A december általában mindenkinek nagyon sűrű, de még mielőtt elvonulnánk három napra a fa alá, hogy kajakómát kapjunk a káposztától és a bejglitől, jólesik összegyűlni, hogy a barátokkal is karácsonyozzunk egyet. Az alábbi helyeken nagyobb baráti társaság is elfér, jó a konyha, és italban is izgalmas választékkal várnak miket.

Kell hely az egész társaságnak, de Ági vegetáriánus, Gábor nem iszik rövidet, Dávidnak kell a meleg étel, Annamari viszont csak csipegetni szeret, Dorka borozna, Regi meg sört akar...ja, és mindezt persze karácsony előtt.” Ismerős problémák: az ünnepek előtt egyáltalán nem könnyű az egész társaságot összerántani egy kellemes estére, de összegyűjtöttünk 15 olyan helyet, ahol mindenki megtalálja a neki való ételt és italt, sőt ha időben foglaltok, még nagyobb társasággal is befértek!

2/18

Élesztőház

Az Élesztőház legnagyobb előnye, hogy a sör-bor-alkoholmentes vitát egy pillanat alatt eldönti. A komplexumban több egység is található, és az Élesztő bármennyire is az első craft beer kocsmaként híresült el, itt találjuk a Rengeteg RomKafét, ahol a város egyik legnagyobb – és legjobb – forrócsoki-kínálatával, valamint a VinoPianót, ahol a hazai és külföldi termelők borai közül válogathatunk. Ha csak falatozni szeretnénk, a VinoPiano tapastálait nekünk találták ki – a Pancs Placc termelőinek termékeiből mi magunk válogathatjuk össze a krémeket, sajtokat vagy épp sonkákat és kolbászokat. Ha valami fajsúlyosabbra vágyunk, akkor a Butcher's Kitchen hússal telepakolt szendvicseire és táljaira menjünk rá. Bárhogy is döntünk, a sült krumplijukat vétek kihagyni, itt az egyik legjobb a városban. Ha pedig sörre utazunk, akkor irány az Élesztő 22 csapot rejtő fő pultja. 

3/18

BÉLA

A BÉLA a Bartók Béla út egyik gyöngyszeme – bár előfordul, hogy a kiszolgálás néha akadozik, mégis a környék egyik legeredetibb, legszerethetőbb helye. Ha elég gyorsak vagyunk, és a galérián foglalunk asztalt, egész jó kis szeparét alakíthatunk ki a baráti karácsonyi gyűléshez. Az italválaszték széles skálán mozog, de mind sörben, mind borban, mind rövidben az igényesebb vonal felé hajlanak, olcsó, kommersz italtpiát nem találunk náluk, kreatív mentes italok viszont vannak az itallapon. Csipegetéshez a jól összerakott tapastálaikat ajánljuk, ha pedig komolyabb vacsorára vágyunk, arra is van lehetőség – bár az étlap nem túl hosszú, remek bárfogásokat és laktató, szezonális tételeket találunk rajta. 

4/18

KEG Sörművház

A KEG Sörművház a maga 32 sörcsapjával rekordernek számít Budán. Értelemszerűen akkor a legcélszerűbb ide szervezni a közös karácsonyt, ha a csapat nagy része komolyan érdeklődik a sör iránt, bár az itallapon találunk borokat, pálinkákat és sörpárlatokat is. Ha éhesek vagyunk, válogathatunk a klasszikus, sörkísérő fogások és hamburgerek közül. Idén különösen érdemes hozzájuk menni, ha sört kedvelő és játékos kedvű társaságunk van: Lame Tasting nevű sörkóstoló csapatjátékuk keretében baráti társaságok versenyeznek egymással, kóstolnak végig 14-féle sört és mérhetik össze képességeiket 7 izgalmas kóstolókörben. A legtöbb pontot szerző csapat győz és italnyereménnyel térhet haza. Legalább megvan a muníció az újévi bulira is!

