Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Pesten innen, Budán túl – A Bartók Béla utat mutatjuk be podcastünk új epizódjában

A Bartók Béla út környékének első fénykora az 1910-es években Karinthyék beköltözésével vette kezdetét, a helyi közösség segítségével pedig az elmúlt bő tíz évben sikerült a Bartókot újra olyan hellyé változtatni, amit ők is megirigyelnének. Egymást érik a galériák, színházak, kávézók és éttermek, az itt lakók köszönnek egymásnak az utcán, a helyek tulajdonosai pedig munka után átjárnak egymás „boltjába” beszélgetni. Kinek és minek köszönhetjük, hogy a Bartók szürke és zajos főútból újra igazi otthon lett? Saly Noémi művészettörténész-történésszel, a kávéházi kultúra legnagyobb szakértőjével és Jáki Mónikával, a Bartók Boulevard Egyesület főtitkárával, valamint helyi arcokkal beszélgettünk a kérdésről podcastünk legújabb részében.

Mindannyian tudjuk, hol a Bartók Béla út, de vajon ismerjük-e ezt a helyet? Szinte lehetetlen felmérni azt változatosságot, amit a környék kínál, különösen a Móricz Zsigmond körtér és Szent Gellért tér közötti szakaszon, ahol fotógalériától kezdve közösségi téren, éttermeken, kávézókon keresztül rengetegféle szolgáltatást találunk. A Bartók életét pedig a jó időkben mindig aktívan alakította a helyi közösség, a Lágymányoshoz tartozó Műszaki Egyetem diákjai, vagy a gellérthegyi villák és a környékbeli elegáns bérházak népe is.   

Kik és hogyan éltek itt? Hogyan jött létre az egymással és másokkal is együtt élni, működni képes közösség a Bartókon? Mi volt előbb? A szolgáltatások vonzották ide az érdeklődőket, vagy éppen fordítva? Milyen gyökerekhez lehetett visszanyúlni, és milyen volt a Bartók első virágkora? Saly Noémi művészettörténész-történésszel, a kávéházi kultúra szakértőjével és Jáki Mónikával, a Bartók Boulevard Egyesület főtitkárával jártuk körbe a múlt és a jelen kérdéseit.

Megtudtuk, hogyan változott a környék mocsárral és szőlőskertekkel tarkított „faluból” a Műszaki Egyetemnek, a Gellért Szállónak, a Szabadság hídnak és egy szegény árvagyerekből lett ingatlanmogulnak hála városias és bohém kerületté a századforduló után. A jelenben pedig kiváló példát láthatunk arra, milyen jó dolgok születhetnek abból, ha alulról és felülről jövő kezdeményezések összeérnek és az önkormányzat segíti a civil erőket.

Elbeszélgettünk Faur Zsófia galériatulajdonossal és Bosznai Tiborral, a Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria ügyvezetőjével, társtulajdonosával arról, hogy mi kellett a megújuláshoz. A régi bartókos arcok közül pedig megismerkedtünk Szabó Istvánnal, a Figaró Bűvészbolt tulajdonosával, akinek 54 éve, nagypapája alapította az üzletét, és benéztünk a vietnami származású Vo Son Namhoz, akinek családja szintén generációk óta lakik és dolgozik a környéken, így ő is itt nyitotta meg bátyjával közös helyét, a Caphé by Hai Namot.

Ha pedig az epizódot meghallgatva kedvet kaptunk egy kis sétához, akkor irány a Bartók, ha pedig a számtalan galéria, színház és múzeum között elteltünk a kultúrától, ihatunk egy szuper kávét a Wömbatban vagy az Arnoldóban, benézhetünk egy-egy finom falatra a Keletbe vagy a Hadikba, spanyol ízek várnak bennünket az Ultramarinos Martinezben, lengyel kultúra és jéghideg vodka a Gdanskban, vietnami ízek a Caphéban, olasz konyha a Motóban, magyar borok a Palackban, és a Mitziről, a BÉLÁról és a Bartók-reggel.délben.estéről sem szabad elfeledkezni. Alig győztük a műsoridőbe sűríteni, hogy mit érdemes tudni erről a változatos környékről!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A