Harmadik hete tart hivatalosan az ősz, de a kinti programok, fesztiválok és elnyúló koncertek még nem jártak le, sőt! A kellemes időben érdemes kimozdulni, hiszen szeptember 14. és 17. között is rengeteg izgalmas program vár a fővárosban. Részt vehetünk például a III. Józsefvárosi Jazzfesztiválon vagy a Lánchíd fesztiválon. A Kulturális Örökség Napjain rengeteg műemlék vár ránk, és a Nyitány a Víg utcában eseménysorozaton sem fogunk unatkozni! A Radnóti Színház a Margitszigeten nyitja meg az évadot, és az idén 30 éves TÁP Színházzal is együtt ünnepelhetünk ezen a hétvégén.

Szeptember 14., csütörtök

Lépcsőtéravatás és textilworkshop

A Lehetőségek tere évadnyitó eseményén a Lépcsőteret avatják fel, amely a hely második állandó művészeti installációja. Ennek a térelemnek a megoldására, amelynek elsődleges, funkcionális célja az emeleti szint biztonságos korlátjának létrehozása volt, Laci&Balázs (Hatházi László és Antal Balázs) képzőművészeket kérték fel. 
 
Az avatóeseményen, szeptember 14-én, a földszinti és az emeleti részeken textilalkotásokkal egészíthetjük ki az ipari anyagokból készült installációt. Ebben segítségünkre lesz a Tangly Hands textil-újrahasznosítással és horgolással dolgozó csapata és Csapó Ida képzőművész, aki varrott női portrékat készít.

További infók

Féner Tamás: „...a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik...”

Féner Tamás a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alakja. Tevékenysége történeti korszakokon nyúlik át, hatása a mai napig kimutatható az utána jövő generációk alkotásaiban. Az elmúlt évtizedben létrejött sorozataiban leginkább a tárgyi világ, benne sokszor szakrális vagy annak tételezett tárgyak, szövegek jelennek meg, amiken keresztül alkalmanként a vallás felé fordult. Később  egy újabb váltással festészeti felfogáshoz közelítő alkotásokat vonultat fel, amely képekben reflektálni kíván a tárgyát vesztett – digitálisan generált – képek világára a leghagyományosabb módon készült képekkel. A Mai Manó Házban rendezett tárlat három sorozatot mutat be Féner Tamás munkásságának elmúlt évtizedéből.

További infók

6. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Idén szeptember 12. és 17. között vehettek részt a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi fesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon. A világhírű Kordák univerzuma lesz ezúttal Budapest legnagyobb filmes eseményének központi témája.

Az eseményen az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várják a látogatókat, és ezúttal sem maradhatnak el az ingyenes szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

További infók

Szeptember 15., péntek

Gallery Weekend Budapest

kapcsolódás alapvető emberi szükséglet. A kapcsolat olyan egységélmény, amelytől fejlődünk, többnek érezzük magunkat, és amely további új lehetőséget, új perspektívát nyit meg előttünk, nélküle a minket körülvevő világban elveszettnek tűnhetünk.

A 2023/2024-es évadnyitó művészeti fesztivál, a Gallery Weekend Budapest ennek jegyében várja szeptember második hétvégéjén a kortárs művészet iránt érdeklődőket. Idén több mint 10 budapesti galéria vesz részt a Kortárs Galériák Egyesülete által immár nyolcadik alkalommal megrendezett eseménysorozaton, ahol szeptember 15-én, pénteken kiállításmegnyitókra, 16-án, szombaton pedig ingyenes galériatúrákra és izgalmas programokra invitálják a látogatókat.

További infók

III. Józsefvárosi Jazzfesztivál

A magyar jazzt ünnepelhetjük a harmadik Józsefvárosi Jazzfesztiválon, amelynek idén is a Rákóczi tér és a Rákóczi téri Vásárcsarnok ad otthont szeptember 15. és 17. között.

A háromnapos rendezvényen fellép többek között az olasz Toni Fidanza zongorán, Sebes Márton szaxofonossal, a Nagy Emma Quintet, a KunaTones, a New Fossils és Duka Laci a Gipsy Swing-projektjével.

