Ha egy szuper programot keresünk Budapesten, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a Széll Kálmán téren található, egykori Postapalotában helyet kapó Magyar Pénzmúzeumba, ahol remek interaktív kiállítások, a tetőteraszon pedig a város egyik legszebb panorámáját nyújtó kávézója vár ránk. Az állandó kiállítás mellett már megtekinthetjük a legújabb időszaki kiállítást is, amely április 26-án nyitotta meg kapuit. A dátumválasztás pedig nem véletlen: a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba, a kiállítás így az MNB centenáriuma előtt tiszteleg. A kiállítások ingyenesen látogathatóak, az állandó kiállításra azonban regisztráció szükséges.

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont legújabb időszaki kiállítása – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve – informatív, mégis teljesen egyedi és interaktív módon mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák–Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig.

A kiállítás kézzelfoghatóvá teszi a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét és feladatköreit, valamint bepillantást enged a jegybank életébe, bemutatja a bank elnökeit, híres munkatársait is.

Tárgyi emlékek, archív felvételek, numizmatikai kincsek, soha ki nem adott emlékéremtervek kerülnek tőlünk karnyújtásnyira.

Izgalmas és interaktív elemek teszik szórakoztatóvá a kiállításokat

Az időszaki kiállítást regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatjuk, a kiemelt gazdaság- és pénzügytörténeti események bemutatását pedig digitális és statikus tartalmak, valamint interaktív elemek teszik kézzelfoghatóvá.

A 2024. december 30-ig látogatható tárlat remek kiegészítő programja a Magyar Pénzmúzeum állandó kiállításának, amely ugyancsak megemlékezik a kezdetekről, így többek között Popovics Sándorról, az MNB első elnökének munkásságáról.

Betekintést nyerhetünk az Elnöki Irodába, meg lehet nézni egy korabeli bankfiókot, ahogyan a Szabadság téri székház makettjét is.

Országos kvízverseny értékes nyereményekkel

Április 26. más tekintetben is fontos dátum: ekkor indult el az MNB 100 országos kvízverseny. A versenyen középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat. A fél éven át tartó vetélkedő kérdései döntően a jegybank történetéhez kapcsolódnak, valamint gazdasági és pénzügyi kérdésekkel egészülnek ki. A verseny során összesen 100 darab nyeremény talál gazdára sorsolás útján.

Míg az adott kvízt kitöltő játékosok között havonta értékes tárgyi nyeremények találnak gazdára, aki 6 hónapon keresztül részt vesz, és kitölti az összes kvízt, fődíjként akár egy Apple iPadet vihet haza.

További információkat itt találtok a kiállításokról, a kvízversenyről pedig ide kattintva tájékozódhattok.

Címkék