Tésztázónak indult, trattoria lett belőle – az Amore di Napoli csapatának új helyén az olasz tészta van a fókuszban, de nem csak ezért érdemes meglátogatni őket!

Tar Ákos nem először hallat magáról Lágymányoson belül, a környéken felnőtt egykori profi pizzaiolo 2021-ben, közvetlenül a Covid első hulláma után nyitotta meg az Amore di Napoli nevű pizzázóját Luca Mottarlini nevű társával a Budafoki úton. Az Amore di Napoli hamar a környék kedvence lett, az autentikus nápolyi pizza rajongói pedig hamar reklamálni kezdték az olasz konyha másik nagy kedvencét, a tésztát is.

A rajongói kéréseknek végül idén márciusra tudtak eleget tenni, március elején ugyanis megnyílt az Amore′ – Pasta e Basta a Karinthy Frigyes úton. Bár a hely eredetileg tésztázónak indult, ha jól megnézzük az étlapot, akkor trattoria lett belőle. Sőt! Ákosék úgy döntöttek, hogy mivel az utcában nem nagyon van olyan hely, ahol egy jó nagyot lehetne bruncholni, így jó lokálpatriótaként ezt a missziót is elvállalta, és egy széles reggelikínálat is került az étlapra.

Az új hely jóval nagyobb, mint a pár száz méterrel arrébb lévő pizzázó, de azért vannak hasonlóságok: itt is a funkcionalitáson van a fő hangsúly, és itt is megleshetjük, hogyan készül az ebédünk, egy nagy üvegablakon át ugyanis rálátunk a konyhára. Üvegből egyébként nincs hiány, a széles üvegablakoknak köszönhetően jó fényes a helyiség, és nemsokára egy terasszal is megtoldják a helyet.

Az étlapon egyébként hiába van sokféle étel, azért az látszik, hogy a tészták ihlették az egész éttermet: 25-féle tészta van az étlapon. Emellett vannak ismertebb előételek, mint a bruschetta, és itthon kevésbé gyakoriak, mint a tonhalkrémes borjúsült, a vitello tonnato. Olasz étterem lévén zöldsalátát is találunk, levesek közül pedig egy kis merítés van déltől északig, a minestronétól a kagylólevesig.

A tészták mellett négy rizottó, két halas és három húsos étel tarkítja az étlapot, itt is a jól ismert klasszikusokból kerültek ki a versenyzők, például a saltimbocca vagy a grillezett branzino.

A tészták közül több kategória is van, hogy könnyebben áttekinthessük a kínálatot: az egyszerű klasszikusok, mint például a fokhagymás aglio e olio, a római cacio e pepe vagy a csípős arrabbiata. Van egy etap a hússal vagy hallal bővített alaptésztáknak, mint a puttanesca vagy a tejszínes, sonkás, zöldborsós rigatoni, és van egy tradicionális szekció is többek közt bolognaival, carbonarával és amatricianával. A raviolik és az egyéb töltött tészták mellett van egy ház specialitásai részleg is, csupa olyan fantáziatésztával, ami a tulajdonosok szívének különösen kedves.

Aki még ebből is nehezen választ, annak van 3-4 ételből álló táblás aktualitás is – ebbe mindig kerül tészta is.

Ami a tészták autentikusságát illeti, azok nagyon rendben vannak: a carbonara, ahogy a nagykönyvben meg van írva, tojásos-sajtos emulzióval és olasz tokaszalonnával, guancialével érkezik, a bolognai raguja nagyon szépen beborítja a hosszú metéltet. Nem fojtós, nem totyakos, pont jó!

A töltött tészták közül az intenzív gombás ízű óriás tésztabatyukat, a gombás cappellaccit kóstoltuk, ami erdei gombákkal van töltve, és szarvasgombás-tejszínes szósszal leöntve – szép nagy adag szaftos mártással és ízes gombákkal. Nagy kedvencünk lett a ház tésztája, az orecchiette amore – a kis, fül formájú tészták négysajtos, tejszínes, paradicsomos mártásban érkeznek. A vastag, krémes szósz ez esetben rendesen beborítja a tésztát, ahogy az egy jól eltalált comfort foodhoz illik. Még a csirkemellkockák ellen sem volt kifogásunk, pedig általában nem komáljuk tésztával párosítva. Nem egy tősgyökeres olasz pasta a Trevi kút mellől, de nagyon finom, nagyon otthonos, nagyon jól eltalált darab.

Aki a tésztákon túl még egy kis dolcira is vágyna, az választhat a tiramisu, a profiterol és a cannolo szentháromsága közül. Mindegyik jól sikerült, házias darab, bátran ajánljuk annak, aki nem tud ellenállni az olasz édességeknek. 

Az ételek mellé szolidan iszogathatunk is, vannak borok, long drinkek és alapkoktélok is, de a tulajdonosok tudatosan nem erősítik az alkoholos vonalat. A reggeliket nagyobb volumenre tervezték, alap-tojásosételek vannak, amikhez zöldségek, húsok és sajtok széles választékából kérhetünk extrában, így korlátlan reggelilehetőséget kapva. Emellett vannak melegszendvicsek piadinából vagy kenyérből, és hidegszendvicsek friss, helyben készült focacciából. 

A reggelik egyelőre ráérősek, az ebéd kicsit pörgősebb, hála a naponta változó ebédmenünek, de vacsorára is jó választás a Pasta e Basta. Egy kis előétel, egy kis tészta, egy kis desszert, és ennyi!

ELÉRHETŐSÉGEK

Amore′ Pasta e Basta

Címkék