A Clark Ádám téren volt sokáig Budapest legdrágább foghíjtelke. Voltak ugyan elképzelések a beépítésére, a hasznosítására, de egyik terv a másik után dőlt dugába. Mígnem 2016-ban végre lezárult a telek kálváriája, mégpedig azzal, hogy elkezdődött a szokatlan formájú Hotel Clark Budapest megépítése, ami így a főváros szállodáinak újabb generációjába tartozik. 2018 áprilisában nyitott meg. Diszkrét, kényelmes és megbízható, mint egy elegáns úri komornyik.

Vendégélmény

A We Love Budapest Vendégélmény-sorozata olyan budapesti hoteleket mutat be, ahova munkatársaink ingyenesen ellátogatnak, azzal a kikötéssel, hogy a negatív tapasztalatainkat is lehetőségünk van megosztani az írásainkban. A szállodaigazgatás nem ellenőrizheti a cikkeket azok publikálása előtt.

Boutique hotel a város egykor legértékesebb foghíjtelkén

A klasszikus nagy szállodákhoz képest a Hotel Clark Budapest nem egy világméretű szállodalánc része, hanem egymagában áll, és még csak nem is klasszikus szálloda, hanem ún. boutique hotel. Gyakran halljuk ezt a kifejezést, ennek ellenére csak kevesen tudják, hogy pontosan mit is jelent. A boutique hotelek általános jellemzője, hogy modernek, kisebb kapacitású szálláshelyek, mint a nagy szállodák, ezért a személyzettel is közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vendég, és nagyon sajátos, egyedi stílus jellemzi mindegyiket, amiben hatalmas szerep jut a berendezési tárgyaknak. 

Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha nem is hotelben hajtaná álomra a fejét, hanem egy dizájnstúdió bemutatólakásában. Egyedi megoldások, igényes anyagválasztás, míves belsőépítészeti munka és valami konkrét tematika, ami gyakorlatilag mindent meghatároz az épületen és a szobákon belül is. A Hotel Clark Budapest is ebbe a sorba illeszkedik.

A Hotel Clark Budapest egy Magyarországhoz ezer szállal kötődő és itt is élő, Ybl-díjas ausztrál építész, Anthony Gall koncepciója alapján épült fel, amit egy másik építész, Bara Ákos egyedi belsőépítészeti ötletei dobnak fel. A 2016 és 2018 között létrehozott hotel ránézésre egyszerre visszafogott és extravagáns, diszkrét és elegáns. Kívülről talán egy kicsit zordnak tűnik az épület a sötét színeivel, de belépve az addigi bizonytalan érzésünk – már ha volt – teljesen szertefoszlik, mert ami bent fogad, az minden, csak nem zord, sokkal inkább barátságos, mert a hotel lobbyja leginkább egy bensőséges hangulatú könyvtárszobára emlékeztet. Ennek fontos eleme a recepció mögött látható, árkádszerű dekoráció, aminek része négy eredeti korinthoszi oszlop és egy márványkorlát is, melyek a hotel helyén állt egykori híres saroképület elemei voltak.

Az Ybl-díjas előtt maga Ybl épített

A telken eredetileg a Budai Takarékpénztár székháza állt, amit 1860 és 1862 között építettek fel Ybl Miklós tervei alapján. Az épületben bérlakások is voltak, illetve az aljában az 1864-ben megnyitott Lánchíd kávéház, ami nagyon sokáig meghatározta a város kulturális és közéletét, politikusok és művészek közkedvelt helye volt. Jó időben pedig még az épület előtti járdából is leválasztottak egy kerthelyiségre valót, amit pedig Ellipszisként ismert a város. A kávéház első korszaka 1912-ig tartott, majd 15 évre bezárt, és 1927-ben nyitott meg újra. Ez volt a kávézó második, Nyugat fémjelezte korszaka, a folyóirat ugyanis heti rendszerességgel itt tartotta értekezleteit, mert a Lánchíd kedvenc helye volt Babits Mihálynak, Móricz Zsigmondnak, Kosztolányi Dezsőnek, Füst Milánnak, Karinthy Frigyesnek és Szabó Lőrincnek is. 

A faragott mészkőből készült, neoreneszánsz épület állítólag gyönyörűséges volt, melynek csodájára jártak, és nem csak a városból. Az előcsarnoka toszkán hangulatú volt, ahonnan vörösmárvány lépcsősor vezetett fel a két emeletre. A belső udvar a cinquecento palotákat idézte fel az emberben, az emeleteket pedig karcsú oszlopokból álló árkádsor övezte. Sajnos az épületet a II. világháború során frontális bombatámadás érte, és teljesen elpusztult, a visszaépítése szinte lehetetlen volt, úgyhogy végül elbontották. 

Öröm az ürömben, hogy a romok alatt a belső udvar árkádsora, valamint az északi szárny földszinti része majdhogynem épen megmaradt. A részlegesen helyreállított épületcsonkban nyitott meg a Lánchíd presszó, ami a város első romkocsmája volt, és 1990-ben zárt be, de addig a kávéház és az előtte lévő nagy, háromszög alakú terasz nagyon népszerű helynek számított. Az aprócska épületmaradványból azért lett végül kávézó, mert még roncs állapotában is esztétikus maradt. Mindössze a szomszédos ház csupasz tűzfalai és nyitott körfolyosói rondítottak bele az összképbe, azt viszont meg lehetett szokni. 

