Szeptember közepe óta várja a vendégeket a Szilágyi Erzsébet fasor elején a SZÚP nevű levesező, amit két fiatal lány, Tami és Zsófi nyitott meg. Saját receptek alapján dolgoznak, és gyakorlatilag lefedik a levesek minden fajtáját, ráadásul húsevő és vegán egyaránt jól járhat náluk. Amikor az ember sorra beles a leveseskondérokba, mintha egy szép színes képeskönyvet nézegetne. És akkor még meg sem kóstoltuk a pazar ízeket, melyek pontosan olyan elevenek és zamatosak, mint amilyen vibrálóak a színek.

A SZÚP nem túl nagy, de nagyon barátságos atmoszférájú hely, a lányok pedig kedvesek, és készségesen elmondják, hogy melyik leves hogyan készült: nem hagyományos módon, hanem saját receptek alapján, és az alaplé is a kezük munkája. A legfontosabb szempont, hogy minden egészséges, vitamindús legyen, és ez már a levesek színén is meglátszik, nem beszélve az ízekről. 

Valamiért rögtön az első napokban odaszoktak hozzájuk a környékbeli általános iskola diákjai, akik suli után már mennek is a napi levesükért, de nemcsak ők lettek visszajáró vendégek, hanem a környéken élők és dolgozók meg az arra járó bringások is. Fiatalok, idősek és középkorúak egyaránt. De hát mindenkire ráférnek a vitaminok, meg hát tényleg isteni finomak a SZÚP levesei. 

A SZÚP-ban minden leves gluténmentes, 

A SZÚP-ban minden leves gluténmentes, 

de kapható náluk laktózmentes meg vegán változat is, és arra is ügyelnek, hogy aki a húst szereti, az is találjon kedvére való levest. Vagyis egy másik fontos szempont a változatosság. 

Hetente váltogatják az ízeket, egyszerre mindig négyféle van, és természetesen szezonális zöldségeket meg gyümölcsöket vetnek be. 

Hetente váltogatják az ízeket, egyszerre mindig négyféle van, és természetesen szezonális zöldségeket meg gyümölcsöket vetnek be. 

Az egészséges ízekhez az is hozzátartozik, hogy nem használnak cukrot, tartósítószereket és adalékanyagot sem. A SZÚP alapvetően elviteles levesező, amihez környezetbarát csomagolást használnak, de egyébként minden – a pohár, az evőeszköz, a szalvéta – lebomló termék. Mivel a baráti és a családi körben nem egy kistermelőt találni, a zöldségek és a gyümölcsök egy jó részét tőlük szerzik be a lányok.

Amikor a helyet tervezték, azt is lényegesnek tartották, hogy aki hozzájuk betér, kedvező áron juthasson minőségi ételhez. Ezért nincsenek különbségek a levesek árai között, mindegyik ugyanannyiba (1290 Ft) kerül, függetlenül attól, hogy mennyire egyszerű vagy bonyolult az étel. Ugyanez áll a sült szendvicsekre is (890 Ft), mert náluk az is kapható, húsos és vegán egyaránt, ezeket helyben állítják össze és készítik el, ha azt vagy azt is szeretne a vendég. Merthogy kérhetünk náluk menüt is, egy levest és egy szendvicset, ami szintén nem kerül sokba (1990 Ft). Ráadásul egészséges és laktató mindkettő. 

A SZÚP hétvégén zárva tart, hétköznapokon viszont várják a vendégeket 11.30 és 17.30 között nagy-nagy szeretettel és sok finom levessel, melyek olyan élénk színekkel bírnak, mintha egy festő színezte volna valamennyit. De hogy ne csak együnk, hanem igyunk is, a SZÚP-nak vannak saját ízesített jegesteái is, de ha valaki csak egy kávét szeretne, akkor sem kell továbbállnia. A szemrevalóan minimalista arculatú SZÚP mindössze három percre van a Széll Kálmán tértől, úgyhogy aki arra jár, tegyen egy próbát velük, mert bőven megéri az a pár lépés, pláne ha a leveseknek is a rajongója. 

Címkék

Elérhetőségek

SZÚP 1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 5. Facebook-oldal Weboldal