Szinte pontosan az ősz közepén járunk, a nyár már lecsengett, de az igazi hideg még nem érkezett meg – szerencsére. Van tehát még egy kis időnk az év végi rohanás előtt, hogy igazán élvezzük a Budapest által nyújtott programlehetőségeket, melyekből ezúttal is kiválogattuk nektek az általunk legizgalmasabbnak ítélteket. Kezdődik többek közt a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, a Kürtőskalács Fesztivál, de a következő egy hét folyamán rendezik meg a 4. Magyar Klipszemlét, a New Wave Pizza & Natural Wine Festivalt és első alkalommal tartanak a fővárosban Kutyás Critical Masst.

1/7

Csütörtök


Október 10-től újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár, ahol nemcsak a sokszínű magyar és világirodalmat ismerhetjük meg, de válogathatunk a friss megjelenések közül is az egyetlen őszi könyvvásáron.
A hazai zenei videók negyedik alkalommal megrendezett országos szemléjén a szakmai zsűrin kívül a közönség is szavaz. A cél pedig ugyanaz, mint korábban: legyen egy platform a hazai zenei videók számára, legyen tétje jó klipet csinálni. Az Akvárium Klubban a teljes versenyprogramot levetítik majd, de szakmai programok és koncertek is várják az érdeklődőket.

Idén ősszel is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat a Szépművészeti Múzeumban, amely ebben az évben még három alkalommal, meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várja az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítik a gyűjtemények megismerését, felfedezését. Október 10-én nem csupán legújabb, Zárd ki a világot című EP-jét mutatja be hazánk legrégebbi reggae zenekara, a Ladánybene 27, de ez az A38-as koncert lesz egyben a 34. születésnapi bulijuk is. Így hát számos vendéggel kiegészülve lépnek majd színpadra, előttük pedig A Láma Dalai játszik.

2/7

Péntek


Sascha Ring, művésznevén Apparat a német elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője. Pályája során a technó tánczenétől indult, majd az ambient műfajában talált rá igazi hangjára, vallja, hogy „a ritmusnál érdekesebb dolog hangzásokat tervezni”. Saját projektjei mellett a Moderat nevű formáció tagja, melyet a Modeselektor nevű technóduóval hozott létre.


A legjelentősebb hazai beton utcabútor-tervező és -gyártó vállalkozás megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a Design Héten. Az idén több rangos nemzetközi designdíjjal jutalmazott KAVICS gyártója, a VPI Beton bepillantást enged az üzem kulisszái mögé: kiderül, hogyan készülnek a betonbútorok, és a résztvevők betonozhatnak a VPI saját fejlesztésű betonkeverékeivel is. Egy lakás berendezéséhez, átalakításához, igazán otthonossá tételéhez, egyedivé alakításához számos inspirációra, ötletre, szakmai tanácsokra is szükség van. Ebben segítséget nyújthat az október 11-13. között megrendezésre kerülő OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár a Hungexpo területén. Az őszi kiállítás fókuszában a lakásbelső kialakítása és a dizájn áll. Közel 100 kiállító hozza el termékeit, mutatja be a legújabb trendeket azok számára, akik akár csak egy-egy helyiséget, akár egy egész lakást kívánnak éppen berendezni. A minőségi termékkör mellett a rendezvény interaktív programjai, lakberendezési tanácsadás, DIY workshopok, bemutatók, sőt egy mobil műhely is várja az érdeklődőket, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat az álom otthon kialakításához. 

További információ a hivatalos Facebook-eseménynél, valamint weboldalon olvasható!Városliget ad otthont október 11-13. között a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak, ahol 30 különböző standon próbálhatjuk ki a lehető legsokfélébb kürtőskalács-megoldásokat. A klasszikus ízek és receptek mellett a szervezők ígérnek egészen merész és izgalmas, valamint glutén- és laktózmentes verziókat is, miközben többek közt a The Biebers és a Tárkány Művek is színpadra lép.

Az Urban Jungle Budapest őszi pop-up szobanövény lakásvásárán három napon át a különlegességeké lesz a főszerep. Az október 11. és 13. közt zajló vásáron rengeteg nehezen beszerezhető, extra küllemű szobanövény közül lehet majd válogatni, a kiválasztásban pedig az Urban Jungle Budapest szakértői fognak segédkezni. A Foreign Beggars megannyi sikeres év és őrült buli után hamarosan feloszlik, de előtte még egy utolsó turné keretein belül Budapestre is ismét ellátogatnak. Október 11-én, az Akvárium Klubban vehetünk búcsút a csapattól, a hangulat bemelegítéséről MC Kemon & DJ Q-Cee fog gondoskodni.

