A pékség nem is a legjobb szó David és Liora új helyére, az angol bakeshop sokkal inkább lefedi a Klauzál téri üzletet, ahol a remek kovászos kenyerek mellett közel-keleti süteményeken, könnyű, egészséges ebédeken és csodálatos szendvicseken is erős fókusz van. A fine diningon felnőtt házaspár új helye a Klauzál téren valami teljesen újat mutat, és nem csak az alapítók komoly gasztronómiai múltja miatt.

Hétfő reggel 9 óra, a David′s Kitchen ablakán át látjuk, ahogy a Klauzál tér fáit darus kocsikról metszik. A bulinegyed ilyenkor is élénk – persze nem annyira, mint egy júniusi éjszakán –, érkeznek a vendégek, pár perccel 9 után Ötvös Zsuzsi ugrik be egy kis napindítóért, és mi egyből tudjuk, hogy nagyon nem tévedhetünk el, ha Zsuzsi is itt kezdi a hetet.

Persze tudjuk, hogy miért, David és Liora Seboek neve már jó régen fent van Budapest gasztronómiai térképén, ők csinálták a Barakát, az egyik első fine dining éttermet Budapesten. Az amerikai–izraeli házaspár több mint 20 éve él Budapesten. David eredetileg pszichológiát tanult, de New Yorkban a City Bakeryben, majd  Franciaországban kis helyi bisztróban dolgozva jegyezte el magát a gasztronómiával. A Barakát Liorával együtt nyitották meg Budapesten. Az ikonikus étterem a Magyar utcában még bisztróként indult, később, az Andrássy úton már jóval komolyabb setuppal jelentkeztek, végül a Dorottya utcában már nemzetközi szinten is számító fine dining étterem lettek. Majd jött a Covid. Lioráék úgy döntöttek, egy fine dining étteremmel nem neveznek be a kiszállítóversenybe, különösen, hogy David akkor már évek óta játszott egy pékség gondolatával. Aki járt akkoriban a Barakában, az emlékszik a mesés kenyerekre, amiket David készített. 

David és Liora egyébként azt mondják, a Barakával elmentek a falig. Kiváló szakemberekkel dolgoztak együtt – többek között Ötvös Zsuzsi is tőlük indult –, és már mindent kiadtak a kezükből, a Baraka kvázi önjáró lett, ők pedig egyre kevésbé találkoztak az emberekkel, pedig ez volt az egyik alapja a munkájuknak. Ráadásul Liora szerint a Covid és az azt követő válság új időket hozott: az emberek sokkal kisebb luxust keresnek, mint a fine dining, és nincs sem idejük, sem pénzük végigülni egy 3-4 órás vacsorát, ami egy havi minimálbérbe kerül. Így aztán elengedték a fine dining kereteit, és azt a profizmust és elhivatottságot, amit a Barakába tettek, átirányították egy pékségbe. 

David szerint a pékség nem is a legjobb szó a Klauzál téri üzletre, ők inkább bakeshop és deli keverékeként definiálják magukat. Az angol terminus egy olyan üzletet fed, ahol van jó kenyér és friss pékáru, de mellette többféle friss sütemény is található. A delivonalat pedig egyszerre jelentik az egész nap fogyasztható egészséges saláták/egytálételek, a különleges szendvicsek és a polcon lévő igényes kamratermékek. Az alaptermék a kenyér, most éppen négyféle van a polcon, az egyszerűtől a sütőtökös-magosig. Ez a kínálat szinte mindennap változik, a fix kenyérkínálat kialakításában különösen számítanak a törzsvásárlók segítségére és tanácsaira.

A David′s Kitchen két hete nyílt, azóta kísérleteznek a kínálattal – mint mondják, egy pékségnél különösen fontos, hogy igazodjon a környék lakóinak igényeihez –, ugyanakkor nem akarnak mindenben engedni, és szeretnék megőrizni a saját hangjukat. A kínálatban jelenleg a mediterrán és a közel-keleti fogások dominálnak, mind édes, mind sós vonalon. A klasszikus magyar kakaóscsiga-, túróstáska-vonalat ne keressük, de van helyette más izgalmas sütemény a kínálatban, amit csak itt találunk meg. Az egyik kedvencünk a ziva nevű jemeni burekszerűség: egy édeskés tészta három különböző, enyhén sós sajttal és olajbogyóval töltve. Méretre nem nagyobb egy kisebb szendvicsnél, de annyira laktató, hogy simán beillik ebédnek, különösen, ha a kísérőként választható főtt tojás, paradicsomszósz, olajbogyó triót is kérjük mellé. 

