We Love Budapest: Trendi mostanság a mikrobiomunkról beszélgetni, amiatt diétázni, egyensúlyban tartani. Azt mondják, a kombucha rendszeres fogyasztása jótékonyan befolyásolja a bélműködést. Csodaszer lenne? 

Pesti Richárd:
Nekem mindenképp, de tényleg csupa pozitív élettani hatással bír. A kombucha élőkultúrás ital, organikus folyamatok garmadájának köszönheti a létrejöttét. Benne van ez a kedves nevű, furcsa kinézetű varázslat, amit SCOBY-nak hívunk (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast = szimbiotikus élesztő- és baktériumkultúra), ez foglalja össze az italban élő mikrobákat. Nem egy gomba, hanem gombák és baktériumok szimbiózisa az, ami miatt ennyire értékes ez a fermentálttea-forrázat.

WLB: Te hogy kerültél kapcsolatba vele, milyen út vezetett addig, hogy megszülessen a Steap?

P. R.:
Közhely vagy sem, de a karantén időszaka hozta el számomra is a kísérletezés örömét. Hozzá kell tennem, hogy élelmiszermérnök a végzettségem, így a DIY-kalandok nálam azért kicsit másképp indultak, a tanulmányaim jóvoltából szerintem előnnyel indultam. Magával ragadott a kombuchában lévő élet, teljesen berántott a készítésének a folyamata. Tudod, egy idő után már tele volt a lakás különböző üvegekkel, mindenhol készülő italok várakoztak. Ez volt az eleje, a naivabb fázis, aztán jó sok kísérletezést követően éreztem azt, hogy üzleti alapokra lehetne helyezni mindezt. Ráadásul Magyarország nem egy kombucha-nagyhatalom, egy jól kitalált márkával, technikás és finom itallal trendet diktálhatunk. Így lett a Steap, amit már három ízben gyártunk. Mesterséges adalékanyagoktól mentes, kalóriaszegény, fermentált, és tényleg izgalmas alternatíva a cukros üdítők helyett. 

WLB: A névadásról mit kell tudnunk? Jól hangzik egyébként…

P. R.:
A tea forrázását steepingnek hívjuk, innen az elnevezés. Nem szerettük volna túltolni, ez így szakmailag is jól jön ki.

WLB: Mit tudunk most a kombucha újabb reneszánszáról? Tényleg berobbant néhány éve, de inkább tőlünk nyugatra jellemző. 

P. R.:
Bizony, elég nagy reflektorfényt kap, nemcsak a frissítő jellege és egészséges mivolta miatt, hanem azért is, mert már a bárkultúra is foglalkozik vele. Elég csak Berlinre vagy Koppenhágára gondolni, megőrülnek érte, isszák üdítőként, és keverik alkohollal is. Úgy képzeld el, hogy a német fővárosban még Kombucha Summit is van, ez egy-két szakmai napot jelent, ismerkedést, tapasztalatcserét, és együtt van ilyenkor rengeteg ital is. Nagyon nagy élmény! 

WLB: Tehát a kombucha lehet alap egy koktélhoz is? 

P. R.:
Pontosan! Megvan az a pikantériája, ami jól jön egy nyári long drinkhez, gyakorlatilag végtelen módon fel lehet használni, sok-sok ízkombinációval, extra fűszerezésekkel, vagy natúrabb spritzekhez is passzol. Ginnel, vodkával, tequilával, vermuttal is nyerő. A nyitóeseményünkön mi is kevertünk Steappel italokat, és nagyon szerették. Az a helyzet, hogy az itallal való kísérletezés, a fiatalos megjelenés és a natúr, természetes stílus valahogy ad egy olyan jelleget az egésznek, mint amilyet a natúr borok vagy a kraft sörök világában érzékelünk. Szóval ezek a kultúrák akár támogathatják is egymást. 

WLB: Milyen ízvilágú Steap italokkal találkozhatunk?

P. R.:
A Signature Black Steap az alap, fekete teás variáció, prémium, 1600-1800 méterről származó, himalájai tealevelek forrázata. Hatalmas dolog, hogy egy ilyen csodás alapanyaggal dolgozhatunk, tényleg tisztelettel és szeretettel bánunk vele. Ha az ízéről kéne mesélnem, akkor földesebb-mézesebb a jelleg, semmi túlfűszerezést nem találni benne, egyszerűen tiszta és frissítő. A GingerTurmericCardamom Steap már egy harapósabb dolog: itt a gyömbér, a kurkuma és a kardamom hármasa találkozik, pikáns, kicsit csípősnek is mondható a korty vége. Szeretjük benne ezt a játékosságot. A harmadik italunk az újdonság, ez pedig a zöld tea frissességéről szól.

WLB: Hol juthatunk hozzá a ti kombucháitokhoz? 

P. R.: Szerencsére egyre több helyen, kávézóktól (például The Nook Specialty Coffee Shop, 4minutes cafe, Flow Specialty Coffee Bar, Kazetta Café) a borbárokon, kisüzemi sörös helyeken át (például Beerselection, KEG Sörművház, Fehér Nyúl Brewery Taproom, Szofi by Nature, Parlé, Mokka Cukka) néhány street food helyig, étteremig (Digó, Ropogó). Reméljük, egyre több helyen tartják majd, és tényleg akkorát fog futni a kombucha kultúrája, mint amit Németországban vagy Dániában látni. Mi rajta vagyunk! 

Címkék