Mindig roppant izgalmas, amikor egy funkcióvesztett épület valami más céllal születik újjá. Számos remek példa akad arra a világon, hogy történetesen ez az új rendeltetés nem más, mint hogy a jómódú utazóknak legyen hol álomra hajtaniuk a fejüket, a helyiek pedig egy-két új, különleges gasztrohellyel lesznek ezáltal gazdagabbak. Természetesen e trend Budapestet sem kerülte el.

Egy nagyváros általában elkényezteti az embert szállodafronton, akad ott grand hotel, butikhotel, aparthotel, wellnesshotel, dizájnhotel, úgynevezett heritage hotel (ami a klasszikus stílus szinonimája lenne elvileg, bár általában eufemizmusként használják azokra a házakra, amelyekhez legalább a 80-as évek óta nem nyúltak hozzá), és még ki tudja, hány kategória fog születni a jövőben. Ezzel szemben egy adott tájegységen teljesen más típusú szállodák jönnek létre. Olaszországban például sok egykori várkastély vagy kolostor működik immár luxushotelként, nagyon bájos a festői umbriai vidéken egy egykori erődítményben vagy udvarházban megszállni. De a magyar főváros szállodafejlesztőinek sem kell éppen a szomszédba menniük némi kreativitásért. 

Ikonikus bérpaloták (például a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel vagy a talán jövőre megnyíló St. Regis Budapest), biztosítótársaságok irodaépületei (The Ritz-Carlton Budapest, Four Seasons Hotel Gresham Palace) és egyéb furcsaságok (gondolhatunk itt például az egykori szabadkőműves-székházból lett Mystery Hotelre) kapnak ismét esélyt arra, hogy fontos szerepet töltsenek be a város életében. Hogy minél izgalmasabb előéletű ingatlanból legyen hotel, erre pedig egyre nagyobb igény van a szállóvendégek részéről. Kezd eltűnni a századfordulós grand hotelek PR-előnye, amelyek a túldíszített, impozáns belterekkel és a lehengerlő vendéglistával csábítják a turistákat. Manapság a legsikeresebb hotelek ugyanis történeteket is kínálnak az ágy és a reggeli mellé. Egy olyan sztorit, amely csak rájuk jellemző az adott lokáción, amely képes arra, hogy konkurensei közül kiemelje a szállodát, és emlékezetessé tegye. Erre a történetre, ha az üzemeltető ügyesen csinálja, sok mindent rá lehet aztán fűzni, a gasztronómiától kezdve a spaélményig. Az alábbi három budapesti hotel sem ottéjszakázásra épült – legalábbis nem ebben a formában, ahogy ma zajlik.

A szálloda, amely bekebelezte a templomot

A Hilton Budapest a budai Várnegyed egyetlen luxusszállodája, a márka első kelet-közép-európai egysége, amely 1976 utolsó napján nyitott meg. A telek, amelyre a Mátyás-templom neogótikus stílusát modern formanyelvvel utánzó épületet építették, alapvetően egyházi célokat szolgált évszázadokig.

A szálloda lobbyjába egy copf stílusú homlokzaton keresztül lépünk be, ennyi volt megmenthető a XVII. század végén épült, valamikori jezsuita kollégium épületéből, amely szinte megsemmisült az 1944-es ostromkor. Ezen a részen találhatók ma a duplex lakosztályok, amelyeknek a kialakítása a több száz éves épület ablakkiosztásához alkalmazkodik. 

De ennél régebbi részei is vannak az épületkomplexumnak: az 1254-es Szent Miklós-templom és Domonkos-kolostor is itt emelkedett egykor, ennek romjait a szálloda által körbeölelt, úgynevezett Dominikánus Udvarban lehet megtekinteni, amely népszerű rendezvényhelyszín, különösen a házasodni akaró párok szeretik – ugye a cateringért sem kell túl messzire menni, a szálloda étterme, a LÁNG Bistro tökéletes lagzihelyszín.  

Halló, tessék, luxushotel!

Az egykori József Telefonközpont épülete jelenleg az ötcsillagos Kozmo Hotelnek ad otthont, amely a The Leading Hotels of the World, független luxushoteleket összefogó ernyőszervezet tagja. A Horváth Mihály téren azért volt szükség erre az épületre, mert a Teréz Telefonközpont a 21 000 előfizetőjével elérte a kapacitása végét. Az 1917-ben üzembe helyezett József Telefonközpontot 15 000 előfizető kiszolgálására tervezték, de később a telefonoskisasszonyok itt bonyolították a nemzetközi híváskapcsolásokat is. 

A Matáv 1999-ben zárta be az épületet, majd eladta egy spanyol szállodakonglomerátumnak, amely 2020-ban nyitotta meg a ház nagy részét kitévő, osztrigabárral is rendelkező szállodáját

A város egyik legszebb spájával és könyvtárával is rendelkező szállodának hangulatos a belső udvarán kialakított terasza is, ahol à la carte lehet ebédelni vagy vacsorázni. Mindenképpen érdemes ekkor megtekinteni a főlépcsőházat is, amely stílusában páratlan Budapesten. A hotel mellett az épületben működik a Zoya Luxury Residence is, amely rövid távon bérelhető luxusapartmanokat kínál.

A Monarchia szelleme járja át

Az Eurostars Hotelshez tartozó, ötcsillagos Aurea Ana Palace belvárosi, a Parlamenttől csupán egy kőhajításnyira lévő épülete sem szállodának épült eredetileg. Valójában a hotel két különböző stílusú épületet is magában foglal. Az 1847-es egykori bérpalotánál azonban érdekesebb a szomszédja, az Akadémia utca 17. szám alatti historizáló építmény, amely 1895-ben épült az Ausztriai Delegáció székházaként, Ferenc József császár megbízásából. Az Osztrák–Magyar Monarchiának bár két külön kormánya volt, de volt két olyan minisztérium, amely értelemszerűen közös volt: a hadügyi és a külügyi tárca. Ezen kormányzati hivataloknak volt ez a magyar képviselete, illetve az Osztrák Császárság reprezentációját is ellátta Budapesten. 

Gyönyörű báltermében – ahol ma a reggeliztetés zajlik – rendszeresek voltak a mulatságok a királyné tiszteletére, Sissinek is jobbára itt volt módja érintkezni a magyar arisztokrácia tagjaival. A hotelnek nagyon szép, szinte már Wes Anderson stílusa szerint kialakított a wellnessrészlege is, de a lépcsőház felújítása is szó szerint káprázatosra sikeredett.

Címkék