Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Színház előtt, színház után – Forni di Napoli, díjnyertes nápolyi pizzák a Szent István körúton

Szerzők

  • sponsored WLB

2022. 04. 19. 13:49

A burgerláz után most pizzamánia van, amit legalább annyira kedvelünk, mint a szaftos húspogácsákkal parádézó szendvicseket. Sőt jobban... Az egész világ jobban szereti, megannyi felmérésből kiderül, hogy a pizza a bolygó legkedveltebb étele. Csak bólogatni tudunk, ahogy a Szent István körút egyik legújabb éttermének életre hívói is. Megkóstoltuk a Forni di Napoli kellően könnyed, gyönyörű „leopárdos” cornicionéval érkező pizzáit, amelyeket a nyitás óta imád a környék. Spontán, tervezve vagy épp egy színházi estébe beillesztve.

Tavaly októberben szedtük össze az általunk leginkább kedvelt budapesti és környéki nápolyi stílusú pizzákat. A Forni di Napoli egészen friss volt még akkor, de azóta eltelt fél év, és ők is tapasztaltabbak lettek az őszi–téli szezonban. Azért érkeztek a Szent István körútra, hogy elhozzák a valódi olasz pizzaélményt a város ezen részére is, hiszen a környékre inkább a trattoriák jellemzők, mint a kifejezetten nápolyi pizzákra szakosodott helyek. A közbenjárásukkal viszont immár a körút ezen részén is bármikor beülhetünk erre a mesteri fogásra. 

Fotó: Forni Di Napoli

Tulajdonosai régóta a vendéglátásban és a turizmusban látják el feladataikat, ráadásul van egy erős futballos kötődés is, ezáltal Itália sem kerülhető meg. Természetesen a pizzaszeretet is adott, ám ezt a stílust csak néhány éve fedezték fel és köteleződtek el mellette. Ma pedig itt ülünk a Forni di Napoli barátságos vendégterében, nem győzzük figyelni, ahogy egymásnak adják a kilincset a futárok és ahogy

a gigantikus vegyes tüzelésű Morello Forni kemencében hólyagosodnak Damu László pizzamester kreációi. Óránként 90-100 pizzát is képes elkészíteni ez a kemence, amennyiben ügyes kezűek a pizzaiolók. 

Fotó: Forni Di Napoli

Fotó: Forni Di Napoli

Laci hosszú évek óta a műfajban dolgozik, sok nyitás és betanítás van már a háta mögött, igazán elhivatott pizzamester. Kedvenc szakmai mérföldkövei között említi például a keszthelyi John's Pubot és az egri Pizza Quasit. 

Fotó: Forni Di Napoli

Címünkben nem véletlen a díjnyertes kifejezés, ugyanis a napokban érkezett haza Laci a pármai pizza-világbajnokságról, ahol Kovács Lázár séffel duó kategóriában a 7. helyen végeztek a világ 36 nemzete és 700 indulója között. Teljes magyar csapat képviseltette magát minden kategóriában. A Piaggio Pizza Porter Team Hungary Kovács Lázárral, Damu Lászlóval (Forni di Napoli), Dömők Zsolttal, Takács Márkkal és Ilie Paduraru Alexandruval együtt készített nagyszerű versenypizzákat. A szóban forgó 7. pizza Green Cheese névre hallgatott, teljesen húsmentes volt, a grillezett zöldségek, a magyar pálpusztai sajt és a zöldfűszerek tették különlegessé. A sikereket követően folytatódik a munka a Forni di Napoliban

Fotó: Forni Di Napoli

A sokat látott pizzamester és tanítványai megállás nélkül készítik a finomságokat, melyek az eredetvédett olasz alapanyagok jóvoltából válnak autentikussá. Persze szükség van Laci szakértelmére, a kiváló kemencére és a magasan hidratált tészta konzisztens minőségére is. Nagyon levegős tésztára számítsunk, ami nem felhősen pufi, hanem szimplán könnyed. A feltétekkel nem viccelnek: a kötelező San Marzano paradicsomra vagy a ricotta-/pestoalapra kiváló mozzarella, pármai sonka, prosciutto cotto, pecorino és egyéb izgalmas feltétek kerülnek. A friss zöldségek és fűszernövények természetesen nem Olaszországból jönnek, de ez így van rendjén.

Fotó: Forni Di Napoli

Bő féléves fennállásuk alatt rengeteg visszajáró vendéggel, pozitív visszajelzéssel, építő kritikával, mosolygós arccal találkoztak, és folyamatos fejlesztéseken dolgoznak. Most például a nyitható üvegfalterasz kérdést oldották meg, hogy a tavaszi–nyári szezonban a legkomfortosabban érezhessék magukat a vendégek, ha kell, odakint, ha úgy tartja kedvük, akkor odabent. Egyébként még mindig sokan rendelnek házhoz, de látható, hogy a Vígszínház közelsége be-becsábítja a nézőket is. Ami régen kávé és isler kombinációja volt az előadás előtt, az ma lehet, hogy egy elfelezett pizza, netán két egész, hiszen – ahogy a műfajra jellemző – nem nehezít el, nem fogunk szuszogni utána. Csak elégedetten mosolyogni, hogy mennyire minőségi és kellemes pizzaélményünk volt. 

Fotó: Forni Di Napoli

Készítenek calzonét (hajtott pizza) is, de beadják az édes pizza geget is. Nutellával, pisztáciával... és láss csodát, működik! Hogyne működne ilyen kellemes tésztával!

Fotó: Forni Di Napoli

Ha mégis inkább a klasszikus olasz desszerteknél maradnánk zárásképp, mint a tiramisù, a cannolo vagy a panna cotta, akkor természetesen pillanatok alatt az asztalon terem a nyalánkság. 

Fotó: Forni Di Napoli

Színház előtt, színház után, körúti séta közben vagy akkor, ha a közelben járunk és ennénk egy szuper pizzát, tárt karokkal várnak a Forni di Napoliban

Hasonló tartalmak

Admin mode