A napfelkelte az a jelenség, amiért elméletben sokan rajongunk, de jóval kevesebben vagyunk hajlandóak reggel 6-kor kimászni érte az ágyból. Ha te is ezt a tábort erősíted, de szereted a napot egy kiadós reggelivel indítani, van egy jó hírünk: nem kell hajnalok hajnalán sokáig kóborolnod, ha beülnél valahova munka vagy suli előtt, hiszen Budapesten nincs hiány a korán nyitó reggelizőhelyekből, ahol alaposan feltankolhatsz, mielőtt belevetnéd magad a rád váró feladatokba.

Update: legfrissebb reggelis összeállításunk itt található!

1/11

Á table!

A frissen sült péksütemény illata reggelente szinte mindenkinél ugyanazokat a reflexeket indítja be, főleg ha az ember igazi francia croissant-t majszol egy francia pékség hangulatát idéző reggeliző egységben. Az egyebek mellett ízletes croquet madame-ot, quiche-t és mindenféle leveles tésztából kreált nemzeti klasszikust felvonultató Á table! városszerte több helyen várja azokat, akiket hétköznap hamar kivet az ágy. Franciaország és a francia konyha rajongóinak kötelező.

Üzletek:
Wesselényi utca 9.
Arany János utca 16.
Retek utca 6.

Mammut 2.
Böszörményi út 16.

2/11

BITE Bakery Café

Az adalékanyagokra határozottan nemet mondó BITE-ban a szokásos reggeli harapnivalók mellett van a kínálatban egy-két csavar is, szó szerint – ha megkóstolod a különböző feltétekkel kapható, friss pereceiket, tudni fogod, mire gondolunk. Aki ide betér, garantáltan nem távozik üres gyomorral, amiről többek között az óriási perec-szendvicsek, édes fahéjas csigák, gőzölgő piték (például a körtés-gorgonzolás) és müzlivel megspékelt joghurtok gondoskodnak. A Nyugati pályaudvar környékén két helyszínen is megtalálhatók, úgyhogy ha reggeli kávézás közben szívesen figyeled, hogy ébredezik ez a napközben folyton nyüzsgő csomópont, a BITE a tökéletes napindító finomságok mellett a megfelelő kilátást is biztosítja.

3/11

Comix Coffee

A képregények ihlette Comix Coffee-t valószínűleg a legnagyobb geekek fogják igazán értékelni, de bárkinek ajánljuk, aki egy meglehetősen rendhagyó reggelizőhelyre vágyik. A reggeli felhozatal viszonylag egyszerű, de bármit választunk, nehéz mellényúlni: egy finom szendvics vagy gofri batmanes bögrében érkező lattéval az álmosabban betoppanó vendégeket is feldobja. Ha evés-ivás közben még marad szabad kezed a képregények nézegetéshez, a polcokon az X-Mentől kezdve a Star Wars-ig mindenféle sztori megtalálható. Szuperképességekkel sajnos nem, de egy jó reggeli élménnyel mindenképpen gazdagabb lehet, aki ezt a kávézót választja.

4/11

Ecocafe

Az Andrássy út forgatagában megbújó, csendes Ecocafe vásárlókörét elsősorban azok alkotják, akik már a nap első perceit is a tudatosság jegyében szeretik tölteni. A reggeli étlapon szereplő összes fogás természetes alapanyagokból készül, de a szendvicsek, pékáruk, müzlik, smoothie-k és frissen készült saláták között az egészségre kevésbé adó vendégek is találnak kedvükre valót. A szokásos kávénkat vagy teánkat itt biováltozatban szervírozzák, ha pedig valaki szívesen inna valami szokatlanabbat, az választhatja a frissítő búzafűlevet is.

