Keresés EN

Szabadidő

Búcsúzik a Retro Lángos, jön a Mozart-nap és kezdődik a Budapest FotóFesztivál – programajánló (02.27.–03.04.)

A következő hét nap legizgalmasabb budapesti programjaiból összeállított ajánlónk már átnyúlik a meteorológiai tavaszba, hiszen talán hihetetlennek tűnik, de hétvégén beköszönt a március. Ez idő alatt utoljára nyit ki jelenlegi helyén a Retro Lángos, indul a Budapest FotóFesztivál és az Utazás Kiállítás, családi napot tartanak a Mai Manó Házban, kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Katona József Színházban az oknyomozó újságírásról, illetve a fővárosban ad koncertet a Papa Roach, a Seafret és az Acid Arab is.

Lakáshiány, Paks, népesedéspolitika, a rendszernek való kiszolgáltatottság, kilakoltatások és egy összetört Kádár-címer, amit precízen, mintha meg sem történt volna, össze kell ragasztani. A Családi tűzfészek, a 22 éves Tarr Béla első filmjének motívumai ezek. Bárcsak egyszerű korkép lenne, amit kizárólag gyermekkorunk, fiatalságunk miatt némi nosztalgiával nézhetnénk, de nem. Sokkal inkább keserű fájdalommal figyeljük mindazt, aminek rég el kellett volna múlnia. Igazi időutazás ez, negyven évet pörgetünk vissza. Vagy pont ellenkezőleg: ez nem más, mint mozdulatlanság? Emberi kapcsolatok recsegnek-ropognak, miközben az összezárt családtagok egyszerre sóhajtják: „Csak lenne egy lakásom!” 

2020-ban február 27. és március 1. között rendezik meg Magyarország legnagyobb turisztikai rendezvényét, az Utazás Kiállítást. Ez idő alatt 40 ország több mint 250 kiállítójával lehet majd találkozni a Hungexpón, a kiállítás külföldi díszvendége Olaszország, belföldi díszvendége Eger és térsége, a Host City pedig ismét Budapest lesz. A hagyományos utazási irodák kínálata mellett hivatalos utazók, bloggerek is jelen lesznek, akik nemcsak előadásokat tartanak, de utazási tanácsaikkal is segíteni fogják az érdeklődőket.


Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál negyedik alkalommal ünnepli a fotográfiát a Műcsarnokban, február 28-án induló rendezvénysorozatával. A fesztivál Paolo Ventura: Velencei történetek című tárlatával kezdődik, amely a képzőművészet és fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatóka 

Az M3-as metróvonal felújítása miatt rövidesen bezár az Arany János utcai Retro Lángos, azonban mielőtt ez bekövetkezik, még egyszer utoljára összetejfölözhetjük magunkat a város egyik kedvenc lángosozójánál. Február 28-án és 29-én Buldózer Partyval búcsúznak, szerencsére azonban nem véglegesen, hiszen kérdésünkre elárulták, hogy hamarosan új helyen nyitnak újra
Tavalyi nagy sikerű, telt házas koncertje után, a Seafret új lemezével tér vissza február 28-án a Dürer Kertbe. A Seafret két brit srác duója, akik lírai, akusztikus folk dalaikkal lopják be magukat a közönség szívébe. A zenekar február 7-én jelentette meg legújabb, Most Of Us Are Strangers című lemezét, melyet egyből meg is turnéztatnak Angliában és Európában is.


Egy este, 8 séf, 20. század eleji vendéglőhangulat és örömfőzés. Egy este, ami az ételek szeretetéről és a barátságról szól. Egy nap, amelyet a séfek együtt töltenek és közös vacsorával zárnak. Ez alkalommal Budapestre hívta meg a Gléda Vendéglő a vidék kiemelkedő séfjeit és cukrászait.
 
Nem marad el 2020-ban sem a badacsonyi borvidék hagyományos bemutatkozása a New York Palota Róma termében, ahol a régió borászatai mellett a települések, a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, a programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is jelen lesznek. 