5/18

BB'z bar & grill

A Király utcába csak az igazán bátrak merészkednek estefele, előnye viszont, hogy közel van mindenhez. A BB'z-nek nagyon széles itallapjuk van, így biztosan mindenki talál kedvére valót, az ételek közül pedig a válogathatunk a levesek, saláták, burgerek vagy magyaros fogások közül, de vannak felezhető tapastáljaik és csipegetnivaló barsnackek is. A polcokról társasjátékokat is kölcsönvehetünk, így minden adott egy kellemes baráti gyűléshez. Ha nagyon megszalad az este, pénteken és szombaton bulit is tartanak, szóval az ajándékok átadása után akár táncra is perdülhetünk. Apropó, ajándékok: a BB'z-ben elérhető a Plant a Tree koktél, és szuper gondolat, hogy tárgyi emlékek helyett inkább egy fát vegyünk egymásnak!

6/18

Bereg Embassy Bar & Cafe

A Hattyúház kertjében megbúvó Bereg bár nyáron igazi menedék, de mióta beújítottak egy fűthető iglut, télen is megéri meglátogatni őket. Az étlapjuk nem túl hosszú, de választhatunk komolyabb fogásokat és snackeket is. Italfronton főleg kisüzemi sörben erősek, de pár szép bort, pálinkát és alapkoktélt is megtalálunk náluk. A kiszolgálás kedves, ha pedig időben foglalunk, kibérelhetjük az egész iglut, és egy egészen elszeparálva, egy rejtett budai kert közepén ünnepelhetünk a barátainkkal. 

7/18

Nagy Lumen

Mivel egy idő után az első Lumen kicsinek bizonyult, 2017-ben pár sarokkal odébb megnyitott a nagy Lumen. A tér tágasabb lett, a hangulat maradt – a finom ebédek és az étlap is átjöttek. A Lumen egy igazi kedves, barátságos, otthonos hely, ahol olyan, mintha valamelyik barátunk nappalijában ücsörögnénk. A változatos étlapnak köszönhetően vegyes ízlésű és igényű társasággal is érdemes hozzájuk beülni. Alkoholban is széles a skála, baráti árakkal, így a sportfröccsös ugyanúgy magtalálja a magának valót, mint aki az izgalmas craft spiriteket kedveli. 

9/18

Pata Negra Tapas Bár – Pest

Ha valami, akkor a spanyol tapaskultúra és így a Pata Negra is tökéletes helyszín a baráti találkákra az év bármely szakaszában – így természetesen karácsony előtt is. Ha elég sokan megyünk, az egész étlapot végigkóstolhatjuk, szépen lassan beszélgetve, igazi mediterrán hangulatban. Az italok közül inkább a spanyol borokban vonalban erősek, de néhány érdekesebb rövidet és pezsgőt is tartanak. 

10/18

Börze

Ha kellemes beszélgetésre vágyunk szép környezetben, változatos étlappal és igényes italokkal, akkor a Börze a tökéletes baráti vacsora helyszíne. Long drinkben, koktélban és borban erősek, de a kisüzemi sör nem az ő műfajuk, az étlapjuk pedig alapvetően magyaros, itt-ott fúziós beütésekkel. A csemegepultjukban rengeteg finomság megtalálható, így ha van gasztromán ismerősünk, az ő ajándékait nyugodt szívvel beszerezhetjük itt.

11/18

Paletta Budapest

Bezerics Dani nevét az egész Balaton ismeri – mióta pedig megnyitotta a Palettát a IX. kerületben, már Pesten is bármikor élvezhetjük a Balatont, télen-nyáron. A laza bisztrókonyhába pár hónapja a pizza is beköltözött, az alapanyagok nagy része a Balaton környékéről származik, és mivel Dani családjának borászata is van, a Palettában, ha akarjuk a Balaton, ha akarjuk Nápoly vár ránk, de a szuper ellátás minden esetben garantált. Új étlapjukon csodálatos háztáji ízelítőt is kérhetünk, ha csak falatozgatnánk a bor mellé – de a Palettába azért érdemes éhesen érkezni!

