Kicsit több mint egy éve működik a Jászai Mari tér környékének egyik leglátványosabb üzlete, a cukiságfaktort teljes egészében kimaxoló türkizkék Biu!Tea. A bubble tea boltban az ezerféleképpen variálható teák között 5 percre újra gyereknek érezhetjük magunkat, miközben Insta-biztos és TikTok-kompatibilis tartalmakkal pakolhatjuk tele a telefonunkat.

Első születésnapja alkalmából látogattuk meg a Biu!Tea-t, a Jászai Mari tér környékének egyik leglátványosabb üzletét. Az Amszterdamból induló franchise első budapesti üzletében a cukiság türkizkék világába csöppenünk, magas, tágas és hangulatos a helyszín. A kiszolgálás is illeszkedik ehhez a világhoz, itt élő külföldi egyetemisták készítik nekünk a teát, de az asztalok többségénél is inkább angolul beszélnek. Pörgős, vidám, Z generációs nemzetközi közösséggel ismerkedhetünk, díjazzák is, ha visszatérünk, törzsvásárlói program is van.

Na de mi is az a bubble tea? A vicces, rágószerű vagy sajátos rágós-zselés buborékok elsőre mindennek tűnnek, csak természetesnek nem. Pedig a hagyományos verzió egy kifejezetten egészséges alapanyagból, tápiókagyöngyből készül. Ezt főzik meg a teákhoz, különböző szirupokkal is kombinálják. Az így felturbózott ital pedig nem csupán sajátosan cuki lesz a benne úszó golyócskáktól, hanem azok furcsán rágós állaga és sajátos íze miatt teljesen új élményt nyújt. Ha pedig egy kis sziruppal, netán szintén gömb alakú gyümölcszselével vagy tejjel is megbolondítjuk a teát, akkor kitör a rave-parti a szánkban. Nem állítjuk, hogy ez felnőttszórakozás, de ahhoz aztán igazán unalmasnak kell lenni, hogy valaki mindig felnőtt akarjon lenni.

Több legenda is kering arról, hogyan került a poharainkba a folyékony gyerekkornak is beillő bubble tea, de a szálak mindenképp 1980 környékére, Tajvanra vezetnek, bár a buborékos teakülönlegesség ősei között az 1940-es évek japán izakajáinak rázott teakoktéljait is megtaláljuk. A bubble szó eszerint a rázással a teába keveredő buborékokra utal. Az ital másik elnevezése, a boba tea egy kicsit pikánsabb, állítólag a kínai szlengben a boba mellet jelent, így a név arra utal, hogy a tápiókagyöngyök a legszebb női formákat idézik.

A tea feltalálásának címéért két tajvani hely is ringbe száll, ám akármi is történt, az ital először ebben az országban, majd egész Ázsiában és Amerikában is népszerű lett. Egy történet szerint a teát elsőként árusító hely közelében iskola volt, így az édes finomság először tajvani diákok kedvence lett. Nem teljesen véletlen tehát, ha úgy érezzük, hogy 5 perc instant gyerekkort is magunkhoz veszünk a sokféleképp variálható finomsággal.

A Biu!-nál a színes és ízes változatokat, többféle méretben, hidegen és melegen is kipróbálhatjuk, annak sincs akadálya, hogy akár mindennap más verziót kóstoljunk meg. Ha azt szeretnénk, hogy furcsa kis buborékok ugráljanak a szánkban, akkor a Boba & Tea Latték és a Fruit Shake-ek közül válogassunk. Jó hír, hogy a latték között négy cukormentes változat is van, az italkínálat nagy része pedig gluténmentes, a vegánok pedig természetesen alternatív tejekkel is kérhetik a teákat.

Mi a Ceremonial Matcha Boba Milket (kisebb: 2380 Ft) próbáltuk ki zabtejjel, ami felnőttesebb, kevésbé édes változat, a nagy méretű, rágós, sötét színű tápiókagyöngyök teljesen váratlan pillanatban surrannak át a vastag szívószálon, és melaszos, karamellás ízzel töltik meg a szánkat. A Fruit Shake-ek talán még frissítőbbek, az édes gyümölcsitalban úszó gyümölcszselé szétpattan a szánkban, és útjára engedi a szirupot, eközben pedig még gyümölcsdarabok is színesítik a textúrát. Mi a Peach Olong nevű változatot próbáltuk (kisebb: 2180 Ft).

Ezeken az italokon kívül kávékat és frappékat is kipróbálhatunk, illetve különösen Insta-képes sütemények közül is válogathatunk. Jelenleg kétféle piskótás cake rollt kóstolhatunk meg, mi itt is a matchásra mentünk rá (1980 Ft), ami jól illett az italokhoz, de a picike matchás kocka volt az igazi ízbomba, a mini nyuszis rizspuding pedig olyan cuki volt, hogy alig mertük megenni.

Bár nem állítjuk, hogy ez a város legolcsóbb bubble tea-s helye, a szuper környezet, a kellemes kiszolgálás és a hangulathoz jól passzoló finomságok miatt szerintünk megéri betérni ide. Tíz perc hamisítatlan gyerekkor és a legmenőbb Insta-fotók várnak ránk.

ELÉRHETŐSÉGEK 

Biu!Tea Budapest

Címkék