Február 29-én a francia trió, az Acid Arab ejti transzba az Akvárium Klub közönségét! Nevük majdnem mindent elárul róluk: elektronikus tánczene és keleti motívumok találkoznak, ráadásul így is jellmezik magukat: „ez nem fúzió, ez nem mix, ez találkozás”. Guido Minisky és Hervé Carvalho első nagylemeze 2016-ban jelent meg Musique De France címmel, illetve válogatásokat is raktak már össze a francia elektronikus élvonal hasonló filozófiájú számaiból. 
Jancsi és Iluska a falu árvái. A páriák, a számkivetettek, a sehova sem tartozók, akik csak egymásra számíthatnak. Vagy éppen egymásra sem. Biztos családi háttér és kapcsolatok nélkül könnyű kisodródni. Múlt nélkül nehéz jövőt építeni. Petőfi János vitézét alapul véve, azt kiegészítve és újraértelmezve végigkísérjük Jancsit az önmagához vezető úton.

Az Art-Ravaló egy olyan szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen született meg ez az előadás. 
A Kortárs Építészeti Központ Városi Séták csapata tavasszal új irányt vesz. Egy olyan eseménysorozatra kerül sor, amely a 2020-as Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának, az Othernitynek a középpontjába helyezett 12 budapesti épületbe enged betekintést.

Az épület mélyebb megismeréséhez Juhász István vezetése mellett Beller Barnabás orgonaimprovizációja segít hozzá. A fiatal zenész otthonosan mozog, mind egyházi zenében, mind a jazz területén. A zene és a tér szakralitása izgalmas helyzetet teremt, amely az épületbejárást érzéki szintre emeli. 


Beszélgetés a hazai oknyomozó újságírásról az Átnevelhetetlen c., Anna Politkovszkajaról szóló monodrámához kapcsolódóan, a Katona József Színházban, a K:antinban. A meghívottak Ács Dániel (444.hu), Bódis András (Válasz Online), Dezső András (Index.hu) és Oroszi Babett (HVG), a moderátor pedig Varró Szilvia, Pulitzer-díjas újságíró lesz.

Márciusban egész hónapban készletkisöprő vásárt tartanak a Magyar Nemzeti Galéria "A" épületében található Múzeum Shopban. Ebben az időszakban akár 80% kedvezménnyel vásárolhatjuk meg a korábbi kiállításokhoz készült katalógusokat, ajándéktárgyakat és könyveket.
„Világos, tiszta, szép emlékként marad meg bennem ez a nap egész életemen át. Mintegy távolról, halkan csengnek még fülembe Mozart muzsikájának varázshangjai. [...] Ó, Mozart, halhatatlan Mozart – egy tisztább, jobb, boldogabb életnek mily sok, mily végtelenül sok örökké megmaradó nyomát vésted be muzsikáddal mindnyájunk lelkébe!” – így írt kétszáz éve Franz Schubert egy napjáról, amelyet nagy és olyannyira csodált pályaelődjének zenéjével ismerkedve töltött, s valami ilyesmire számíthat mindenki, aki ott lesz a harmadik alkalommal megrendezett Mozart-napon a Zeneakadémia épületében. A Concerto Budapest szervezésében ezúttal is egy teljes napon át tölti be majd a Nagytermet és a Solti termet az emelkedett humanizmust és dévaj derűt, időtlen szépséget és játékos rafinériát árasztó Mozart-zene, méghozzá a legkiválóbb muzsikusok előadásában. 
Családi nap a tavasz első napján a Mai Manó Házban. A programok a jelenleg látható Egy álom anatómiája - Építészeti illúziók és városutópiák Örményországban című kiállítás témáival, a közösségi és személyes terek vizsgálatával, az építészeti örökségeinkkel és a térlátás kérdésével foglalkoznak. A rövidebb, fotográfiai workshopokon gyerekek és szülők egyaránt részt vehetnek, közösen és külön-külön is alkothatnak. A családi nap keretén belül bemutatják a Mai Manó Ház legújabb kiadványát, a Kockaház című kifestőt, amely Katharina Roters Hungarian Cubes nevű munkája alapján készült. 
Március 1-jén új termelői és kézműves piac nyílik a II. kerületben, amely a nyári káptalantóti piac hangulatát igyekszik majd megidézni a Hotel Tiliana 3 hektáros kertjében. A kínálatban kézműves lekvárok és szörpök, aszalt gyümölcsök, ételkülönlegességek, füstölt húsok, mézek, zöldségek és gyümölcsök, kézműves csokoládék, chutney-k, bőrdíszműves és öko-textil csodák, táskák, ékszerek csak magyar tervezőktől, dísztárgyak, teák és sütemények is helyet kapnak. 