12/18

TLV eatery

A közel-keleti és a mediterrán konyha fokozottan alkalmas a nagy közös lakomázásokra – legyen szó tapasokról vagy mezzékről, mindegyik jobban esik, ha másokkal oszthatjuk meg. Ha mindeki más kencére megy rá, a végén igazi keleti lakomával ünnepelhetjük a karácsonyt. Alkoholfronton egységáron kaphatunk koktélokat, viszonylag széles borlapjuk van, és sörből is tartanak nagy márkákat és kisüzemi termékekekt egyaránt. Pénteken és szombaton este koncertekbe, élő zenébe és buliba is belefuthatunk.

13/18

Pintxo

Ha a társaság a télből a nyárba vágyik, akkor irány Spanyolország! A frissen nyitott Pintxo egy kedves, belvárosi tapasbár, ahol a klasszikus spanyol előételek mellett a Baszkföldről hódító útra induló, pálcikára tűzött falatkák és szendvicsek is helyet kapnak. Italválasztékuk főleg spanyol borokra és pezsgőkre fókuszál, így akkor válasszuk, ha a társaság kedveli az igényes mediterrán borokat. A hely délután nyit, ha négynél többen megyünk, érdemes előre foglalni, különben nem biztos, hogy beférünk!

14/18

Fiaker

Az idén ősszel megnyílt Fiaker a Madách tér új színfoltja 400 különböző borával és a monarchiás időket idéző konyhájával. Bár alapvetően a bor a profiljuk, többféle magyar kisüzemi sört is tartanak, és izgalmas spiritkínálatuk is van. Vacsorázni is érdemes náluk, de ha csak az italok mellé keresünk valami harapnivalót, náluk található a város egyik legjobb borkorcsolya-kínálata – a házi sajtok, a krémek és a hústál is tökéletes válogatás. A galérián pedig három elszeparált helyiségük is van, így el is vonulhatunk, ha nem akarjuk túlkiabálni a többi vendéget. Sőt, ha van a családban borkedvelő, akkor két legyet üthetünk egy csapásra, az ő ajándékát is beszerezhetjük, mivel a különleges borok közül elvitelre is választhatunk jó pár tételt

16/18

KIOSK Buda

A Március 15. téri régi KIOSK nagy kedvencünk, de ünnepek környékén bejutni oda kicsit olyan, mint novemberben kulcsos házat szerezni szilveszterre: esélytelen. Az új egység a Lánchídnál viszont sokkal nyugisabb, így jó eséllyel pár nappal az esemény előtt is tudunk még asztalt foglalni. A nagy KIOSK-klasszikusokat Budán is megtaláljuk, de az itteni étlap kicsit erősebben viszi a magyar vonalat, mint a pesti. Az italokra itt is nagy hangsúlyt fektetnek, ha nincs is olyan széles kínálat koktélban, biztosan nem marad szomjan az sem, aki az alkoholos italok felé megy, és az sem, aki mentesre tervezi az estét. 

17/18

High Note SkyBar

Az Aria Hotel tetején lévő High Note Skybarból kétséget kizáróan ötcsillagos kilátás nyílik – még egy esősebb, havasabb decemberi napon is. Ha még egy havazást is kifogunk, akkor a Szent István-bazilika mellől figyelhetjük a gyönyörűen kivilágított Budapestet a hóesésben. A High Note minden téli szezonban kitalál valamilyen különleges tematikát, aminek mentén az itallapot vezetik – idén legendák és mítoszok köré építették fel az izgalmas italkínálatot és hozzá kapcsolódó barfoodokat is. Ha nagyobb bulit tervezünk, a téliesített pavilonba akár 40 fő is befér!

18/18

Byblos

A libanoni-levantei étterem tökéletes választás, ha a barátainkkal egy nyugalmas, hosszúra nyúló, igazi dőzsölős vacsorát tervezünk ünnepek előtt. A Byblos akkor is nagyon jó ötlet, ha különböző étkezési igényű a csapat, hiszen elég sok mentes és vega fogást találunk náluk. A rengeteg hideg és meleg mezze közül válogatva igazi keleti lakomát csaphatunk, és az enteriőrnek köszönhetően pedig tényleg egy keleti mesében érezhetjük majd magunkat. A borlapjuk erős, és van pár alapkoktéljuk is, de ide akkor érdemes jönni, ha az széles választék és a különlegességek alkoholtfronton nem játszanak szerepet a helyválasztásban.