5/11

Fruccola

A szintén több helyszínen üzemelő Fruccola színes belső térrel és roppanós zöldségekkel próbálja feldobni a reggeleket, ám a tévhittel ellentétben nem csak vegetáriánusoknak való hely – a válaszékban gond nélkül megfér egymás mellett a tradicionális angol reggeli és a fitten ébredők nagy kedvence, a lédús gyümölcssaláta. Van még többféle croissant (például marcipános-mandulás), különféle módon elkészített tojásételek, bagelek és müzlik. A hagyományos meleg italok mellett próbálkozhatunk frissen facsart zöldség- és gyümölcslevekkel.

6/11

KisBécs (Bezárt)

A budai oldalon sem maradnak éhesek a korai reggelihez szokott vendégek: a KisBécsben az osztrák borok mellett barátságos hangulat és elsőrangú reggeli menü fogadja a betérőket. Természetesen rendelhetünk bécsi virslit, különböző tojásos fogást és többféle péksüteményt is. Válogassunk a tányérunkra a legjobb osztrák sonkákból is, hogy tényleg ütős legyen a napkezdés.

7/11

Kolosy Ébresztő (Bezárt)

Szintén a budaiak számára kézenfekvő választás a Kolosy Ébresztő, ahol olyan kísértésbe ejtő, finom falatokat kérhetünk, mint a szendvicskrémek (többek között tonhalas), a francia croissant-ok és a quesadillák. A kis reggeliző kuckó azokra specializálódott, akiknek már korán is sietős a programja: ülőhelyek nincsenek, ezért mindent elvitelre készítenek, legyen szó vitamindús gyümölcsléről vagy forró kávéról.

8/11

Kollázs Brasserie & Bar

A Four Seasons Hotel szecessziós épületében helyet kapott Kollázs Brasserie & Bar az egyik legkorábban nyitó hely a listánkon: itt már fél 7-től kínálják az energiában gazdag, kontinentális és amerikai reggeli opciókat, tojásos ételeket, palacsintákat, mindenféle müzlit és muffint, sőt olyan különlegességeket is, mint az erdei gombás omlett libamájjal vagy az ír füstölt lazac. A Kollázsban igazán nem mindennapi módon indul a reggel, hiszen a fejedelmi lakoma mellé látványos budapesti panoráma is jár.

9/11

My Little Melbourne

A My Little Melbourne már kora reggel hangos a kávégépek berregésétől, így tökéletes hely azoknak, akiknek ébredés után egyből egy jó specialty kávé lebeg a lelki szemeik előtt. A kávékon kívül finom teákat és friss JUICY italokat is árulnak – bármelyik mellé remekül csúszik egy jó szendvics, péksüti vagy egy pohár egészséges müzli.

10/11

Pöttyös Bögre Bisztró

Még egy kihagyhatatlan reggeliző a francia pékáru szerelmeseinek: a Bazilika közelében található Pöttyös Bögre Bisztró egész Budapesten híres foszlós croissant-jairól, de persze a tisztességesen megpakolt szendvicsekről és bagelekről sem szabad megfeledkezni. Ételallergiában szenvedőknek a kávékat és sütiket alternatív alapanyagokból készítik. Az otthonos környezetnek és remek kiszolgálásnak köszönhetően a Pöttyösben már akkor is nyüzsög a nép, amikor az első napsugarak szinte még fel sem bukkantak a horizont mögül.

11/11

Zoska Reggeliző

Az Astoriától egy sarokra lévő Zoska népszerű reggelizőhely a Kiskörút lakói és dolgozói, sőt a közeli egyetemeken tanuló diákok körében is. Szuperek a kávéik (amelyeket laktózmentes tejjel is kérhetünk), és a klasszikus reggeli elemózsiák a változatos feltétekkel tálalt tojásrántottától kezdve a szendvicsekig, de megéri kipróbálni a specialitásokat is – mint például az amerikai palacsintát. Ha pedig energiabombára van szükséged, rendelj valamilyen salátát vagy smoothie-t. Jó időben érdemes az itt vásárolt kávéval kitelepedni a szomszédos Károlyi-kertbe, és onnan figyelni, hogy indul be az élet a környéken.