A napi kínálatban ma két különböző kovászos focacciát találunk, de a múltkor például sütőtökkrémmel töltött, édeskés zsemlék vártak minket ebben a pozícióban. A focacciához kérhetünk a konyhán készült labneh-ből vagy hummuszból. Az utóbbi különösen visszavárós darab, a Budapesten jellemző hummuszokhoz képest jóval lágyabb, folyékonyabb, enyhén füstös ízű csicserikrémből bármennyit meg tudtunk volna enni. A focacciához egyébként sem a labneh, sem a hummusz nem számít rutinos kísérőnek, mégis nagyon jól mennek egymáshoz, ez a fúziós találkozás pedig be is mutatja a David′s Kitchen egyik alaptézisét, mely szerint kőbe vésett szabályok nincsenek, de a minőségből nem engednek. Ezt annyira komolyan veszik, hogy a szendvicsbe került vajon kívül kb. mindent ők csinálnak, a hummusztól a kandírozott dión át a házi pestóig. 

Az édes vonalon is erősen érezni a Közel-Keletet: a város egyik legütősebb babkáját találjuk a pultban, annyi töltelékkel, hogy a puha tészta szinte elveszik a roppanós, karamellizált diós darabokat rejtő csokis krémben. A rugelach is olyan, mintha egy izraeli nagyi csinálta volna, kézzel készült, így minden darab más egy kicsit, a benne lévő töltelék és a rajta lévő szirup tökéletes balanszban vannak, a cukrot pedig nem spórolták ki belőle. A medjool datolyával töltött aprócska, omlós tekercseket és a roppanós, diós-vajas kekszeket egyesével is megvehetjük a kávénk mellé, de nagyobb kiszerelésben a polcon is megtalálható, így haza is vihetjük őket.

Akárcsak a házi granolát, amit joghurttal, banánnal, sült almával reggelire is ehetünk az üzletben, de meg is vásárolhatjuk. A rendkívül gazdag, nagyon sok különböző magot, aszalványt és csonthéjast tartalmazó granolában ott vannak a roppanós gabonaszemek is, de itt is annyi földi jót pakoltak a tányérra – és a polcon lévő zacskóba –, mintha nem kereskedelmi forgalomba, hanem házi használatra szánták volna.

A hűtőpultban ezenfelül találunk különböző salátákat és szendvicseket, ha egy könnyű ebédre érkeznénk, vagy munka után ugranánk be valami elvihető vacsiért. Ahogy a pékárukínálat sem hagyományos, itt is csupa nem megszokott, izgalmas kombinációval találkozunk. A brunch bowl néven található egész napos, laktató egészségtálakból van lencsesaláta céklával, sült répa kölessel, tahinival és kandírozott dióval vagy édeskrumpli quinoával és mogyorópestóval. A szendvicsek között sincs sajtos-szalámis, leginkább az amerikai delik világa érezhető a kínálaton, a legnagyobb kedvenc a USA-ban is nagyon népszerű tuna melt, de találunk mogyorószószos csirkét korianderrel, sült almás, marinált hagymás hummuszosat vagy laskagombás, mustáros aiolis bucit is.

A kávékínálat is széles, világos pörkölésű kávét tartanak, és vannak fix tételek, de lehetnek extra kívánságaink is. A pult mögött lévő Sanremo kávégép sem tipikus egy pékségben, felső kategóriás kávézókban szokták használni. A David′s Kitchen belsője minimalista, a homok- és karamellszínű textileknek és fabútoroknak köszönhetően mégis meleg és otthonos. A hatalmas üvegablakok miatt tágas, világos, és közvetlenül e Klauzál téri parkra néz – amit egyébként most kezdenek el felújítani –, a plafonon lévő zöldek pedig olyan hatást keltenek, mintha a park és az üzlet összenőttek volna. 

A Klauzál tér környékének pezsdülő gasztronómiai életében valószínűleg oszlopos tag lesz a David′s Kitchen, nemcsak azért, mert igazán jó kovászos kenyérre mindig szükség van, hanem azért is, mert David és Liora boltja a pékségen túl is tud újat mutatni a környéken lakóknak és a messziről érkezőknek is. Jelenleg kedd, szerda a pihenőnap, de David azt ígéri, ha talál valakit, aki heti párszor hajnalban kel helyette, akkor hétfőtől vasárnapig friss kenyérrel és mesés termékekkel várják majd a vendégeket. 

ELÉRHETŐSÉGEK

David′s Kitchen

1072 Budapest, Klauzál tér 13.
Instagram
Facebook

Címkék