Tavaly már megszokhattuk, hogy a Mad Scientist időről időre betelepül a KEG Sörművházba söreivel, üvegeivel és mercheivel egy-egy estére. Ezúttal azt találták ki, hogy a szokott dolgokon kívül egy közös sörvacsorát is tartanak. A Mad Scientist ajánlott hozzá 5 sört, a KEG séfe, Blaskó Zoltán pedig megálmodott hozzájuk párosítva 5 fogást.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet a 2019/20-es évadban is itáliai utazásra hívja az olasz kultúra, táj és nyelv szerelmeseit.

Március 2-án Federico Bondi Dafne című filmjét vetítik, amely megható történet a szülő-gyerek kapcsolatról, főszerepben egy nyíltszívű fiatal nővel, a Down-szindrómás Dafnéval. Dafne kiegyensúlyozott életet él: elégedett a munkájával, szülei, barátai szeretettel veszik körül. Édesanyja hirtelen halála azonban mindent megváltoztat, apja depresszióba zuhan. Apa és lánya a toszkán hegyekbe indulnak megtalálni lelki békéjüket. 


A mintegy 800 kilométeres utat megtevő zarándokok az önmagukra találást, az élet értelmének keresését vagy a gondolkozásra, reflexióra szánt időt említik, amikor arról kérdezzük őket, miért indultak a vándorútra. Legtöbbjük az önmagukkal való találkozást érzi az út csúcspontjának, ahol mintegy válaszokat lelnek dilemmáikra, problémáikra. Belső utazás is ez, mely a spiritualitáson, mágián, varázslaton, a jobb napok reményén keresztül adja meg a válaszokat.

Ezek lesznek a témák, melyekről Dukát Csilla, Máté-Horváth Nóra és Varga Loránt fognak beszélgetni. A beszélgetés előtt Lydia B. Smith Six ways to Santiago (Egy út, hat utazó) című filmjét vetítik.

Az AdniJóga következő pop-up óráját a Hegyvidéki Ízlelőben rendezik március 3-án. Az AdniJóga óráin jó célért jógázhatunk, ugyanis a gyakorlásért cserébe felajánlott összeg segítségével a kiszolgáltatott és traumákat átélt csoportokhoz is eljuthat a jógázás öröme. 


A Papa Roach öt év után ismét önálló koncerttel érkezik Magyarországra, ráadásul ezúttal minden eddiginél nagyobb bulival készülnek március 4-én a Sportarénába, a Hollywood Undead és az Ice Nine Kills társaságában.
 
A gyermek egyik alapvető lelki szükséglete, hogy érezze, hogy szülei elfogadják őt úgy, ahogy van. Hogyha a gyermek azonban a szülői elfogadást nem kapja meg automatikusan, akkor megpróbálja azt kivívni és megfelelésre kényszerül a vágyott elfogadás elérése érdekében. Ilyen esetben elkezd elvárásrendszerekhez idomulni, teljesítmények hajszolásába belemenni, hogy egy-egy dicsérettel, elismeréssel csillapítsa az elfogadás hiányát. Ennek hosszútávon azonban komoly böjtje lehet, és így valósulhat meg, hogy valaki akár egy életen át mások elvárásaihoz igazodva, saját érdekeit és érzéseit háttérbe szorítva, a nemet mondást nem ismerve, stresszben és szorongásban éli le életét.

A Jog és Pszichológia előadásán Szajcz Ágnes pszichoanalitikus beszél majd a lehetséges megoldásokról.
 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A