A magyar sport napját 2000 óta ünnepeljük, abból az alkalomból, hogy 1875. május 6-án a Magyar Athletikai Club megrendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét.

A Magyar Athletikai Club (MAC) 1875. április 8-án alakult meg, nem sokkal azelőtt, hogy az egyesület május 6-án megrendezte volna első nagyszabású versenyét. A minden idők legsikeresebb magyar sportegyesületének számító MAC sportolói számos világ- és Európa-bajnoki címet és 24 olimpiai aranyérmet szereztek a klub 1949-es megszűnéséig. A gróf Esterházy Miksa által alapított klub színe a kék-sárga volt. Az 1875-ös eseményen, ami a kontinens első szabadtéri sportversenye volt, ökölvívók és atléták mérték össze az erejüket.

Az ország méretéhez képest a magyar sport kimondottan eredményesnek mondható. Bár a foci iránti rajongás a legerősebb, mégsem abban vagyunk a legjobbak, még ha abban is vannak szép eredményeink. De az atlétikában, a vízi sportokban, a vívásban, a női kézi- és kosárlabdában vagy újabban a jégkorongban nagyobbakat villantunk, jobban teljesítünk, ennek ellenére a magyar válogatott, a Fradi vagy a DVTK meccseire akkor is többen látogatnak ki, ha rosszul megy a csapatnak. Ez már csak ilyen műfaj. És ettől függetlenül örülni illik minden egyes éremnek és eredménynek, amit sportolóink szereznek és elérnek.

Olimpiai érmek tekintetében nem állunk rosszul, hazánk a 10. legeredményesebb nemzet. És miközben a hivatásos sportolók teszik a dolgukat (sportolnak), addig a nép sem lazsál. Magyarországon általában mindig jól ment a tömegsport, a politikai berendezkedéstől függetlenül. Egykor a (grund)foci meg a pingpong volt a legnépszerűbb a lakosság körében, napjainkra ez jócskán megváltozott. Manapság az edzőtermi testedzés a menő, illetve sokan futnak és úsznak, nem beszélve a kerékpárosok egyre népesebb táboráról, bár utóbbiak tekintetében azért tegyük hozzá, összemosódnak a határok a sportolásként bringázók és az életvitelszerű bringások között.

(Borítókép: Schmal Alexandra - Fortepan)

Címkék