.

1/5

Mit, mennyiért?

Egy jó kávé otthoni elkészítése nemcsak pénz kérdése, de sajnos erősen összefügg azzal, ez derült ki a Repka Péter baristával, a Madal újhullámos kávézólánc alapítójával folytatott beszélgetésünkből is. Neki van olyan ismerőse, aki beruházott egy egymilliós egykaros eszpresszógépbe és egy félmilliós őrlőbe, amikkel ugyanazt lehet reprodukálni, amit egy csúcskávézóban, de legalább napi 10 percet rá kell szánni a beállításra (a kávézóban a baristának is mindennap 20 percbe és 4-5 próbakávéba kerül a kívánt minőség elérése). Ez az egyik véglet, amit csak nagyon kevesen engednek meg maguknak. eszpresszógépet és őrlőt már tizedennyiért is lehet kapni, 150-200 ezer forintért, minőségben és árban ezek után következnek a jobbféle kapszulás kávégépek, a sor végét pedig a sok magyar háztartásban egyeduralkodó kotyogós zárja, amit már 10 ezer forintért beszerezhetünk. Ő még mindig nem reménytelen eset, de használata során be kell tartani pár fontos szabályt, ami egyébként minden kávékészítésre vonatkozik. Most csak a presszókészítést tekintettük át, de ott van még a kisebb szárazanyag-tartalmú, időigényesebb filterkávé is, ami egy másik kategória, és érdemes a kézi eszközöket választani.


2/5

Szabályok

  • Vegyünk minél jobb minőségű szemes kávét, és ha lehet, frissen őrölve használjuk fel. Tartsuk be az 1-5 hetes időkeretet: eddig tartja zamatát a pörkölés.
  • A frissen őrlés fontos, de nem mindegy, mivel őröljük meg a szemeket. „A mákdaráló tilos, az a legrosszabb módszer. Nem őrli, hanem szétszúzza a kávét, az őrlemény nem lesz konzisztens; az a jó, ha két kés között őrlünk, mint egy malomban” – fejtette ki Repka Peti. Egy tízezer forintos kéziőrlővel már jobb eredményt lehet elérni, és még azzal is jobban járunk, ha a kávézóban megőröltetjük, és egy hétig áll az őrölt kávé, mint ha a mákdarálóval esünk neki, csak azért, hogy friss legyen.  
  • Kardinális kérdés mindegyik kávégép esetében a vízminőség: ásványianyag- és klórmentes, szűrt, lágy vízre van szükség, vagy olyan ásványvízre, amelynek alacsony az ásványianyag-tartalma.
  • A kotyogósba érdemes előre melegített vizet tenni, így hamarabb felforr, és nem égeti ki a gőzzel a kávét, továbbá érdemes szelepes verziót venni.
  • A kézi filterkávéhoz és a presszóhoz külön erre a célra pörkölt és őrölt kávét vegyünk. Filterkávé esetében jól jöhet még egy mérleg és egy vízforraló is, aminek lehet állítani a hőfokát.

3/5

Nyitva tartó kávézók

A legegyszerűbb a városban járva-kelve besétálni egy jó nevű specialty kávézóba és választani abból a kávéból, amit ők is használnak. Szerencsére sokan nyitva tartanak a korlátozások ellenére is, és nemcsak elviteles kávéra ugorhatunk be, hanem szemes vagy helyben őrölt kávéért és baristaeszközökért is. A Pozsonyi úti Waycup már webshopot is fenntart, csakúgy, mint a Ferenciek terén, az Alkotmány és a Hollán Ernő utcában is jelen lévő Madal-kávézólánc. A Lövőház utcai és a Kálvin téri Kaffeine specialty kávézók is nyitva vannak, és épp most dolgoznak egy applikáción, amin keresztül meg lehet rendelni a náluk kapható kávékat, eszközöket, harapnivalókat. A Madách téri My Little Melbourne-nél nincs ugyan házhoz szállítás, de helyben megvásárolhatunk egy csomó mindent, ami az otthoni kávézáshoz jól jöhet. A Nádor utcai Kávétársaság egy profi szaküzlet is egyben webshoppal, és hamarosan közkedvelt magyar és külföldi borokat is forgalmazni fognak. Közel van hozzá az Espresso Embassy, ahol egy saját applikáció segíti a helyben rendelést sorban állás vagy akár a belső térbe való belépés nélkül, a telefonunkkal. A sort lehetne még folytatni, de mi most csak a legnépszerűbb és legrégebbi helyeket szedtük össze a belvárosban.


4/5

Kávézók, ahol pörkölnek is

Sok kávézó már saját maga is pörköl helyben: az Arch and Beans Rákóczi úti üzletében üvegfallal elválasztva találjuk a látványpörkölőt, ahol a tulaj az Ausztráliában megszerzett szaktudással pörköli a kávészemeket, de régóta működik a webshopjuk és a házhoz szállítási opció is. A Blue Bird kávézó 2013 óta pörköl a belvárosban, a Rumbach Sebestyén utcai üzletükben kapható szemes kávékat helyben vagy a webshopból is meg tudjuk rendelni. Krisztinaváros bájos kuckója, a Csészényi is árul saját, különböző stílusban pörkölt kávékat, csakúgy, mint a Dob utcai Coop, a Cirkuszban működő Bagira pörkölő, az Akácfa utcai Daisuke vagy a Veres Pálné utcai Mantra. Mindegyik hely kínál kiegészítő eszközöket is az otthoni kávézáshoz, és jelenleg is nyitva vannak, így elviteles kávéra is beugorhatunk, ha inkább profira bíznánk a főzést.

5/5

Közvetlenül a kisüzemi pörkölőtől

Vannak kis magyar pörkölők, amelyeknek a termékeivel folyamatosan szembetalálja magát az, aki rendszeresen megfordul specialty kávézókban. Tőlük a mezei, lakossági fogyasztó is tud rendelni kotyogósba, presszógépbe vagy filterkávénak valót. Ilyen a Beyond Within pörkölő és webshop, a Casino Mocca, az Awaken, a One Eleven, a Lucky Cap (akik elsőként kezdtek együttműködni a Costa Ricán élő magyar kávétermelővel, Bányai Lászlóval), a Bagira vagy a csak rendelésre pörkölő, négy napon belül szállító Beanlight. Új szereplő a piacon a Koffein Roasters, akiktől olasz stílusú és világos pörkölésű kávét is lehet házhoz szállítani a kávés kiegészítők mellett.  

Címkék