Bár egyre zordabbá válik az időjárás, ám az előttünk álló, október 23-i hosszú hétvégén visszatér a jó idő, a viszonylagos meleg, így programozhatunk, ahogy csak a csövön kifér. Ehhez adunk remek tippeket mind a három napra. Lesz mozi, zene, kiállítás, vásár, közösségi falatozás meg egy kis kirándulás is.

Szombat, október 21.

Amennyiben péntekről szombatra kialusszuk magunkat, frissen, üdén és programra készen ébredünk. És nem késlekedünk sokat, egy kiadós otthoni reggelit követően el is indulunk. Kedvcsináló felvezető programnak tökéletes a Bródy Sándor utcai családias galéria, a 10 éve létező TOBE születésnapi kiállítása. A november 2-ig megtekinthető tárlat kortárs hazai és nemzetközi művészek munkáiból válogat. Miután felszívtuk magunkat kultúrával, adtunk a szellemnek és a léleknek egy kis muníciót, gondoljunk a testünkre is, és irány Visegrád, ahol a Bertényi Miklós Füvészkert egy semennyire sem megerőltető, babakocsival is másfél-két óra alatt bejárható, 

hangulatos erdei sétán vehetünk részt, miközben a természet szépségében gyönyörködhetünk. 

hangulatos erdei sétán vehetünk részt, miközben a természet szépségében gyönyörködhetünk. 

Miután visszatértünk a városba, iktassunk be egy kis pihenőt, majd a szusszanást követően újult erővel vethetjük bele magunkat a programozásba. Várjuk meg a sötétedést, ami most nagyjából 18.30-ra esik, majd vegyük az irányt a Margitsziget, azon belül is a Palatinus Strand felé, de ezúttal sem fürdőruhára, sem naptejre nem lesz szükségünk, de még törülközőre sem. Viszont most itt találjuk a 150 éves Budapest előtt tisztelgő Lumina Park fényorgiáját. És ezen a pontján az estének még dönthetünk úgy, hogy folytatjuk. Ebben az esetben célozzuk meg az Akvárium Klubot, ahol aznap este az izlandi elektronikus zene csodája, a GusGus zenekar lép fel. Aki látta már őket, az biztos, hogy ott lesz, mert tudja, hogy kihagyhatatlan buli lesz, aki még sosem volt, annak pedig sosem késő megismerkedni ezzel a páratlanul hatásos színpadi produkcióval. 

Vasárnap, október 22.

Jó úgy kezdeni a vasárnapot, hogy tudjuk, másnap nincs meló vagy suli. Kezdhetjük a napot korán is, akár egy jó fürdőzéssel, mondjuk, a Lukácsban, kis úszás, némi szauna, és máris jobban pörög a programozási kedvünk. A következő állomás a Bálna, ahol október 19. és 22. között mindennap 11 órai kezdettel zajlik az idei Art Market, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, melynek idei kiemelt kísérő programja a nemzetközi fotóművészeti vásár, az Art Photo Budapest

Egy másik izgalmas vásár is zajlik aznap, méghozzá Újbudán, a Dürer Kertben a Steampunk Design Market

Egy másik izgalmas vásár is zajlik aznap, méghozzá Újbudán, a Dürer Kertben a Steampunk Design Market

A steampunk egy különös, nálunk is nagy kultusznak örvendő alternatív művészeti szubkultúra, ami a viktoriánus kor stílusát ötvözi némi dekadenciával és a sci-fi világával. Találkozhatunk a steampunk hazai tervezőivel és alkotóival, részt vehetünk érdekes előadásokon, és vásárolhatunk a szubkultúra jellemző tárgyaiból is (például fűző, fejdísz, csipkék, ékszerek, egyéb kiegészítők). A napot zárhatjuk egy jó mozival, a tényleg kellemes kikapcsolódást nyújtó bizarr romantikus komédiával, a Cicaverzummal, melyben a Törőcsik Franciska által megformált főhősnő összeszűri a levet – de csak plátói módon – a szomszédjába költöző sármos építész macskájával. 

Hétfő, október 23.

Bár másnap már menni kell dolgozni, de a hosszú hétvége miatt mindössze egy csonka, négynapos munkahét áll előttünk, az pedig meg sem kottyan, így az ünnepi hétfői napon is nagy kedvvel vághatunk bele a programozásba. Mivel október 23-a nemzeti ünnep, ezért a múzeumokba a belépés ingyenes, és ezt érdemes is kihasználni. Ha 1956 hősei előtt szeretnénk fejet hajtani, kezdjünk a Nemzeti Múzeumban, ahol október 21. és december 10. között nézhető meg a Szabadságharcosok között című kiállítás, ami John Sadovy amerikai fotóriporter 1956-os képeit mutatja be.

A Múzeum körút után irány a Hősök tere és a Városliget

A Múzeum körút után irány a Hősök tere és a Városliget

Kezdhetünk egy nagy klasszikussal, Pierre-Auguste Renoirral, akinek az életmű-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg, és amiről még a franciák is elismerően nyilatkozták, hogy az impresszionista mester egyik legjobban összeállított tárlata. Innen aztán csak egy lépés a Néprajzi Múzeum gigantikus épülete, ahol többek között megnézhetjük a Dél-Koreáról szóló, A koreai stílus című kiállítást, illetve a részben magyar származású, brazíliai fotóművész, Claudia Andujar tárlatát, mely az 1960-as évektől 2010-ig a janomami indiánok között készített képeiből áll. Aztán már csak egy program vár ránk, ami végleg elbúcsúztatja a jó időt meg a hosszú hétvégét is: a Gyertyafényes búcsúvacsora a Rakparton elnevezésű rendezvény valójában az autómentes rakpartnak int átmeneti búcsút lila hagymás zsíros kenyérrel, forró teával, gyertyafényes hangulattal, kiváló zenékkel meg egy nagyon hosszú asztallal. Utána viszont irány haza, mert másnap – mese nincs – már vár munka!

Címkék