Két fiatal gondolt egyet, kinéztek egy csöppnyi helyet a VIII. kerület rengetegében, és kicsinosították a saját ízlésük szerint. A végeredmény egy szerethető, kedves, fiatalos, befogadó és pénztárcabarát gasztrokocsma lett a Mátyás tér 13. száma alatt.

Képzeljünk el egy aranyos teret, amit jó érzés körbesétálni. Néha furcsa helyeken akadhat meg a szemünk, mint például a Soma Brutalén, ami egy motoros- és utcai bőrruházatot áruló szaküzlet, vagy árválkodó, üresen álló üzleteken, amiken max. elidőzhetnek a gondolataink, hogy vajon mi lehetett a helyükön régen. Ez a Mátyás tér.

Szerencsére egyre csak fejlődik a nyolcker, nyitnak az igényesebb gasztrohelyek, kocsmák, mint például a Mátyás Pékségtől néhány méterre lévő hely, ahol igazi kalamajkába keveredhetünk:

egy körülbelül 10 éve kiadatlan üzlethelyiséget töltöttek meg élettel a srácok.

Pesti Péter és Ordódy Benjamin mindketten vendéglátós múlttal rendelkeznek. Beni a biztosítás világában dolgozott, mellette vendéglátózott, ami hamar megtetszett neki, és ebbe az irányba billent a mérleg – a biztosítás kárára. Először szeretett volna egy nagyon egyszerű kis kávézót nyitni, csinálni akart egy kisebb közösséget, és puhatolózott Petinél, hogy ő mit gondol erről. A közös tervek és a szenvedély a vendéglátás iránt kötötte össze őket, és a közös érzésekből alakult meg a Kalamajka. Ők a szellemi tulajdonosai a helynek, de valójában hárman vannak a csapatban, mert az ötlethez harmadikként csatlakozott Szeghalmi Tamás is.

Egy családias hely – nem csak a józsefvárosiaknak

Végre lett egy hely, amit a környékbeli fiatalok belakhatnak. De nem csak ők! Ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy egy családias közeg kezd kialakulóban lenni (pedig csak pár hete vannak nyitva). A házban lakó Robi barátjuk például minden este jön, iszik egy pohár sört, és önszántából segít pakolni. Egy pohár sör egy pakolásért. Nem is rossz deal!

Beni elmondása szerint a Kalamajka főképp azoknak szól, akik már megunták a VII. kerületben az őrültségeket, és a saját környékükön keresnek olyan kisebb helyeket, „műhelyeket”, ahol a nap végén lelazulhatnak, hasonlóan a környékbeli Susukához vagy éppen a Hintalóhoz. Ebbe a műfajba a Kalamajka tökéletesen beleillik. Egyelőre helyiek látogatják, de mindenkit szívesen látnak, aki unja már a bel-pesti kocsmákat.

Jóleső káosz néhány négyzetméteren

A hely pici, belépve kisebb zűr hatását kelti: jobbra tekintve mintha a nagyink spájzába csöppentünk volna. Van olyan sarok, ahol romkocsmás a hangulat, a pult mögött két jó fej srác mosolyog, akik teszik a dolgukat. Dél körül sütnek–főznek, délután és este pedig a koktélokat keverik. De sört is csapolnak, nem is akármilyet, a jó öreg Pilsner mellett Kőbányai is van a csapon, hiszen a „Kőbi-kultusz” nemcsak legenda, hanem egy közösségi, sokkal szubkulturálisabb dolog. És a legtöbb alter srác (na meg lány) – titkon vagy nem titkon, de – örül ennek.

A Kalamajka egyébként mindössze egy lenti térből és egy kedvesen kipingált galériából áll, de terasz is van, ahol szellősebben leülhetünk, például a sövényen túl, ahol a golden hour idején a legjobb ülni; de nagyon hangulatos akkor is, ha már teljesen sötét van, és egy borosüveges gyertya ég az asztal közepén. A Kalamajka név a fiúk fejéből úgy pattant ki, hogy gondolkodtak, gondolkodtak, míg rájöttek, hogy ez tudja a legjobban leírni azt a zűrt, kis káoszt, ami egy úszós, telt házas estén fellép, valamint azt a viszonyt, ami ki tud ilyenkor alakulni a vendéglátós és a vendég között.

Csacska szombati és vasárnapi ajánlatok

Gasztrokocsma lévén ehetünk heti ajánlat név alatt ebédet 11 órától 4 óráig, hétvégén van brunch Silly Saturday and Sunday Brunch címen, avagy csacska szombati és vasárnapi ajánlatok. Ráadásul a pénztárcánk sem fogja bánni. Ami pedig már most a vendégek kedvence, az a pizza (2350 és 2650 Ft között), ami kb. 5 után kérhető. Az ételek terén, ahogy az az egész hely szellemiségére jellemző, leginkább érzésből csinálnak mindent. Ezt mutatja például a Bumbu banger nevű koktéljuk (Bumbu rum, gyömbér, eperpüré, lime-lé) is, ami a barátaik kedvéért került be a repertoárba, de elég sokan választják és szeretik is.

A srácok szeretnek vendégekkel kapcsolódni, és úgy tűnik eddig, hogy ez viszonzott. Mindezek mellett az üzleti dolog másodlagossá válik. Úgy gondoljuk, hogy ezen a környéken a Kalamajka a legjobb vendégek kezében van, a vidéki vibe-oknak, a józsefvárosi befogadó hozzáállásnak köszönhetően, így a lelkesedésük aligha fog alábbhagyni a srácoknak, és még sok-sok kalamajka vár ránk a Mátyás tér ölelésében télen-nyáron, jóban-rosszban...

Elérhetőségek

Kalamajka

Címkék