Néhány épület a belvárosban olyan, mint azok az ásványok, amik kívülről ugyan szürkék, belsejükben azonban ragyogó kristályokat őriznek. Ehhez hasonlít a Wagner-ház is, melynek homlokzata ugyan komoran, szürkén szemléli a Ferenciek tere felé haladó forgalmat, bent azonban könnyed, barátságos, az itáliai reneszánsz palazzókat idéző belső udvarral hívogat.

A belváros gyönyörű házai között a Kossuth Lajos utca 14–16., vagyis a Wagner-ház külseje nem nyűgöz le különösebben, a Klotild-paloták és a Párisi Udvar közvetlen közelében erre egyébként is csak korlátozott mértékben van lehetőség. Azonban belépve egy lenyűgöző reneszánsz palazzo világába érkezünk, ahol a félemeleten és a földszinten télen bájosan kivilágított üzletportálok, nyáron pedig nyitott ajtók és sztenderekre állított ruhák, ékszerek jelzik, hogy itt bizony zajlik az élet. Itt működik ugyanis a Paloma Artspace, a mintegy 60 hazai tervező munkáit felvonultató művészeti tér, nekik köszönhetőn pedig a félemeleten egy minikiállítást is megnézhetünk az épület és a környék történetéről.

A homlokzatot jobban megnézve azért figyelmesek lehetünk néhány érdekes részletre. A külső, nagy üzletportálokon ugyan sebeket ejtett az elmúlt félszáz év, az Auguszt Cukrászda üvegei mögül, a belső térben található hatalmas csillárnak köszönhetően, még mindig ránk köszön a békebeli elegancia. 

A főbejárat fölött pedig puttókra figyelhetünk fel, akik furcsa eszközöket – körzőt, vonalzót és tervrajzokat – tartanak. A kapuzat korábban még díszesebb volt, de a felújítások során egyes elemei elvesztek.

A főbejárat fölött pedig puttókra figyelhetünk fel, akik furcsa eszközöket – körzőt, vonalzót és tervrajzokat – tartanak. A kapuzat korábban még díszesebb volt, de a felújítások során egyes elemei elvesztek.

Az angyalkák a ház építészére, Wagner Jánosra utalnak, 

Az angyalkák a ház építészére, Wagner Jánosra utalnak, 

aki a Kossuth Lajos utca 16. alatt lakott, majd amikor a szomszédos, 14-es számú telek is eladóvá vált, úgy döntött, hogy ezt is megveszi, és itt épít csodás otthont maga és családja számára. Wagnernek igen jó kapcsolatai voltak ekkoriban, Ybl Miklós körébe tartozott, több budapesti ház kivitelezője, építésze is volt, ezek közül a legismertebb egy Gül Baba türbéje környékén található villa. A mester szakmai sikerei mellett szép családjára is büszke lehetett, 4 fia szintén építészként dolgozott, leánya pedig egy neves építész, Pecz Samu felesége lett.

Ilyen körülmények között nem kell meglepődnünk azon, hogy a legjobb munkát végezte, mikor maga és szerettei számára épített otthont a Kossuth Lajos utcai ikertelken. Mivel a ház készülésének idején, 1894-ben már lehetett tudni, hogy hamarosan ezen a környéken épülhet híd a Dunán, a Kossuth Lajos utcát pedig ki fogják szélesíteni, ezért a Wagner-ház homlokzati síkját az építész 5-6 méterrel hátrébb húzta, így alakult ki a most látható, kissé szigorú külső.

Nem egyedülálló jelenség, hogy az igazán érdekes részek egy ház udvarába lépve várnak bennünket, ezért mindenképp örülhetünk, hogy ide elég egyszerűen bejuthatunk. Érdemes is jól körülnézni, hiszen itt működik a Paloma Artspace, amely sokkal hosszabb történetre tekint vissza, mint gondolnánk. Nevét ugyanis a jóval az első plázák előtt, még a 90-es években itt működött Paloma üzletházról kapta, amely a 2000-es évek elején szűnt meg. Az épület csodás árkádsora alatt meghúzódó helyiségek ezután több évtizedig üresen álltak, csak 2014-ben teltek meg újra élettel. Megszületett a Paloma Művészudvar, amely éppen néhány hónapja Paloma Artspace-ként újult meg, segítségével pedig nemcsak a hazai dizájn legjavában gyönyörködhetünk, de betekintést nyerhetünk egy szuper alkotói közösség mindennapjaiba is.

Az árkádokon zajló élethez a bizonyára valamelyik felújítás alkalmával idekerült, de egyáltalán nem csúnya vaslépcsőn juthatunk fel, ami továbbvezeti a szemünket a felsőbb emeletek felé is. Feltűnhet, hogy milyen barátságosnak, az átlagosnál jóval napfényesebbnek hat az udvar, ami a felsőbb emeletek kialakításának köszönhető. Míg az alsó szinteken csinos kő-, illetve míves vaskorlát, íves árkádsorok teszik elegánssá a környezetet, a felső szintek kialakítása jóval egyszerűbb, több utat enged a fénynek is. Ennek pedig nem csak esztétikai oka volt, a korszakban legjobbnak tartott első emeleten élt ugyanis Wagner építész és családja, a felsőbb emeleteken pedig olcsóbb bérlakásokat alakítottak ki, így a családi otthon – az ekkor megszokott módon – megélhetést is biztosított a tulajdonosoknak.

Az épület tulajdonviszonyai az államosításkor megváltoztak, azóta pedig két nagyobb felújítást végeztek rajta – nem állítjuk, hogy nem férne rá egy újabb. Tényleg ritkaság a belvárosban, hogy nem ott lakóként mi magunk is benézhetünk egy ilyen csinos ház belső udvarába. A palomások elmondása szerint az ő kapcsolatuk is jó a házban lakókkal, ami annak is köszönhető, hogy mindenki szereti, magáénak érzi a Wagner család egykori otthonát, tiszta, talán eredeti burkolattal díszített függőfolyosók, szépen átültetett árnyliliomok és a Paloma segítségével egy szuper funkció teszik élővé a teret. Így pedig hiába, hogy a felújítás késik, az udvar jobb napokat látott hölgyszobrai és a második emelet kovácsoltvas oroszlánjai is örömmel tekinthetnek az itt működő közösségre.

Forrás:


Mesélőházak.hu

PestBuda.hu

Címkék