A fővárosi tetőzés lezajlott, de újabb csapadék érte el a vízgyűjtőket – most elsősorban a Rábára kell koncentrálniuk a vízügyeseknek.

A fővárosban szombat délután zajlott a Duna tetőzése. A német és osztrák vízgyűjtőkre érkezett újabb csapadék azonban tovább lassítja az apadást, és tartósan magas vízállásokat okoz a Dunán, de extrémitásokra már csak a Rábán valószínűek.

Budapesten a szombat délutáni órákban az előre jelzett tartományban, 648 cm-en tetőzött a Duna, június 9-én reggelre pedig már 7 cm-t apadt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összefoglalója szerint a folyó német és osztrák részvízgyűjtőit ugyanakkor június 8-ra hidegfront érte el, helyenként számottevő csapadékkal, ezen belül elsősorban a Rába vízgyűjtőjén hullott nagyon jelentős mennyiség.

A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban is marad az esős időjárás, területi átlagban jellemzően napi 10–25 mm valószínű a Duna és gyakorlatilag minden mellékfolyójának vízgyűjtőjén. Az igen csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 mm-t is meghaladó napi területi átlagértékekkel.

Az újabb csapadéktevékenység következtében egyes bajor és osztrák folyók már újra áradnak. Mindez a Duna hazai szakaszán jelenleg levonuló árhullám tetőzési szintjeit már nem, az apadás ütemét azonban jelentős mértékben befolyásolja, és várhatóan újra kisebb vízszintemelkedéseket okoz majd.

Nagybajcsnál tartósan a II. fok, másutt az I. fok szintje körüli vagy feletti vízállásokra lehet számítani, illetve reális esély van arra, hogy Budapestnél a rakpart szintjét újból megközelíti, illetve eléri a vízszint a jövő hét második felében. A mai előrejelzés szerint a Dunán a Budapest alatti szakaszon az I. fokú árvízvédelmi szintet meghaladó/megközelítő tetőző vízállás mellett várható az árhullám levonulása.

Fotósaink megörökítették az emelkedett vízszintet a pesti és a budai alsó rakpart belvárosi szakaszán, illetve a Római-parton és a Népszigeten

(Borítókép: Ladóczki Balázs - We Love Budapest)

Címkék