Gross Arnold egyedi stílusú képei, grafikái széles körben ismertek. A művész egy álomvilágot teremtett, amelybe ezentúl mi is beléphetünk - és ez nem csak egy üres lózung. A kivételesen szép berendezésű galéria egyben kávézó is, ahol a díszpinty és a finom süti alaptartozék, beszélgetés közben pedig elmerülhetünk a távoli tájakra repítő színes grafikák világában.

Nem véletlenül ismertek és széles körben népszerűek Gross Arnold grafikusművész munkái: a képek messzi tájakra repítenek és egy kis álomvilágot idéznek fel, amelyben keveredik a valóságos városok élménye és a művész képzelete. A grafikák színei - minket legalábbis - Gulácsy Lajos munkáira emlékeztetnek, talán nem véletlenül: ő is nagy művész és híres álmodozó volt.

Az idős mester sokat utazott és gyakran visszatért a római Antico Caffè Greco-ba, ahol sok időt töltött. Itt már akkor is megismerték és köszöntötték, amikor belépett: Ciao Arnoldo! Talán ezért is kapta a hely az Arnoldo nevet. A nyitás ötlete onnan jött, hogy a régen raktárnak és műteremnek használt lakásukat eladták, majd a család arra gondolt, hogy a műveket meg kellene mutatni ahelyett, hogy egy fiókban pihenjenek.

Ehhez kapóra jött az Újbudai Önkormányzat törekvése, melynek keretében sorra nyílnak a galériák és kávézók a Bartók Béla úton. Nagyon úgy néz ki, hogy egy pezsgő és szerethető kulturális negyed kialakulásának vagyunk szemtanúi. Az új kávézó helyén például utoljára öt éve üzemelt üzlet - akkor fehérneműket árultak itt.

A berendezés a művész fiának munkája; Gross András maga is belsőépítész, így valóban olyan helyet álmodhatott meg édesapja műveinek, ahol ő és a művek is "jól érzik" magukat. A fehér falakon egyből megragadja figyelmünket a sok, szebbnél szebb grafika, amelyeket egyébként meg is lehet vásárolni. A berendezés egyébként is a legapróbb részletekig kitalált, a galéria logóját éppúgy megtaláljuk a csészéken, mint a saját, díszdobozos bonbonon. A jó hangulat amúgy is garantált, a három vidám pintyet órákig nézegettük volna.

Érdemes tehát ellátogatni ide, és nem csak a képek miatt: a házi brownie egyszerűen remek, a macaronhoz hasonló zarabella szintén. Utóbbi egy partiumi recept alapján készül, de itt mandulaliszt helyett diót használnak. A zakuszka és az olaszos Arnoldo szendvics is jó választás; mindehhez pedig a Lumenből érkező kávét kortyolhatunk, de télen érdemes kipróbálni a kiváló, karamellás-aszalt gyümölcsös krampampulit is. Ha erre jársz, mindenképpen nézz be!