Fővárosunkon, sőt az országhatáron túlra hívjuk minden gasztronómiáért rajongó olvasónkat a hétvégére. Október 7. és 9. között Erdélyben, a Gyimesi Skanzenben vár a „Taste of Transylvania”, vagyis az „Erdély Ízei Gasztrofesztivál”. Első alkalommal rendezik meg, így az út még járatlan, de annál izgalmasabb: az erdélyi és a magyar gasztronómiában/turizmusban legrutinosabban mozgó szakértők, séfek, borászok, pékek mesélnek, adnak elő és tartanak workshopokat, kóstolásokat a festői tájon. Mi már nagyon várjuk, és reméljük, minél többen csatlakoznak hozzánk!

Az a megismételhetetlen parajdi vacsora...

Márciust írtunk, amikor hivatalosak voltunk az erdélyi Parajdra, a sóbányába, ahol a Michelin-csillagos budapesti SALT és a székelyudvarhelyi Páva Étterem szervezésében egy feledhetetlen vacsorára voltunk hivatalosak. Szó szerint mély benyomást tettek ránk a sókatedrálisban elfogyasztott fogások és a nehezen definiálható, szívből jövő vendéglátás, amit Erdélyben tapasztaltunk. Erről a vacsoráról egy hosszabb cikkben számoltunk be, és simán kimondhatjuk, hogy néhány ízre a mai napig emlékszünk, élénken él bennünk a gyergyói churut semmihez sem fogható aromatikája vagy a báránypacal mennyei állaga és a hozzá kínált faggyús briós egésze. 

A folytatás előbb jött, mint gondoltuk

Amikor márciusban Trucza Adorján, a Páva Étterem tulajdonosa és az esemény egyik házigazdája, Mautner Zsófi búcsút intett nekünk a program végén, többször elhangzott, hogy lesz még ilyen erdélyi gasztrokalandozás. Nem számítottunk rá, hogy ilyen hamar újra láthatjuk és ízlelhetjük Székelyföldet, arról pedig álmodni sem mertünk, hogy éppen egy gasztrofesztivál alkalmával lesz lehetőségünk megint egy kicsit közelebb kerülni a szép hagyományokhoz. 

Erdély Ízei Gasztrofesztivál a Gyimesi Skanzenben

Márpedig október 7. és 9. között a Gyimesi Skanzenben élvezhetjük majd az Erdély Ízei Gasztrofesztivál sokszínű programkínálatát és persze minden ízt, amit ez a vidék felsorakoztat. Elöljáróban a Babka Delibe voltunk hivatalosak egy laza, ismerkedős vacsorára: nem kellett nélkülözni a báránycsorbát, a pityókás kenyeret, és juhtúrós-gombás puliszkát is kóstoltunk. A fesztivál három napon keresztül hozza a jobbnál jobb programokat, a meghívott előadók, kiállítók pedig vegyesen érkeznek Magyarországról és Erdélyből. 

Az egészen pontos programtervet a fesztivál honapján lehet elolvasni, de elöljáróban és a teljesség igénye nélkül talán annyit, hogy itthonról érkezik majd Bíró Lajos, Pallag Dávid (Rutin), Horváth Boldizsár a Farm2Fork színeiben, Szabi a Pék, Tóth Szilárd (SALT), Nagy Zoltán (BoutiqBar), Thür Ádám (Ikon, Debrecen), az erdélyi szakemberek közül pedig Alex Petricean (NOUA, Bukarest), Mihai Toader (Soro Lume, Bukarest), Andrei Chelaru (GastroLab, Bukarest) és Gáll Tímea (a Kölcsönkért kovász című könyv szerzője) is. 

Interaktív fesztiválprogramra számítsunk, lesz például gyimesi töltöttkáposzta-főzés, kovászolás, báránybontás, sajtbemutató, churutfőzés, savanyítóworkshop, előadás a gombák világáról, aszalás és ecetkészítés is. Akár a hazai gasztrofeszteken, Erdélyben is Mautner Zsófi és Jókuti András összeszokott párosa lesznek a házigazdák. 

Hogyan juthatunk el a fesztiválra

Az összesen négy helyszínt felvonultató, háromnapos fesztiválra autóval is eljuthatunk, de talán praktikusabb a Wizz Air menetrend szerinti BudapestMarosvásárhely-járatát választani. Innen 190 kilométer még Borospataka és a Gyimesi Skanzen.

További információt a szálláslehetőségekről, a jegyekről és a pontos programtervről a fesztivál hivatalos honlapján találtok.

Címkék