Szobáról szobára

A Hotel Clark Budapestben összesen 79 szoba várja a vendégeket, 7 különböző kategóriában, és az egyes szobákat nem is elsősorban a méretük különbözteti meg egymástól, hanem az, hogy melyik emeleten találhatók, és hogy mire néznek. Vannak a belső udvarra néző szobák, és vannak azok, melyek a Lánchídra meg a Dunára és/vagy a Várra, a Gellért-hegyre meg a térre néznek. 

A legfelső, 7. emeleti szobákhoz pedig egy méretes terasz is tartozik. A kilátás, vagy nevezzük inkább panorámának, bármelyik emeletről lenyűgöző, és amikor először lép a vendég a szobába, az első útja biztosan az ablakhoz vezet, ahonnan aztán nehéz elszabadulni, hogy vessen egy-két pillantást a szobára is az ember. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hotelben van külön szoba a mozgásukban korlátozott vendégek számára is. 

Elsősorban az egyedül vagy párban utazókat várják, úgyhogy nem kimondottan családi, gyerekbarát hotel a Clark. 14 év alatt nem is nagyon fogadnak vendégeket. Bár a Lánchidat most épp felújítják, de egyébként minden nagyon közel van ide, ami egy turistát vagy egy utazót érdekelhet Budapesten: a belváros, a Várnegyed, a Várkert Bazár, a Duna mindkét partja. 

Ráadásul remek helyeket is találni a közelben (például a Lánchíd Söröző, a Nico Bar, a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és Étterem, a Macskakő), ha a hotel 8. emeletén helyet foglaló Leo Rooftop bár meg a földszinten található Leo Bistro nem lenne elég. De megsúgjuk, elég lesz – miközben azért a környéket is érdemes feltérképezni – pláne hogy a tetőteraszos bárból elénk táruló panoráma egyszerűen leírhatatlan látvány, és akkor még nem ettünk és ittunk semmit. 

A Hotel Clark fontos jelképe a Lánchídra utaló oroszlánfej, 

A Hotel Clark fontos jelképe a Lánchídra utaló oroszlánfej, 

mely motívum az épület egészén végigvonul, a bejárattól kezdve egészen az oroszlánfejmintás tapétáig, ami a falakat borítja. De még arra is ügyeltek, hogy a folyosókat borító szőnyegpadló mintázatában is visszaköszönjön az állatok királyának sörénye. Összesen 1650 darab oroszlánfej található a hotelben. Az van minden szoba ajtaja mellett a falon kicsiben és nagyban az ágyak fölött is. 

Amikor elfoglalja a vendég a szobáját, pár figyelmes és jóleső meglepetésajándék várja: egy doboz trüffel, egy tál macaron és egy üveg bor. Ásványvíz és kávé meg persze kávéfőző is jár a szobához, úgymond az alapfelszereltség részei ezek is, mint ahogy a tisztálkodáshoz is kapunk mindenféle muníciót, a tusfürdőtől kezdve a testápolón át a hajkondicionálóig. A szobákra egyáltalán nem jellemző a távolságtartás, mint általában egy szállodai szoba esetén, hanem otthonos hangulatúak, így az sem viseli meg túlzottan az embert, ha, mondjuk, nagyon rossz az idő, és egész nap ki sem mozdul. Kényelmes az ágy, a kanapé, az összes szék és fotel és bármelyik ülőalkalmatosság, amire csak le lehet telepedni. Wifi is van, tévé is van, mi kell még?!

Egy boutique hotel esetében fontos, hogy az egyedi koncepció alapján kidolgozott belső tér és az összes berendezési tárgy tetsszen a vendégnek, különben nem érzi jól magát a helyen. A Clarkban – ellensúlyozandó, hogy a hatalmas ablakok miatt a szobák nagyon világosak – a sötét színek dominálnak, a görbülő emeleti folyosók pedig félhomályban úsznak, adva a helynek némi jóleső, misztikus hangulatot. 

Letisztult (skandináv) minimalizmus jellemzi a hotelt, amit itt-ott megtör vagy éppen kiegészít a hatvanas-hetvenes évek kedvelt retró eleme, a falakat helyenként részlegesen borító redős faburkolat. A hotelben vannak kisebb konferenciaszobák is, meg az első emeleten, egy függőfolyosó végén 24 órában elérhető szauna és edzőterem, ahol gyúrás közben a Lánchídban – most persze a felújításában – és a Dunában gyönyörködhetünk. 

A Hotel Clark nemcsak elegáns és barátságos – ennek része a nagyon kedves személyzet is, akik még éjjel is képesek hitelesen mosolyogni –, de áraszt magából valamiféle különös diszkréciót is. Talán az otthonosság ennek az oka, de az ember úgy érzi, maximálisan megbízhat a hotelben és a személyzetében, akik bármikor a rendelkezésünkre állnak. Kicsit olyan érzése van az embernek, amikor beköltözik, hogy a Hotel Clark Budapest nem is egy szálloda, hanem egy szállodává változott főúri komornyik, aki számára nem létezik lehetetlen, és bármiben segít, bármit elér. Olyan, mint Bruce Wayne (Batman) komornyikja, a mindig megbízható és törődő Alfred Pennyworth. 

Címkék