Váradi Orsi és Ékes Katalin a pandémia előtt nyitotta meg tündéri reggelizőjét a csodás hangulatú Keleti Károly utcában. Kifinomult, házi készítésű pékáruik, quiche-eik, édességeik és napi leveseik bőven túlmutatnak a környék lakosságának kényeztetésén: ezt bizony egész Budapest megérdemelné!

A Keleti Károly az egyik kedvenc utcánk BudapestenElegáns, nyugodt, sejtelmesen visszafogott, mégis lüktető, de békebeli hangulata kiszakít minket az időből, és – bár semmi köze sincs hozzá – a közeli iskola mellett valamiért néha annyira Pál utcai fiúnak érezzük magunkat, hogy szinte már harapnánk is rá a frissen szedett gittre.

Na de ennél sokkal veretesebb kulináris gyönyöröket tartogat nekünk az utca közepén a pandémia előtt nyílt reggeliző, a Cafe Blini, ami – ha élhetünk ilyen képpel – maga a nyugalom szigete a béke tengerén. Ezen a szigeten pedig örömmel ott ragadnánk, ameddig csak lehet. 

Váradi Orsi és Ékes Katalin frissen sült házi pékárukkal, szendvicsekkel, desszertekkel és fantasztikus napi levesekkel vár minket ebben a piciny ékszerdobozban, Budának a Margit körút zajától elzárt, madárcsicsergős részén.

Belépve örömmel tapasztaltuk, hogy kifejezetten családias a hangulat, közvetlen a tegeződés, mi pedig leültünk, hogy egy-két dolgot megkóstolhassunk. Ennek persze az lett a vége, hogy végigettük szinte az egész kínálatot. De ne szaladjunk ennyire előre. 

A bőség zavarában nem is tudtuk, mivel kezdjünk, ezért a napi leves (980 Ft) – ottjártunkkor rozmaringos fehérbab-krémleves pirított baconnel, kelkáposztával és mogyoróval – mellett döntöttünk, hátha közben rendeződnek a gondolataink.

Annyira isteni volt, hogy nemhogy nem rendeződtek a gondolataink, hanem elkezdtük kikérni, amit csak lehetett, és az omlós és jól megtömött „zsebes zsemléktől” (8501100 Ft) a céklás-diós-márványsajtos quiche-ig (1160 Ft) minden teljesen elvarázsolt minket. 

A lazacos blinit (860 Ft) is alig tudtuk abbahagyni, és milyen szerencse, hogy nem reggelizni jöttünk, mert akkor még Croque Madame-ot és tojásrántottát is ettünk volna, hogy teljesen szétdurranjunk.

Amikor lefogy a készlet, akkor valamit gyorsan újrasütnek, ezért állandó kínálatról a szó szoros értelmében nem lehet beszélni. Pont az az egyik erősségük, hogy ma diós meg málnás muffin van, de másnap például töpörtyűs-szilvalekváros lesz. 

Az alapanyag-vásárlás miatt természetesen valamennyire tervezni kell, de mondhatni, ad hoc jellegű az egész. Itt Jelezzük, hogy a jelenlegi árak több mint barátiak – inkább talán testvérinek neveznénk őket –, természetesen hamarosan ők is is emelésre kényszerülnek majd.

Imádni való hely a Cafe Blini, ahol biztosan senki nem fog csalódni, aki a jó minőségű alapanyagokon nyugvó, házias ízeket és mosolyokkal teli, őszinte vendéglátást szereti. Orsi és Katalin – akik eredetileg közgazdászok – remek ízléssel teremtett meleg hangulatú, otthonos környezetet a parányi üzletben, ami már kívülről is erősen csalogatja az embert, belépve pedig gyakorlatilag szerelem első látásra. A Cafe Blinit nem szabad kihagyni, és nem csak akkor, ha a környéken jártok!

Címkék

Elérhetőségek

Cafe Blini 1024 Budapest, Keleti Károly utca 25. Facebook-oldal Weboldal