Jövő év márciusában ünnepli 5. születésnapját a Fő utca Batthyány tér és Clark Ádám tér közti szakaszán található, az utóbbihoz közelebb fekvő Zërgë Coffeeshop, ami olyan hatást kelt, amikor betérünk, mintha egy barátságos hangulatú nappaliba léptünk volna be, nem pedig egy kávézóba. Itt biztos, hogy lesz hozzánk valakinek egy jó szava a finom reggeli, tízórai vagy a kávé mellé, és itt talán jobban el is lazulhatunk, mint bármelyik másik kávézóban a városban. Ha az otthonos helyek a kedvenceid, egyszer tégy próbát vele, és visszajáró vendég lesz belőled is.

Elég csak rákeresni a Facebookon a Zërgëre és elolvasni a vendégek véleménybejegyzéseit, hogy hamar leessen a tantusz: itt az átlagos vendéglátós kedvességnél és barátságosságnál sokkal többet kaphatsz, ami aztán rábír arra, hogy máskor is visszatérj repetázni. A 2018 márciusa óta létező Zërgët egy házaspár nyitotta – egy séf és egy cukrász –, akiknek igazából elegük lett abból, hogy másnak dolgoznak, inkább szerettek volna felépíteni egy saját vállalkozást. Az első évben – amikor még csak egy mezei kávézó voltak – még különösebb elképzelés nélkül működtek, sokat kísérleteztek, kipróbáltak ezt-azt, hogy aztán a 12. hónapra kialakuljon a végleges arculat, hangulat és kínálat. 

Bár egy kávézóról beszélünk, de nem egy hagyományosról, hanem a kor kihívásainak megfelelő specialtyről, amit reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára is alkalmas ételek és finomságok egészítenek ki. 

Fontos szempont volt az utóbbiak kapcsán, hogy olyasmik kerüljenek a tányérokra, amiket otthon nem biztos, hogy elkészít magának az ember, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a Zërgëben készítik. A bőséges reggelitál és a bowlok (1250–2450 Ft) szépen megágyaznak a napnak, nemcsak jóllakatnak, de kellő mennyiségű energiával is feltöltik a testünket, azon keresztül pedig a lelkünket is. 

Az ételkínálat középpontjában a különböző bagelek állnak (1450–1950 Ft), van minden, mi szem-szájnak ingere, és nemcsak a mindenevők találják meg köztük a kedvencüket, hanem a vegák és a vegánok is. A finomságokat frissen facsart narancslével, házi limonádéval vagy a szokásos üveges üdítőkkel, ásványvízzel öblíthetjük le, aztán jöhet a kávé! Majdnem mindenből van szimpla és dupla, árfekvésben sem alá, sem fölé nem megy annak, amit máshol is elkérnek például egy ristrettóért (600/900 Ft), egy cappuccinóért (800/1100 Ft) vagy egy espresso tonicért (1200/1500 Ft). 

A Zërgëben nagyon közvetlen a kiszolgálás, de nem tukmálja magát rád senki, viszont ha arra van igényed, beszélgetnek vagy nevetgélnek veled, sőt, még a kávézó elé is kikísérnek, ha rágyújtanál és még témában vagytok, egyszóval pont az a hely, ahol szívesen veszed, ha törzsvendégstátuszba kerülsz. Mindössze szeretned kell a zenét, az elektronikusat meg a hiphopot, mert a Zërgë egyik fő ismérve a folyamatosan hangosan szóló zene

A már régóta állandónak mondható vendégkör elsősorban a környéken élők és dolgozók közül kerül ki, és mivel a városnak ezen a részén sok a turista, így ők is járnak ide. Csak szeretni kell a jófajta kávét, a bagelt, na meg a hangos zenét. 

Címkék

Elérhetőségek

Zërgë 1011 Budapest, Fő utca 7. Facebook-oldal