A Filatorigát környékén jó sokáig csak a Sziget idején volt mozgás, de pár év alatt kinőtt egy új lakópark a szomszédban, és ez a környék is elkezdett átalakulni. Például most egy olyan hely nyílt, amely bátran megállná a helyét egy felkapott berlini vagy londoni negyedben is – megnéztük a Bomiz Delit.

Budapest nő  újabb és újabb városrészek emelkednek ki a földből pár év alatt a korábbi rozsdaövezetek helyén. És ahogy egy-egy combosabb lakópark születik, a szolgáltató szektor is megjelenik körülötte – gondoljunk csak a MOL Campus környéki izgalmas kávézókra és éttermekre.

Nincs ez máshogy a város másik végén sem, a Filatorigát mellett épp egy új lakónegyed születik  az egyik torony aljában pedig megnyitott a Bomiz Deli. Bár a lakópark még nincs teljesen kész, pár percre van a K-híd, az Óbudai-sziget és a Duna, és ha elkészül, tökéletes környezet lesz egy olyan, a szó legjobb értelmében vett cuki helynek, mint a Bomiz Deli.

A Bomiz Deli Varsányi Lilla tulajdonos-alapító régi álma: bár évekig rendezvényszervezőként dolgozott, mindig is inkább a vendéglátásban képzelte el magát. A Covid alatt ez az elképzelése csak erősödött – végül az Essence Delicatesben eltöltött másfél év alatt vált biztossá, hogy ez az, amiben igazán jól tudja magát érezni. A megfelelő lokáció mellett kellett két partner, akikkel közös a szemlélete, és akikkel jól kiegészítik egymást, majd az alapos tervezés, és másfél héttel ezelőtt megnyitott a Lilla kedvencéről, az angol staffordshire bulljáról, Bombayről elnevezett Bomiz Deli.

A deliüzlet nem feltétlenül könnyű műfaj: egyszerre kell igényes csemegeválaszték, jó kávé, izgalmas és friss étel- és süteménykínálat – és mindezt a legtöbbször kis konyhán, kis stábbal. Jó érzék kell ahhoz, hogy az ember eldöntse, hol vannak a saját határai, amíg mindenből olyan minőséget tud adni, hogy a betérő vendég nyugodt szívvel rábökhet bármire, nem fog csalódni. A Bomizban ez hiba nélkül sikerült. 

A deliválasztékért Huszti Tamás felel – neki van némi culinarisos múltja, így tudja, hova nyúljon egy jó olívaolajért. A csapatnak fontos, hogy amikor csak lehet, hazai alapanyagok kerüljenek a polcokra – így megtaláljuk náluk a Pomodorini szószait, a Málna Major tésztáit és szörpjeit vagy az Honest Toil olívaolajait. A polcon lévő termékekből ők is dolgoznak, így ha nagyon rákattanunk az egyik kecskesajtra vagy egy szörpre, akkor instant haza is vihetjük őket. 

Alkoholt egyelőre nem tartanak, de specialty kávékból nincs hiány – a cortadók és a különböző matcha és chai latték mellett mindig van szezonális különlegesség is, most például a pumpkin spice latte, amihez a fűszerkeveréket Takács Eszter, a csapat harmadik tagja készíti.

Eszter felel ezenkívül a csodálatos desszertekért is, az ételeket pedig Lillával együtt állítják össze. Az étlap rövid, de változatos és izgalmas  üdítő végre egy olyan helyre beülni, ahol például fantáziadús és laktató saláták vannak, a toast pedig nem egyenlő a sajtos melegszendviccsel.

Bomiz toast (2590 Ft) például egy jó nagy szelet finoman lepirított, belül foszlós kovászos kenyér Pipacséktól – az ő kenyereik kaphatók egyébként a pultban –, amire kívánságunk szerint pesztó, hummusz, paradicsom vagy avokádó kerül, majd választhatunk, hogy füstölt lazac, burrata, prosciutto, lágytojás vagy épp kecskesajt koronázza-e meg a salátával körített, kiadós open-face szendvicset. 

A saláták közül szintén teljes értékű, laktató és egészséges ebédnek számít a Bomiz bowl (4500 Ft), ami quinoával, lazaccal, mangóval és edamaméval, na meg egy jó adag juzus szósszal hozza, amit egy pokejellegű táltól elvárunk, de nagyon szerettük a mediterrán indián nyarat idéző, serranóban sült fügét is salátával (4250 Ft). 

A desszertek miatt külön érdemes lenne mindennap elzarándokolni a Bomizba  nehéz eldönteni, hogy a maracujás tápiókapuding (1490 Ft) vagy a pisztáciás baszk sajttorta addiktívabb, de az biztos, hogy a házi málnasörbettel megfejelt, langyos, ragacsos brownie (1590 Ft) is benne van a város top 5 csokis sütijében.

Ha mentes élvezetekre vágyunk, akkor is megtaláljuk a számításunkat – nagyon szerettük a mindenmentes vegán áfonyatortát (1690 Ft) is.

A Bomiznak nagy piros pont jár azért is, hogy amennyire meg tudják oldani, a fenntartható utat választják  ha csak lehet, hazai termelőkkel és csomagolásmentes termékekkel dolgoznak –, nem tartanak például palackos vizet, de a vízszűrő gépnek köszönhetően van a házban sima és bubis verzió is. Kutyasétások, természetkedvelők előnyben – hiszen a Hajógyári-sziget tényleg nagyon közel van –, akárcsak a helyben lakók, de messzebbről is érdemes kimenni a Filatorigáthoz – most már a Bomiz miatt is.

Címkék

Elérhetőségek

Bomiz Deli 1033 Budapest, Bogdáni út 2. Facebook-oldal Weboldal