A 2019-ben a bulinegyedben megnyitott portugál pékség-cukrászat új üzletet nyitott a Bajcsy-Zsilinszky út elején, aminél nem létezik belvárosibb belváros. Néhány újdonsággal várják a mediterrán finomságok szerelmeseit, a fősodor továbbra is a portugál ízvilág, ám mostantól a bruncholás jegyében tojásételeket is kaphatunk náluk. De persze az ember mégiscsak azért tér be hozzájuk, hogy bekapjon egy-két pastel de natát, mert aki egyszer is kóstolta az életben ezt a finomságot, az utána mindennap kóstolni szeretné.

A pastel de nata, vagyis a portugál krémes 

A pastel de nata, vagyis a portugál krémes 

egy nagyon egyszerű édesség: levelestészta-kosárkába tojássárgájából készülő krémet töltenek, majd kisütik. Az eredeti receptet szerzetesek találták ki a 18. században Lisszabon Belém nevű kerületében, innen ered az édesség másik neve: pastel de Belém. Az édes sütemény mindenkinek ismerős, aki egyszer is járt már Portugáliában – vagy ha ott nem, akkor meg a város első portugál pékségében, a Lisboa Pastry & Bakery Holló utcai üzletében, illetve két hónapja már az új egységükben is, ami a Bajcsy-Zsilinszky út 3. alatt található, és ahova most ellátogattunk, hogy megtudjuk: itt is van-e olyan finom a pastel de nata, mint a másik Lisboában, és hogy milyen újdonságokkal szolgálnak a betérő vendégek számára.

A pastel de nata természetesen ugyanolyan finom itt is, mint a Gozsduban, ami nem csoda, hisz mégiscsak egy cég ugyanazokkal az alapanyagokkal és sütödével. Utóbbiból napi egyszer szállítanak a két üzletbe, valamint a partnereikhez is, de vannak olyan napok – mint aznap is, amikor náluk jártunk –, amikor kétszer is visznek árut, mert akkora a forgalom. Persze amikor pár hónapja megnyitott a Bajcsyn a második üzlet, számoltak azzal, hogy ott mindennap vendégdömping lesz, mert hát ez a város legforgalmasabb része, pláne sok turista mozog errefelé, akik egyelőre a vevőkör nagy részét kiteszik a helyen, ahol nincs szünnap, hanem minden egyes nap nyitva tartanak reggel 8-tól délután 5-ig.

Az új Lisboa legfőbb újdonsága az, hogy nemcsak portugál péksütemények kaphatók, hanem reggeliző- és bruncholós helyként is működik, 

Az új Lisboa legfőbb újdonsága az, hogy nemcsak portugál péksütemények kaphatók, hanem reggeliző- és bruncholós helyként is működik, 

sőt ebédelni is tudunk itt, meg persze uzsonnázni is. És mint említettük, nem csupán a fősodor pastel de nata meg a különféle muffinok, cruffinok és croissant-ok (utóbbiak édes vagy sós szendvics formában is) fogyaszthatók, hanem 13 óráig különféle tojásételek között is válogathatunk, a rántottától kezdve a granolán és omletten át az Eggs Florentinig, az Eggs Benedictig meg az Eggs Royalig terjed a skála.

Mostantól így nemcsak a hagyományos portugál édes pékárukért mehetünk a Lisboába, hanem egy komolyabb étkezés miatt is, ráadásul kimondottan laktatók az itt készülő tojásételek, az általunk elfogyasztott omlett, illetve Eggs Benedict után még órákkal sem voltunk különösebben éhesek. A finom falatokat a portugál pékség saját márkás, rendkívül finom kávéjával vezettük le, amit kimondottan nekik pörköl egy hazai kávékészítő üzem.

A Lisboa Pastry & Bakery nem titkolt célja, hogy egy idő után túlmutasson egy pékségen, és egy amolyan portugál tematikájú delikátüzletté váljon, ahol mindaz kapható, ami Portugáliára jellemző. Az ottani cukrászat remekei mellett például már vásárolhatunk náluk portugál borokat is, ami még csak az első lépés ebbe az irányba, ugyanis már folyamatban van más termékek megjelenése is a Lisboa üzleteiben, de erről egyelőre legyen elég ennyi.

A Lisboa árai kifejezetten rendben vannak, pedig azon a környéken általában magasabbak, de a magyar vendégkört sem akarják elijeszteni, pláne, ha lemegy a turistaszezon, akkor majd rájuk számíthatnak elsősorban. A zászlóshajónak számító pastel de nata 600 Ft, a reggeli és brunchételek 2200 és 3900 Ft között mozognak, a kapucsínó 950 Ft-ba kerül, a latte 1090 Ft-ba, az eszpresszó pedig 690 Ft-ba.

Aki egyszer is járt már Portugáliában, és bejött neki – ha valakinek meg nem jött be, azt egyszerűen nem tudjuk értelmezni –, mindig vissza fog vágyni oda, az illatokra és az ízekre, amit megkaphat Budapesten is, a Lisboa Pastry & Bakeryben. A hozzájuk betérők pedig rendre megelégedve távoznak tőlük, de nem csupán a turistáknak meg a hazai vendégeknek jönnek be a finomságaik, hanem az olykor betévedő portugálok is. Az pedig igencsak nagy szó, ha egy autentikus ember, aki pastel de natával kel és fekszik, elismerően nyilatkozik a magyar verzióról, és pár harapás erejéig nem is Budapesten érzi magát, hanem otthon, Lisszabonban, Portóban vagy bármelyik portugál településen.

Címkék

Elérhetőségek

Lisboa Pastry & Bakery 1061 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 3. Facebook-oldal