Mit nekünk jóga, futás, kirándulás a zöldben és egyéb szelíd hobbik! Ha feszkó van, feszkó van, és van az a szint, amin a kedves, nőies elfoglaltságok már kevésnek bizonyulnak a stressz levezetésére.

A társadalmi berendezkedés nem tűri az agresszív cselekedeteket, de jó hír, hogy kontrollált keretek között mégiscsak van lehetőség arra Budapesten, hogy kiadjuk vagy – ha úgy tetszik – kitomboljuk, kilőjük, kidobáljuk és kifessük magunkból a feszültséget. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amiket mi is kipróbáltunk, és bátran merjük ajánlani őket. De hozzá is tesszük gyorsan, hogy kizárólag beszámítható állapotú olvasóinknak javasoljuk az alábbi szolgáltatókat. (Ugyanis mindegyik tesz arról, hogy részeg vagy szerek hatása alatt álló, 18 év alatti és más rizikófaktorral ellátott személy ne léphessen be, így gondoskodva a látogatók biztonságáról.)

1. A törős-zúzós – Budapest Wrecking Room

2019-ben próbáltuk ki először a törős-zúzós helyet a Podmaniczky utcában, és másnap fel sem tudtunk kelni az izomláztól. A biztonságvédelmi oktatást követően a fejünk búbjáig védőruhába csomagolva léptünk be a lerobbant helyiségbe, ahol üvegek, monitorok, régi elektromos eszközök várták sorsukat egy sor kalapács, baseballütő és hatalmas csavarkulcs társaságában. Nem könnyű azonnal romboló üzemmódba váltani, miután becsukódik mögöttünk az ajtó, hiszen a szocializációnk pont az ellenkezőjére nevelt, de ha mentálisan sikerül előhívni a feszültséget, a stresszt vagy az ellenségeinket, a fizikum leköveti a gondolatokat. Előre leszögezzük, hogy komoly izommunkáról van szó, és teljesen leizzad az ember.

Négyféle csomag közül lehet választani, attól függően, mit és mennyit szeretnénk összezúzni, és ha szeretnénk, kamerával fel is veszik az egészet, és elküldik a felvételt.

2. A lövöldözős – Budapest Shooting 

A belvárosban nem sűrűn akad lőtér, de a Budapest Shooting a város közepén, a Nagymező utcában, a föld alá rejtve várja azokat, akik kipróbálnák a fegyverhasználatot. Egy átlagos magyar ember legfeljebb akciófilmben lát valódi lőfegyvert, hacsak nem vadász, hivatásos rendfenntartó egység tagja, sportlövész vagy bűnöző, így elég nagy élmény kézbe venni és kipróbálni a különféle félautomata és forgótáras pisztolyokat, golyós és sörétes puskákat, karabélyokat. Nem egy, filmeken látott klisé is megkérdőjeleződik a használat során, és a ravaszt meghúzva tényleg elönt minket az adrenalin, úgy érezzük, hogy rettenthetetlenek vagyunk, és leszámolunk képzeletbeli démonainkkal. Többféle csomagból választhatunk itt is az élménylövészeten belül, de a pincében sportlövészet tanulására is lehetőség van.

3. A baltadobálós – BAZ Beer Bar

Ha már fegyver, akkor ne feledkezzünk meg az ősember szeretett baltájáról sem. Ezt a Dohány utcai BAZ Beer Bar alatti pincében, Budapest első és eddig egyetlen baltadobálós helyén hajigálhatjuk kedvünkre, és jóval barátibb áron, mint ha pisztollyal lövöldöznénk vagy monitorokat zúznánk. Tágas, műhelyhangulatú hely, melynek levegőjébe friss faillat vegyül a dobásoktól megfeszülő testekből áradó macsóvirtus kipárolgásával. A pályák dróthálóval vannak elválasztva egymástól, megelőzendő a baleseteket, és balta helyett lehet dobócsillagot is használni.

4. A fröcskölős – Fröcskölő

A törés-zúzásnál talán kifinomultabb módszert kínál a feszültséglevezetésre a Fröcskölő, persze azért még mindig nem képzőművészeti terápiáról beszélünk. A belépő védőruházatot, vásznat és három adag festéket tartalmaz, nekünk pedig csak arról kell döntenünk, hogy a vásznat, a falat vagy egymást fröcsköljük-e tele. Mi eleinte ösztönösen önmegvalósítottunk és a vászonra festettünk, amikor egyszer csak történt valami: egy ponton kevés lett a festegetés, úgyhogy nekiálltunk előbb a vásznat vadabbul festeni, majd időnként a falra is kentünk egy-két csíkot, meg egyre többet fröcsköltünk, és amikor már nem volt több ötletünk, egymást kezdtük el „támadni”. Randevúhoz különösen passzoló tevékenység, szépen megágyazhat a későbbi páros elfoglaltságoknak.

Címkék