Egy vegyészmérnök, két pék, vadkovász és egy kísérleti üzem: Norbi, Laci és Bence a Vízivárosban nyitottak újhullámos pékséget, mi pedig meglátogattuk őket. A Fő utcai üzlet küszöbén élesztőkocka nem jut át: a gyönyörű, lyukacsos bélzetű kenyerek mind kovásszal készülnek, akárcsak a paradicsomos masni, a kakaós csiga vagy a túrós táska.

Mostanra már minden sarokra jut egy kézművespékség – mondhatnánk naivan, és bárcsak így lenne! Egyelőre azonban annak örülünk, hogy a KÜ Pékséggel egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez az ideális világhoz (a korábbi gyűjtésünket a kedvenc pékségeinkről itt találjátok). Az I. kerületi Fő utca 25. április óta egy biztos pont a vízivárosiaknak, ha friss kenyérre, reggeli kakaós csigára és egy Oatly zabtejjel habosított kávéra vágynak. Pár napja mi is meglátogattuk őket. 

Fő utca 25.: A hely

Ahogy sétálunk a Fő utcán, lopva bepillantunk egy nyitott ajtón: egy pék (Laci) épp kenyértésztát hajtogat. Meditatív. Ez az első benyomásunk a KÜ Kézműves Pékségről: betekintés a háttérmunkába. A parányi üzletben aztán belefutunk egy törzsvendégbe. Előreengedjük, majd, ahogy végez a rendeléssel, a lelkünkre köti, hogy kóstoljuk meg a paradicsomos kenyeret és a paradicsomos masnit. Megtesszük. Azt is hozzáteszi, hogy ő egyébként nemcsak a finom kávé és a reggeli miatt szokott idejárni, hanem mert itt mindig lehet egy jót beszélgetni.

A kezdetek

A beszélgetésbe mi is hamar belevágunk: a pult mögött álló Norbit a kezdetekről kérdezzük. Hamar kiderül, hogy ő végzettségét tekintve vegyészmérnök, de már régóta dédelgette a saját gasztrovállalkozás ötletét. Így hát önképzésbe kezdett, és napi 12 órán át gyakorolta otthon, hogyan lehet minél jobb kovászos kenyeret és leveles tésztát készíteni. Receptúrákat tökéletesítgetett, kísérletezett. Majd társult két pékkel, Lacival és Bencével, decemberben kibérelte a vízivárosi üzlethelyiséget, 

és áprilisban szélesre tárta a KÜ Pékség ajtaját.

és áprilisban szélesre tárta a KÜ Pékség ajtaját.

A vadkovász

Az alapkoncepció az, hogy minden vadkovásszal készül. 

Az alapkoncepció az, hogy minden vadkovásszal készül. 

Miért? Mert finom és egészséges. Naponta 2-3-féle kenyeret és 4 édes, 4 sós péksütit sütnek, de terveznek szezonális finomságokat is, hogy mindig legyen valami izgalom. Ez jelenleg azt jelenti, hogy bevásárolhatunk félkilós, ropogós külsejű, ruganyos bélzetű, fehér, rozsos, sokmagvas és egyéb kovászos kenyerekből (12501500 Ft). Itt egyetértünk a törzsvendéggel, és az aszalt paradicsomosat különösen ajánljuk. Van még bagett, kifli, bagel, pogácsa, paradicsomos/baconös-mustáros/ricottás-borsos-chilis masni. 

Édes péksütik

De ugyanígy édességek között is szemezgethetünk, amik mellé nagyon jól működik egy Goosebumps kávéból készült cappuccino (Oatly zab- vagy sima tejjel). Ezek közül nekünk a túrós táska (1100 Ft) emelkedett ki: olyan gazdagon töltött, vajas és ropogós, hogy most lekörözte még a közönségkedvenc kakaós csigát (950 Ft) is.

A KÜ egy jó példája annak, hogy kitartással (és sok gyúrással) klassz dolgot lehet létrehozni, és értéket lehet teremteni. A KÜ, mint a kísérleti üzem rövidítése, magában hordozza a hely ethoszát: folyton kísérletezni. „Na nem a vásárlókon, hanem a termékeken” – teszi hozzá mosolyogva Norbi. 

Címkék

Elérhetőségek

KÜ Kézműves Pékség 1011 Budapest, Fő utca 25. Facebook-oldal