Az eseményen bejárhatjuk a Csarnok negyed egy részét, meglátogathatjuk a nagybőgő Paganinije, Pege Aladár egykori lakóházát, és azt is számba vesszük, hány józsefvárosi zenészt tudunk felsorolni.

További infók

TÁP 30 Fesztivál

TÁP (Tilos az Á Performansz) Színház idén ünnepli 30. évfordulóját, ennek alkalmából két héten keresztül várnak bennünket performance-okkal, improvizációs estekkel és bemutatókkal. 

A több mint egy tucat előadásnak a Jurányi és a Trafó ad otthont: megtapasztalhatjuk például, hogy milyen egy alvószínház, de a Nagy Színészversenyen is szurkolhatunk, és megnézhetjük többek között a Virtuális valóság, az Oktatás és a Roletti előadásokat.

További infók 

Bëlga, vendég: bongor, Sisi

színes melcsis örök srácok, vagyis a Bëlga tagjai szeptember 15-én a Budapest Parkban gyülekeznek. Egy Bëlga-fellépés természetesen mindig hatalmas show (a maga módján persze), ami hatalmas röhögésekkel jár együtt, így nem érdemes kihagyni, pláne ha szükségünk van egy kis ősz eleji mókás pozitív energiára. A vendég bongor és Sisi lesznek.

További infók

Szeptember 16., szombat

Nyitány a Víg utcában

Nyit a várva várt Víg utca, ahol ékszerkészítés, társasozás és köztéri agyagozás is lesz a következő hetekben. Érdemes átnézni a programokat, mert minden hétvégén lesz valami extra az utcában.
 
A részvételi költségvetés egyik ötlete valósul most meg: a Rákóczi téri csarnok mögötti szakaszon a hónap első felében megváltozik a forgalmi rend, és egy gyalogos-kerékpáros-zóna jön létre, utcabútorok kerülnek ki, és egy közös aszfaltfestésen is részt vehetünk. Novemberben pedig megépíthetjük a magaságyásokat is, hogy felkészüljünk a tavaszra!

További infók

Kulturális Örökség Napjai

Szeptember 16-án és 17-én, a Kulturális Örökség Napjain az előző évekhez hasonlóan rengeteg izgalmas program vár Budapesten is: épületbejárásokra, ingyenes sétákra, koncertekre és izgalmas előadásokra számíthatunk. 

Olyan ikonikus épületeket ismerhetünk meg közelebbről, mint például a Rudas Gyógyfürdő, a Budavári Palota, az Országos Széchényi Könyvtár, de több kiállításon, interaktív bemutatón is részt vehetünk ezen a két napon.

További infók

Lánchíd fesztivál
 
Az eredetileg tervezett határidőnél másfél hónappal korábban befejeződött a Lánchíd felújítása, így a fővárosiak már augusztus elején visszakaphatták a város egyik ikonikus szimbólumát. Ennek örömére szeptember 16-án ingyenes, egynapos fesztivállal, gyerekprogramokkal és koncertekkel ünnepelhetjük meg a Lánchidat és egyúttal Budapestet is. A pesti alsó rakparton 10:00 és 18:00 óra között a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából ingyenes gyerekprogramok és Lánchíd-történeti kiállítás várja a látogatókat. Ahogy közeledik majd a naplemente, a budai oldalon, a Clark Ádám téren 19:30-tól egészen késő estig koncerteket élvezhetünk, ugyanis népszerű magyar zenészek fogják előadni a fővárosról írt dalaikat. A koncertek házigazdája Szabó Simon színész-műsorvezető lesz, a fellépők előtt pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere köszönti majd a közönséget. A produkciók előtt és után DJ-k fogják pörgetni a lemezeket.