3/7

Szombat


Belgium egyik leghíresebb zenekara, a Hooverphonic tavaly ünnepelte 23. születésnapját, amelyet Alex Callier és zenésztársa, Raymond Geerts egy új, táncos, finom albummal és egy új énekesnővel ünnepelt. Így most, október 12-én az Akváriumban két legyet üthetünk egy csapásra és hosszú évek Hooverphonic-hiánya után először hallhatjuk Magyarországon a belga trió friss lemezét és új énekesnőjüket.

Október 12-én rendezik meg idén a Magyar Fürdőkultúra Napját, amelyhez négy budapesti fürdő is csatlakozik majd. A Király Gyógyfürdő, a Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda is egész napos, változatos programokkal készül, lesz többek közt idegenvezetés gyógyvízkóstolóval, de nemezkészítés és autentikus török ételek is várják az érdeklődőket.
Az évről évre egyre népszerűbb egynapos psych-rock seregszemle idén sem maradhat el, a Middlemist Red által életre hívott Vanishing Point 2019-ben október 12-én vonultatja fel a hazai pszichedelikus szcéna legjavát, kiegészítve olyan nemzetközi nevekkel, mint az Iceage vagy Bo Ningen. Első alkalommal rendeznek Kutyás Critical Masst Budapesten, mellyel a városvezetés figyelmét szeretnék felhívni rá, hogy egyre több kutya él velünk együtt a városban, ám a konfliktusmentes kutyatartáshoz nem mindenhol adottak a feltételek. A ZöldEb Egyesület szervezésében megvalósuló felvonulás október 12-én, 13 órakor indul a Szent István térről, a cél pedig a Hősök tere.

Ha a Csepel Művek területén járunk, akkor mondjuk egy dombormű a pihenő munkáscsaládról vagy egy üzem omladozó falát befoglaló kortárs falfestmény. A Kortárs Építészeti Központ sétáján megvizsgáljuk az ipari épületekhez való vonzalmunk, leporoljuk a szocializmus díszítőművészetének halványuló kézjegyeit, megnézzük, kik tageltek a legtöbbet a környéken és közösen gondolkodunk arról, hogy miért szeretjük sokkal jobban a streetart remekeit egy ipartelepen, mint a belvárosban. Október 12-én, tizedik alkalommal, minden eddiginél nagyobb helyszínen, a BOK Csarnokban találkozik a magyar sneaker és streetwear társadalom. Bárki találkozhat majd a magyar community kiemelkedő alakjaival, vezető nemzetközi influencerekkel és a legnagyobb márkák friss kampányaival. Nem hiányozhatnak az étlapról a hazai pop-up shopok, a privát gyűjtői asztalok és az egyéb programok sem.

4/7

Vasárnap


Az Európai Art Mozi Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a résztvevő mozik változatos programokkal, többek között fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.


Az ősszel és a lehulló levelekkel megérkeznek a mélyebb, komplexebb ízű vadon termő gombák, köztük az ínyencek kedvencének számító szarvasgombával. Október 13-át ezeknek a különleges alapanyagoknak szenteli a Pancs Gasztroplacc csapata, és egyúttal kiderül, hogyan emelhetőek be ezek a mindennapok ételeibe.
A város legjobb pizzázói közül négyen is összebútoroztak, hogy elindítsák a New Wave Pizza & Natural Wine Festivalt, ahol a minőségi pizzák mellett natúrborokat is kortyolhatunk majd. A Digó, a Blitz Pizza, a Pizza Manufaktúra és a MANU+ csapata a 
Mitiszol?, a Szofi by nature és a Lees Brothers segítségével, október 13-án, a Hétkertben meséli majd el, mitől is new wave a pizza és mitől natúr a bor.

1987-ben vagyunk, Bukarestben. Daniel megbízást kap egyenesen Ceaușescu-tól, hogy írja meg élete regényét. 30 napja van rá – szólhat bármiről, „szabadon”, de olyan legyen, hogy az egész román nép elámuljon rajta. Mit tehet ilyen helyzetben, diktatúra idején az író, a felelős értelmiségi? Aki magánéletében is kissé esetlen, és tulajdonképpen még sose fejezett be egy történetet sem? A kísérletező előadásban összefolyik valóság és fikció, mégis tud konkrét lenni: bármilyen távol van is 1987 és a ceaușescui elnyomás, számos olyan dilemmát felvet a darab, ami napjainkban is aktuális lehet. Külön kiemelendő még Ceaușescu szerepében Fazakas Júlia, aki hol férfiként, hol nőként idézi meg a román diktátort.
Az énekes-dalszerző és zenei producer William Fitzsimmons legutóbbi albuma, a Mission Bell leginkább házasságának utolsó évét, különösen a második feleségétől való válását dolgozza fel. Október 13-án élőben is részesei lehetünk, hiszen a CAFe Budapest keretein belül érkezik hozzánk az Akvárium Klubba.

Október 13-án újra Erdei Piacot szerveznek a Budakeszi Vadasparknál, reggeltől kora délutánig várják majd a kis- és őstermelők a piacozókat. Az alapanyagok beszerzése mellett helyben készült ételekre is érdemes számítani, melyeket aztán egy környékbeli kirándulással is le lehet vezetni.

5/7

Hétfő


Milyen szenvedélyek nyomait őrzik a bennünket körülvevő utcák, terek, és mi hogyan viszonyulunk hozzájuk? Egy fiatal orvostanhallgatóval, Brenner Józseffel „indulunk útnak”, hogy megérkezve a fővárosba, a sétán résztvevők megtapasztalják saját szemükkel és talpukkal, milyen lehetett vidékről érkezve megszeretni ezt a nyüzsgő metropoliszt, annak magával ragadó zörgő zenéjét. Utánajárunk, kinek az írásából olvassa Csáth Géza Budapestet, hogyan ír róla, kik között él benne? Ahogyan annak is, bennünk milyen dallamokat, érzéseket, vágyakat kerget és ébreszt ez a város a Szövegtestek, Csáth-kísérletek című füzet inspirációiból töltekezve.
Idén 6. alkalommal rendezi meg a Budapesti Metropolitan Egyetem immár hagyománnyá vált őszi animációs vetítését. Az esemény az előző tanév diploma- és vizsgafilmjeinek nyilvános bemutatója, amely alap- és mesterszakon, valamint az angol nyelvű animációs képzésen végzett hallgatók alkotásaiból válogat.

Tábory Máté élete szép, akár egy álom. Álmai valóságosak, akár az élet. Ezekben ő egy mélyszegénységben, nevelőszülőknél felnőtt fiú, aki viszont jólétről álmodik: nyaralásról, tágas lakásról, szép lányokról. Ha egyikük elalszik, a másik felébred. Az álmok emléke mindkettejüket kísérti, a két élet egyre szorosabban fonódik össze, míg már mi sem tudjuk, hogy kit látunk a színpadon, hogy mi az álom és mi a valóság, vagy hogy egyáltalán van-e értelme különválasztani a kettőt. Babits Mihány története egyszerre lélektani dráma, thriller és tanulmány a társadalmi egyenlőtlenségről, amit a mai Magyarországon értelmeztünk újra. Nem kellett messzire mennünk.

6/7

Kedd


A Globalista Konyha az eddigiektől eltérően októberben egy új eseménysorozatot indít, Főzünk és mesélünk címmel. Négy kortárs magyar írót kértek fel, hogy álmodják meg kedvenc őszi menüjüket, majd összekötötték az írókat három fiatal magyar séffel. Megszületettek a menüsorok, amelyet három vacsoraest alkalmával mutatnak be a séfek, természetesen az írók segítségével. Az esteken az írókkal Szegő János beszélget.
A Zhao Zhou workshopján tanulhatunk az alap teafajtákról, feldolgozási módjaikról, elkészítésükről, a mindennapi teázáshoz szükséges eszközökről. A teaműhely keretében a résztvevők aktívan ismerkedhetünk meg a világ teáival, azok származásával.

7/7

Szerda


Mi az északi országok filmművészetének titka? Mit mutatnak meg nekünk a filmek a skandináv „létről”, és ez mennyiben egyeztethető össze az erről kialakult elgondolásokkal? Többek közt ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Skandináv Ház havi rendszerességű filmtörténeti kurzusán, ahol az alkalmakon rövid felvezetés és maga a vetítés után filmelemzés és vita zajlik majd a moderátor, dr. Zalán Márk filmkritikus és filmtörténész vezetésével.
A realitásérzék elvesztése, hallucinációk, az érzelmi élet zavarai, téveszmék, tudatzavar. Íme néhány egy olyan kór tünetei közül, amelyet még a XXI. században is mítoszok és gyakran tévhitek öveznek. A skizofrénia valószínűleg az egyik legfélreértelmezettebb és a társadalom által egyik legjobban stigmatizált mentális betegség, amely hazánkban is tízezreket érint. A Jog és Pszichológia előadásán Dr. Keresztes Zoltán pszichiáter árnyalja majd a skizofréniáról kialakult általános képet. 

További budapesti programokat ezen a linken találtok!