Kevés a mexikói konyhára építő hely a fővárosban: van néhány, de amilyen népszerű a közép-amerikai gasztronómia, simán elbírnánk továbbiakat is. Pláne ha hangulatos és színvonalas éttermekről, street food helyekről lenne szó. 2022 októberében nyitott meg az V. kerületi Hugo’s Mexican Bar & Kitchen, egy legenda, a régi Fregatt Pub helyén, a Molnár utcában. Tulajdonosai régóta a vendéglátóiparban dolgoznak, lelkesedésük pedig töretlen, így egy kellemes, erőlködéstől mentes, klassz helyet sikerült összerakniuk. Kifejezetten ízletes, tex-mex jellegű kínálattal, sportpubos hangulattal, bitang koktélokkal.

Ha ránézünk a TasteAtlas adatbázisára, hamar kiderül, hogy a világ legnépszerűbb street foodja nem más, mint a taco. A hatodik helyen találjuk a nachost, nyolcadik a burrito, kilencedik a tamale és tizedik a fajitas. Akárhogy számoljuk, a top 10-ből ötöt a mexikói konyha ural, ami, lássuk be, nem is csoda, hiszen aránylag egyszerűen készülő, szívmelengető, kellőképp karakteres és fűszeres, ráadásul laktató gasztronómiáról van szó, zömében elérhető árú összetevőkkel. Jobb paramétereket nem is kívánhatnánk, tényleg telitalálat a latin-amerikai konyha. Megvan benne a tűz, a játékosság, az egyszerűség is, amik miatt annyira imádjuk például az olasz ízeket is. 

Hugo’s Mexican Bar & Kitchen tulajdonosai valami hasonló szimpátia miatt kezdték el 12 éve a Riso Restaurant & Terrace mindennapjainak egyengetését, és sikeresen működnek azóta is. A koronavírus-járvány ugyan több akadályt gördített az új nyitás elé, mint gondolták, de megszerezvén az egykori legendás Fregatt Pub szebb sorsra váró üzlethelyiségét, azonnal a mexikói tematika irányába indultak el. Több nyaralás és tapasztalás mentén döntöttek úgy, hogy letennék a voksukat a mexikói gasztronómia mellett, elindulnának egy tacóval, burritóval és Margarita koktélokkal kirakott úton. Végig egészen a Casa Azulig, mindig mosolyogva, odafigyelve. 

Kinyitott hát a Hugos Mexican Bar & Kitchen a Molnár utcában, kivételesen jó adottságokkal. Odabent csak azokat az elemeket hagyták meg, melyekből még emlékezhetünk a Fregatt szebb napjaira (például a hajóorr szirénjét vagy a bejárati falépcsőt), minden más átalakult a tematikára reagálva. A színek és a fények intenzívek, a dekoráció nem törekszik minimalizmusra, de hogyan is tenné? Mexikóra jellemzőek a túláradó ábrázolások, a cifrázások, ezt pedig szerencsére megkapjuk a Hugos-ban is. Ettől lesz egyénisége, válik sajátossá. A színes enteriőrbe beleolvadnak ugyan a tévék, de fontos elemei a helynek, ugyanis ráerősítenek a sportpubérzésre: biztosak lehetünk benne, hogy fontos meccsek sugárzásából sem lesz hiány. 

Mi mégis kíváncsibbak lettünk a kínálatra, a vendéglátásukra. Pláne hogy a pult mellett elhaladva csak úgy hívogatott minket a friss lime illata. Olyan ez az aroma, mint amikor megcsap a faszén illata: eszünkbe jutnak a gondtalanabb nyáresték, az emlékezetes üdülések, a tenger, a szabadtéri nagy beszélgetések. Szóval lime... és korgó gyomor. Ami a Hugos választékát illeti, a mexikói klasszikusok mellett az USA déli államainak ízeivel is találkozhatunk, de ez a fúzió csak természetes. 

Első látogatásunk alkalmával inkább az alapokra voltunk kíváncsiak: ahogy egy pizzériában a Margheritát teszteljük elsőre, úgy egy mexikói étteremben a taco-burrito-quesadilla szentháromság felé nyúlunk először. 

Első látogatásunk alkalmával inkább az alapokra voltunk kíváncsiak: ahogy egy pizzériában a Margheritát teszteljük elsőre, úgy egy mexikói étteremben a taco-burrito-quesadilla szentháromság felé nyúlunk először. 

Rendben, egy kis plusszal, ugyanis a ház jalapeño poppersét nagyon ajánlották: nem rántott paprikákról van szó, hanem sajttal töltött, baconbe csavart chilikről. Szuper előétel vagy sörkorcsolya lehet, és mindig hagy némi meglepetést is, hogy éppen nagyon csípős vagy közepes erősségű-e a zöldség. A hozzá kínált chipotle majonéz is jól eltalált. 

Bár nagyon szemeztünk a ház chili con carnéjával is, ez legközelebbre marad, és most a tacót kértük, abból is a rákkal készülőt. Igazi, 100%-ban kukoricalisztből készült (gluténmentes!) tacokagylókban érkezett a gazdagon pakolt, friss street food. Tökéletesen elégséges koriandermennyiséggel, szintén chipotle mayóval egészült ki a három harapással elfogyasztható taco. Hozzá konty alá dobtunk egy tequilát is, ha már ilyen szép számban sorakoznak a pultban.

 Csaknem 20-féle tequila és megannyi mezcal várja, hogy felfedezzük őket, vagy koktélba építve, vagy rövidként fogyasztva. A koktéllapon frozen Margariták, martinik, karibi ihletésű, trópusi koktélok követik egymást. Ezekhez a fűszeres ételekhez illenek is mind az édesebb, mind a savanykásabb kevert italok. El is képzeltük, ahogy egy fülledt nyári estén betérünk tacózni és literes epres frozen Margaritával öblíteni. Mennyi amerikai filmcsillagot láttunk már akár a nagy blender kancsójából inni a piros-jeges koktélt!

Burritóból a picanha steakkel készülő variációt rendeltük, amibe pico de gallo, avokádó került a steakcsíkok mellé, valamint salsa verdét és cheddarszószt is kaptunk hozzá, édesburgonyás körítéssel. Az omlós hús és a friss zöldek szuperek voltak együtt, ez egy éttermi burrito, nem a street foodos variáció. A quesadillát vega verzióban kértük, amiben gombák adták a fehérjeforrást, de csirkés és marhás is elérhető az összesütött fogásból. A vegetáriánus is kellően laktató és ízgazdag! Burgert, hátszínsteaket, ragacsos-omlós bordát, abbahagyhatatlan csirkeszárnyakat is találtunk az étlapon, de ezeket majd legközelebb. Csokilávával zártuk a sort, amihez szeder és vaníliafagyi dukált. 

A szerviz előzékeny és értő, az adagok abszolút korrektek, az ízek pedig tüzesek és frissítőek egyben. Van a Hugos-ban egy olyan lendület, ami miatt egyértelműen sikerre van ítélve!

Címkék

Elérhetőségek

Hugo’s Mexican Bar & Kitchen 1056 Budapest, Molnár utca 26. Facebook-oldal Weboldal