Fellépők: Péterfy Bori, Irie Maffia (Sena, Kemon, Columbo, Busa P.), Király Viktor, Balla Eszter, Nagy Ervin, Lábas Viki, Kollár-Klemencz László, Deniz / Orsovai Reni, Quartzbox formáció, Dés László, Vecsei H. Miklós, Beck Zoli, Bocskor Bíborka, Farkas Izsák, Radics Gigi, Sör és Fű, Pásztor Anna, Ham Ko Ham, Video disco, Hősök, Wunderlich József, Ember Márk és meglepetésfinálé… (x)

További infók

III. Újbudai Gyermekkönyvünnep

Szívesen készítenétek Mazsola filcbábut, társasjátékoznátok a friss levegőn vagy óriásbuborékba rohannátok? Ezeket mind megtehetitek az Újbudai Gyermekkönyvünnepen, amit idén immár harmadik alkalommal rendez meg a B32 Galéria és Kultúrtér a Gárdonyi téren.

Zenés programokkal, színes könyvkínálattal, változatos gyerekműsorokkal és kreatív workshopokkal várják a szervezők a kicsiket és nagyokat szeptember harmadik hétvégéjén, ráadásul remek koncerteken és színházi előadásokon is részt vehetünk. És hogy mi lesz még? Berg Judit és Agócs Írisz Maszatja, Kuckó Meseház és fergeteges tánc a Csirimojó, a Bonbon Matiné vagy a Farkasházi Réka és a Tintanyúl jóvoltából.   (x)

További infók 

Szeptember 17., vasárnap

A Nyitás napja – Radnóti Színház a Margitszigeten

Szeptember 17-én a Radnóti Színház is megnyitja kapuit, de rendhagyó módon a margitszigeti Kristályban tartja évadnyitó minifesztiválját, a Nyitás napját. Az ingyenes esemény a címmel és a programokkal is a nyitottságra és az akadálymentesítés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ezen a vasárnapon láthatjuk A test rajzolta útjaink, a RIM részvételi színházi előadását kerekesszékes szereplőkkel, majd az Ikrek havát. A délután folyamán Kováts Adél, a négy rendező (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) és a színészek is ízelítőt adnak az évad új bemutatóiból, és visszatér ezen a napon az Így írtok ti is, Schneider Zoltán vezetésével.

További infók 

Claudia Andujar: Indiánok. Lelkek. Túlélők.

Indiánok. Lelkek. Túlélők. címmel Magyarországon először lesz látható Claudia Andujar magyar származású fotóművész munkássága, a São Pauló-i Vermelho Galéria közreműködésével. A kiállítás kihagyhatatlan élmény az etnográfia, a távoli kultúrák és a kortárs fotóművészet kedvelőinek is, miközben az amazóniai esőerdők világáról is megrázó üzenetet hordoz. A 124 fotográfia, nagy méretű analóg nagyítások és digitális nyomatok, illetve a további vetített képanyag egyedi megvilágításban tárja elénk az életmű egy fontos szeletét.

Andujar fókusza azokra az emberekre irányult, akik kívül rekedtek a többségi társadalom figyelmén. A női alkotókra jellemző, érzékiséggel telített látásmóddal, kevésbé megszokott felfogásban mutatja be a közösségek tereit, mindennapjait. A képek többségének középpontjában egy kis amazóniai őslakos népcsoport áll. Andujar elsősorban nem az etnográfiai jelenségek dokumentálására törekszik: fotóin keresztül sokkal inkább egy személyes történetet ismerünk meg saját útkereséséről és a yanomamikkal folytatott párbeszédéről. (x)

További infók 

ReMarket közösségi bolhapiac

Szeptember harmadik hétvégéjén is piacozhatunk az Industrial Lamp  Vintage Garázsvásárok jól bevált garázsvásár helyszínén, a Budafoki úton. A szervezők célja a szórakozás mellett az újrahasznosítás, újragondolás erősítése, hogy minél kevesebb új tárgyat vásároljunk a lakberendezési és ház körüli dolgok terén is. Bár az árusítóhelyek már beteltek, keresgélhetünk mások portékái között: ruhát, könyvet, lakásdekorációs termékeket, vintage, retró bútorokat, képkereteket, festményeket, kiegészítőket, felújítható használati tárgyakat, antik holmikat.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék