Az idén 20 éves Trattoria Pomo D’Oro köré már egy komplett mini-Olaszország nőtt ki az Arany János utcában. Volt itt gasztronómiai bolt kevés borral és sok élelmiszerrel, és volt mellette egy borbár kevés élelmiszerrel és sok borral. Ezt a kettőt pedig Gianniék végül egy remek melegkonyhával tudták összekötni. Pane e Vino, avagy a jó értelemben vett minimalizmus maximalizmusa, másképpen pedig a kenyér és a bor hétköznapi szakralitása.

A DOC helyén lévő bolt bezárását és vendégterének kibővítését követően létrejött DOC Pane e Vino egyszerre rusztikus és letisztultan modern stílusú étterem, ahol – a szemben lévő és idén 20 éves Pomo D’Oro abszolút olasz irányultsága mellett – a Monarchia-beli Trieszt változatos gasztronómiai kavalkádja adja a fő ihletet, a legmagasabb minőségű olasz és magyar alapanyagok mellett.

Gianniék a saját bőrükön tapasztalták, hogy mennyit változott húsz év alatt a magyar gasztronómia, hiszen Alessandro Manna séf már 17 éve velük van, a szintén hatalmas tapasztalattal rendelkező Haraszti Zsolttal pedig – bár a Terrát májusban el kellett engedniük – nagyon hasonlóan gondolkodtak, és a közös munkát nem szerették volna befejezni. Alessandro és Zsolt így most együtt dolgoznak és egymást kiegészítik.

Sokan nem tudják – és minket is meglepett –, hogy az étterem alatti labirintusban egy cukrászati műhely, egy fagyiműhely, egy pékség és egy tésztaműhely is helyet kapott, ami központként összeköti az Arany János utcai egységeket és garantálja a lehető legmagasabb minőséget. A DOC Pane e Vino osteria jellegét erősíti a manapság rendkívül divatos „sharing koncepció”, aminek részeként úgynevezett 

„small plate”-eket tudunk rendelni (az átlagosnál kisebbek, de a tapasoknál nagyobbak), hogy ketten akár 3-4 ételt is meg tudjunk közösen kóstolni.

„small plate”-eket tudunk rendelni (az átlagosnál kisebbek, de a tapasoknál nagyobbak), hogy ketten akár 3-4 ételt is meg tudjunk közösen kóstolni.

Ahogy említettük, a Pomo DOróhoz képest itt magyar alapanyagokat is beengednek – mint például a mangalicát –, és a konyha hozza össze az olasz és a magyar gasztronómiai kultúrát. Alessandro vérbeli szicíliai, de emellett jól hozza édesanyja letisztult, karakán svéd vonalát is, Zsolt pedig a magyar és azon belül is az ízesebb erdélyi konyhát képviseli. Ez az összefogás pedig – a „no waste” pazarlásmentes szellemiséggel párosulva – a friss és minőségi kenyér és a jó olasz bor kettősére épül. 

A kenyér és a bor a legősibb, legtisztább és legmagasabb minőségű alapvető eledelünk,

A kenyér és a bor a legősibb, legtisztább és legmagasabb minőségű alapvető eledelünk,

mióta világ a világ, és pont ezért kell a nekik kijáró tiszteletet végre újra megadni, illetve adott esetben a vallással átitatott tartalmukat őszintén megélni. Kiemelkedően jó klasszikus bisztrókonyha így a végeredmény, ráadásul az ételek alapanyagaiból is vásárolhatunk, hogy otthon megpróbáljunk mi is nekiállni.

Az előételek közül megkóstoltuk a burrata sajtot 5-féle paradicsommal (3890 Ft), a napi ajánlatok közül pedig nem tudtunk ellenállni a bisque-nek (5500 Ft), ami egy fantasztikus, de markáns ízvilágú, vajjal sűrített, krémes rákleves kagylóval, és a grillezett kacsamájnak (6500 Ft). 

Ezt követte a fix kínálat kihagyhatatlan házi spagettitésztája zöldborsópestóval és salsiccia kolbásszal (3700 Ft), majd a mangalicatarja paradicsommal, mentával és jéghideg íróval (6000 Ft). Külön kiemelnénk, hogy az ételek mellett a paradicsomoknak is olyan többdimenziós, összetett ízviláguk van, hogy arra csak csettinteni tudtunk.

A végén a cannolókba (1800 Ft) saját kézzel tölthetjük bele a házilag készült ricottás tölteléket, ami mind gegnek, mind a pompás étkezés lezárásának tökéletes volt. Erőteljes, határozott és remekül passzoló ízek, az ételek minden egyes falatjából csak úgy robban a frissesség és az öncélúság nélküli komplexitás. Vérbeli olasz–magyar, trieszti vagy inkább európai bisztrókonyha, ahol az általunk jól ismertnek hitt alapanyagok igazi minőségére őszintén rácsodálkozunk, és ahol 

Alessandro és Zsolt párosa nemcsak inspirálja, hanem remekül kiegészíti egymást: mint a bor és a kenyér.

Alessandro és Zsolt párosa nemcsak inspirálja, hanem remekül kiegészíti egymást: mint a bor és a kenyér.

Címkék

Elérhetőségek

DOC Pane e Vino 1051 Budapest, Arany János utca 9/B Facebook-oldal