Nagyon komoly örökséget kíván továbbvinni a nyár folyamán a VI. kerületben megnyitott hely, a Tütü Tangó kert café, melynek tágas és zöld belső kertje szavatolja, hogy a nyári időszakban is teljes üzemmel mehessen a hely, a benti rész pedig, ami szintén nem kicsi, zordabb időkben szolgál majd a vendégek kedvére. Hogy lesz-e ebből a helyből is akkora legenda, mint a több mint 20 éve bezárt elődjéből, azt most még nem tudni, de örülnénk egy újabb szórakozásbiztos pontnak a városban.

A Tütü Tangó az ezredforduló szórakozóhelyeinek legendája volt, 

A Tütü Tangó az ezredforduló szórakozóhelyeinek legendája volt, 

egy olyan hely, ahol bármi megtörténhetett – és többek szerint, akiknek még vannak róla emlékei, meg is történt. A Paulay Ede utca és a Hajós utca sarkán, az egykori Balettintézet épületében – ez a Drechsler-palota, amiben ma a W Budapest Hotelt találjuk – működött a szórakozóhely, a Tütü Tangó, ami már csak a nevének különösségével is felhívta magára a figyelmet, de amikor belépett az ember a helyre, a hűhaélmény csak fokozódott a háromszintes-galériás vendéglátóipari egységtől, ahol bulizni éppúgy lehetett, mint kávézgatva kvaterkázni, ebédelni, randizni vagy regényt írni. Ha volt az értelmiségnek Mekkája, akkor ez volt az. 

Bár a Tütü Tangó valóban legendaként él az ott megfordult emberek emlékeiben, mintha egy évtizedre határozta volna meg Budapest éjszakai életét, pedig a valóság jóval szerényebb és prózaibb. Az 1999 őszén megnyitott hely két évig sem volt nyitva, 2001 januárjában végleg bezárt, vagyis még másfél évig sem szolgálta ki a vendégeket. Az emléke és a hatása mégis olyan mértékű, hogy amikor észrevettük, hogy a VI. kerületben, a Benczúr utcában 22 (!!!) évvel az eredeti hely bezárását követően újranyílik, őszintén, önkéntelenül és érdeklődve kaptuk fel a fejünket, mint valami szenzációra. Bár mi ez, ha nem szenzáció? 

Tütü Tangó kert café idén nyáron nyitott a Benczúr utca Városliget felé eső szélén, 

Tütü Tangó kert café idén nyáron nyitott a Benczúr utca Városliget felé eső szélén, 

pár lépésre az utcasaroktól, vagyis mind a Városliget, mind a Hősök tere nagyon közel van. Így bár az új hely nem a belvárosban van, onnan mégis gyorsan és egyszerűen megközelíthető, nem beszélve arról, hogy ha kerékpárral keressük fel, akkor bőven lesz tároló a kétkerekű közlekedési eszközünk pihentetésére, amíg mi programozunk. Program pedig már most is van: kiállítások, beszélgetős estek, koncertek és DJ-programok, melyek közül kiemelendő Cadik csütörtök esténként levezényelt Smooth Partyja. De a hely még nagyon friss, egyelőre az igényfelmérési szakasz zajlik, ami befolyással lehet majd a nyitvatartásra, ami egyelőre úgy alakul, hogy mindennap este 10-ig látogatható a hely, hétköznap délelőtt 10-től, szombaton déltől, vasárnap pedig délután 2 órától

A belső klubhelyiség tágas és szellős, van egy viszonylag nagy pult szemben a bejárattal, a kettő között pedig asztalok meg székek, a falakat pedig az aktuális kiállítás képei foglalják el. A kert hasonlóan nagy, és bár magas irodaépületek veszik körbe, de a növényzet sűrű és nagyon zöld, így keveset érzékelünk belőlük. Ráadásul az egyik kő kerítésfalat is képzőművészeti munkák borítják, így azok is elviszik a figyelmet a háttérben magasodó irodaépületről. Az új Tütü nem hasonlít a régire, inkább van az egésznek egy jó értelemben vett múlt századi alteros-művházas bája, egy amolyan értelmiségi romkocsma, ami – ráerősítve a 80-as évek retróérzésére – a Szakszervezetek Háza alsó szintjén működik. 

A Tütü Tangó kert café egy sajátos hangulatú vendéglátóipari egység, ami ha felpörög, azon helyek számát szaporítja majd, ahova az Auróra, a Gólya, a Gödör Klub, a Hunnia Art Bisztró és ha újranyit, akkor a MANYI is tartozik. A klasszikus értelmiségi-könyvtár szakos helyekét, melyek hagyománya a 70-es és 80-as évekbe nyúlik vissza, és hangulatilag találkozik bennük egy egyetemi klub egy romkocsmával. Mivel a Szakszervezetek Házába való belépés felér egy időutazással, és a tütüsök nem is gondoltak arra, hogy ezen az élményen tompítsanak, így kimondottan szürreális világ fogad bent: a már említett alter hatás kiegészülve a még mindig köztünk élő szocializmussal. Különös tapasztalás, de ha elég idős az ember, akkor a múltból ismerős lehet, mindenki máson pedig mindig segít egy kis tütü, és akkor biztos, hogy jól érzi majd magát a Tütüben. 

Címkék

Elérhetőségek

Tütü Tangó kert café 1068 Budapest, Benczúr utca 45. Facebook-oldal