Gyömrő volt az első főhadiszállás, de egy hónappal ezelőtt az Erdei Fagyizó a nyüzsgő Hajós utcában, az Operaház szomszédságában is nyitott egy falatnyi fagylaltozót. Nosztalgikus ízek és csúcsminőség jellemzi őket. Családi vállalkozás, olyan odafigyeléssel, precizitással, hogy azt gondolnánk, amióta világ a világ, ezzel foglalkoznak: pedig a járványidőszak nélkül lehet, hogy nem is ismerhettük volna meg a madártej-, a mákosguba- és a túrógombócfagyit. Mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja ki az Erdeit. Így is lehet mikrovállalkozni!

A Hajós utca egyre jobb hely: persze nemcsak azért, mert napról napra világsztárok lejtenek végig rajta, és a szuper pizza, az eredeti lángos, az extra taco és a vegán ételbár mellett itt van a város egyik legkedvesebb vintage butikja. Valahogy olyan nagyvárosi, ahogy a luxusboltokkal szórt Andrássyról idekanyarodunk, elhagyjuk a csodás Operaház épületét, és megéljük a sétálóutcát, ami azért inkább nekünk lett kitalálva. Mutatósak az itteni épületek, tele vannak a bisztrók előtti, saját indíttatásból több növénnyel zöldített teraszok, kutyák szaglásznak, tényleg idilli képet fest az utca. Nem egy kopár, rossz aurájú helyet szeretnénk most romantikus köntösbe burkolni, valóban ez a helyzet a Hajós utcai délutánokkal. Egy hónapja pedig a pizzák, a lángosok és a tacók mellett feltűnt a kedvenc nyári édességünk is. 

Az Erdei Fagyizó története kezdődhetett volna akár több generációval ezelőtt is. Egy fiatal házaspárnak köszönhetjük a márkát, ami először Gyömrőn volt elérhető, majd idén augusztustól már a belvárosban is megtaláljuk. Erdei Tamás gazdaságmérnöki területről érkezett, de ahogy mindannyiunknak fontosak az emlékek, ő is sokszor ezekhez nyúlt vissza. A nagymama mennyei sütijeihez, desszertjeihez. Felesége, Nóri pedig egészségfejlesztő és megannyi, a tudatos táplálkozással és életmóddal összeköthető diszciplína szakértője. A Covid sok karrierelhagyás, váltás és újraindulás katalizátora volt. Tomiék pedig belefogtak kalandjukba, amit elhivatottabban nem is csinálhatnának. 

Megpályázták a gyömrői üzlethelyiséget, ami alapvetően egy filagória felújítása és belakása miatt lett kiírva, mára pedig az egész város náluk fagyizik. Többször is elhangzott beszélgetésünk során, hogy mennyire hálásak a gyömrőieknek, akik nyitottan álltak hozzájuk, és már egyetlen gombóccal meg lehetett győzni őket, hogy van élet a színezők, az állományjavítók és a természetellenes aromák világán túl is. 

Nemhogy van élet, hanem az az igazi. Természetesen, lódítás nélkül. Tomi éjt nappallá téve tanult és kísérletezett, fejlesztett, mígnem elkezdte elérni azt a minőséget és ízvilágot, amiért voltaképpen elkezdték ezt az egészet. Olyan fagyik születtek a miniműhelyben, amik például teljes egészében hozták a felhasznált gyümölcsök ízét vagy éppen a választott sütemények fagylaltformátumú verzióját. 

Nincs adalék, mesterséges színezék, égig érő habos fagyi. Van helyette szicíliai citrom, brontei pisztácia, cabernet sauvignon vörösbor, banán, ecuadori csokoládé és prémiummangó. 

Nincs adalék, mesterséges színezék, égig érő habos fagyi. Van helyette szicíliai citrom, brontei pisztácia, cabernet sauvignon vörösbor, banán, ecuadori csokoládé és prémiummangó. 

A fagyispultjukban mindig van egy teljesen cukormentes íz, a fantáziafagyik pedig gluténmentes toppingokkal készülnek, így a mákos guba kiflije vagy a tejfölös túrógombóc prézlije is. A fagyik fele általában tejmentes alapra építkezik, ami szintén fontos kritérium náluk. 

Kis kanalakkal mindegyik aktuálisan a pultban lévő ízt megkóstoltuk, és meg is próbáltunk felállítani egy sorrendet, de aztán elengedtük ezt az erőltetett listázós hülyeséget, és csak élveztük az ízeket. A kedvenceket pedig gombóconként faltuk be, pillanatok alatt, cukorsokk és vízivási kényszer nélkül. Ez pedig óriási szó. 

Az említett túrógombóc egy csoda, tényleg azt az ízt kapjuk meg, ami a mélytányérba rendezett gombóckák legjobb falatjait jelenti: mindent, ami a tányér alján marad. Prézlistül, édes tejfölöstül. 

Az említett túrógombóc egy csoda, tényleg azt az ízt kapjuk meg, ami a mélytányérba rendezett gombóckák legjobb falatjait jelenti: mindent, ami a tányér alján marad. Prézlistül, édes tejfölöstül. 

madártej kvázi a vanília helyett volt épp a pultban: rengeteg tojásból, krémesen és ízesen, a kis fehérjefelhőcskékkel a tetején. Maradjunk a klasszikus magyar desszerteknél, és folytassuk a mákos gubával, amibe az említett gluténmentes kifli került. Ez is felültet a nosztalgiavonatra, ahogy a szuperfahéjas almás pite is telitalálat. 

Hibátlan az eper, a citrom, az ecuadori csoki, a fagyik királynője, a pisztácia, és megkockáztatjuk, hogy a nyár folyamán nem ettünk ennyire jól kibalanszolt sóskaramella-fagyit sem. Pedig volt pár hetünk, amikor a fagylaltról szólt minden. Tomiék úgy tervezik, hogy ameddig jó az idő, ők örömmel fagyiztatják a környéket, néhány ősziesebbre hangolt ízzel is. Egy ilyet már meg is kóstolhattunk: a mézes gesztenye is pazar! Felkészül a sütőtök, a ropogós mogyi és a mézeskalács.

A késő ősz, kora tél beálltával azonban háttérbe húzódnak, és rápihennek a fagyiszezonra.

Ízléses és szívhez szól ez a kis üzlet, és megfigyelhetünk néhány családi albumból kölcsönzött képet is a többi fagyis tematikájú fénykép mellett. Nem véletlen, hogy Tomi ekkora tisztelettel pillantgat az Opera felé. Nagypapája és édesapja is művészek voltak, a patinás Ybl-épületben, a reflektorfényben élték le a fél életüket. Mi több, fiuk is operaénekesnek, tenornak készült, így ezért is 

többszörösen stílszerű az Erdei név és a fagylaltozó helye, szellemisége. 

többszörösen stílszerű az Erdei név és a fagylaltozó helye, szellemisége. 

Ha még kihasználnánk a melegebb napokat, felvidítanánk magunkat valami édessel, vagy csillapíthatatlan vágyat érzünk a város egyik legjobb sóskaramella-fagyija vagy a mennyei tejfeles túrógombóc fagyiváltozata megkóstolására, akkor tudjuk, merre kell menni: Erdeiékhez az Operához vagy persze Gyömrőre!

Címkék

Elérhetőségek

Erdei Fagyizó Opera 1065 Budapest, Hajós utca 12. Facebook-oldal