A Gellért-hegy, a Szabadság híd, a Műegyetem rakpart és a Bartók Béla út találkozásánál lévő tér forgalmas közlekedési csomópont, népszerű találkozóhely. Nevét Szent Gellértről kapta, aki fontos szerepet töltött be Magyarország keresztény hitre térítésében. Gellért püspök 1046-ban, a Vata-féle pogánylázadás idején a Kelenhegyen (a mai Gellért-hegyen) halt vértanúhalált. A tér legismertebb épülete az 1918-ban megnyitott Gellért Szálló, amely jelenleg felújítás alatt áll, és a hozzá tartozó műemlék Gellért fürdő, a főváros egyik legismertebb, a külföldiek körében is népszerű fürdője. A szálloda épülete előtt 2003 óta egy díszkút (forrásház) áll. Szintén a téren találjuk a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) legrégebbi épületét, illetve a tér másik oldalán a Gellért-hegyi Sziklatemplomot. A 4-es metróból felvezető lépcsővel szemben áll Cseh Tamás szobra, aki a Bartók Béla úton lakott családjával. 

A téren megáll a 4-es metró, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os, az 56A villamos, a 7-es, a 907-es, a 973-as és a 973A busz.

A Szent Gellért téren egyetlen gasztrohelyszínt találunk, a Palack Borbárt, a térből kiinduló Bartók Béla úton viszont egymást érik a kávézók, bárok, bisztrók, éttermek, galériák. Hogy csak a legfontosabbakat mondjuk: Kelet, Hadik, Szatyor Bár és Galéria, Wömbät, BÉLA, MITZI, Caphe by Hai Nam, MOTO PizzaKő fagyi? a Bartókon, La Nube, Hummusbar, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK), Godot Galéria, Faur Zsófi Galéria, K.A.S. Galéria, B32 Galéria.

Címkék