Olyan új szoborcsoporttal jelentkezik a Duna-parton Kolodko Mihály szobrász, amelyre még nem volt példa a karrierjében. Különleges anyagból készült cápák sora kerül ki a folyó váci szakaszára, amelyek a környezetszennyezésre és annak mértékének csökkentésére hívják fel a figyelmet.

A cementcápákban alkotóelemként jelenik meg a Duna-parti hulladék, elkészítésükhöz ugyanis a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt szemetet gyűjtött és használt fel a szobrász. Ezúttal tehát a Kolodko-szobrokra jellemző karikaturisztikus vonás már a szoborcsoport anyagválasztásában is tetten érhető, hiszen a szobrok teste egyszerre épül fel a dunai hulladékból és az alacsony ökolábnyomot biztosító új betonból. Az alkotások ráadásul egyenként a partszakasz szennyezettségét is tükrözik, hiszen annál több került egy-egy cápába a hulladékokból, minél többet lehetett fellelni az adott helyszínen.

A szobrok kötőelemének a Duna-Dráva Cement Kft. (DCC) evoBuild termékmárkájához tartozó, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású cementből készült betont választotta a művész. A közös pont is adott volt, hiszen Kolodko Mihály Vácon alkot, és a DDC egyik cementgyára, egyben székhelye is a város mellett található.

A cementcápák több mint fél éven keresztül a váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetők lesznek, hiszen Kolodkó Mihálynak időszakos kiállítása nyílik az intézményben, Dunai Cápa címmel.

(Borítókép: KNK PR&Média)

Címkék