Matusek Nóra tulajdonosnak a fantasztikus házi kalácsokat és a csodás reggeliket, brunchokat köszönhetjük, Györök Gaszton head barista pedig a kávéfront szakmai vezetője. Ez a kínálat, kedvesség, lokáció és remek ízléssel kialakított környezet talán még Bécsben is párját ritkítaná. Az Edison & Jupiter a Vörösmarty tér rohanó turistáit is törzsvendégekké varázsolja, a környéken élőkről és dolgozókról nem is beszélve.

Valamiért csak a Vörösmarty térig ér el a Váci utca állandó turistadömpingje. A Dorottya utcában már rendre több magyar hangot hallani, ráadásul innen folytatódik az V. kerület egyre színesebb és egyre magasabb minőségű gasztroközpontja is. Figyeltük már egy ideje, hogy mi alakul a Gerbeaud-ház bal oldalán egykor volt Dorottya Café helyén, és csak ámultunk-bámultunk, amikor először kitárták előttünk az ajtót.

A környezet egyszerre modern és század eleji, a berendezés, az étkészlet és a díszítőelemek jelentős része pedig kortárs művészek keze munkája. Hatalmas belmagasság, egyszerre elegáns, úrias, mégis otthonos atmoszféra és színvilág, specialty kávék, kifinomult és letisztult delikínálat: ilyen, kérem, egy újhullámos kávéház, a specialtyk zegzugos, modern, világos pörkölésű hipsztervilága a századfordulós Budapesten újjászületve!

Az Edison & Jupiter hazai kistermelők gourmet-minőségű alapanyagaira épülő, kimondottan kísérletező gasztroműhely, ahol komoly szerepet kap a latte art, valamint a magyar kávépörkölők, újdonságok, különlegességek bemutatása is szívügyük. Mi ugyan az olasz pörkölésű ristrettókon szocializálódtunk, de számunkra is rendkívül értékes és izgalmas a világos pörkölés változatosan gyümölcsös-savas ízvilága

Az ételek pedig végleg levettek minket a lábunkról! A libamájbrűlée (3490 Ft) lágy, krémes, és remekül passzol hozzá az otelló szőlő és a gőzölgően friss házi kalács. A toronyként érkező kalács-brunchszendvics (2900 Ft) laktató és összetett ízeit az érlelt mangalicasonkának, az etyeki kecske-camembert-nek, a tükörtojásnak és a besamelmártásnak köszönheti. Egy egészséges és rendkívül frissítő gyömbérshotot (4 cl – 1090 Ft) is megkóstoltunk utána, ami ebben a csalókán hűvös időben kifejezetten jólesett.

A lazackaviáros blini tejföllel és mentával (3490 Ft) igazából Nóri belarusz gyökereinek köszönhető, ráadásul most tudtuk meg, hogy az egyik legnagyobb tavalyi kedvencünkben, a tüneményes Gurman pelmenyizőben Nóri édesanyja látott minket vendégül egy éve. Nem esett messze az alma a fájától, ennyi nagyszerű étel után a szintén házi kalácsból készült aranygaluskával (1590 Ft) sikerült feltenni a pontot az i-re!

Az Edison & Jupiter mind a kínálat, mind az enteriőr tekintetében egy nagyon jó érzékkel kialakított, rendkívül stílusos kávézó és bruncholó gasztroműhely, ahol végre egészen magasra emelik a specialtykávézás kultúrkörnyezetét, és ahol mi, magyarok is úgy tudjuk európai turistáknak érezni magunkat, hogy közben ki sem kell mozdulnunk az V. kerületből.

Címkék

Elérhetőségek

Edison & Jupiter 1051 Budapest, Dorottya utca 1. Facebook-oldal