Vannak ételek, amelyeket bár más évszakokban is fogyaszthatunk, mégis nagyon erősen kötődnek a nyárhoz és a strandoláshoz. Ilyen a fagyizás, a dinnyézés meg a lángosozás is. Ez már régen is így volt, amit most Fortepan-fotók sokaságával bizonyítunk.

Fagyi

Fagyizni jó! Nincs is üdítőbb a rekkenő hőségben annál, mint amikor belenyalunk a jéghideg fagylaltba. Az igazi nagy fagyisták szerint a legjobb tesztfagyi a citromízű, mert ha az rossz, akkor az a fagyis biztosan nem jó. Persze kánikulában sokkal elnézőbb az ember, és mindegy a minőség, a mennyiség számít, meg az, hogy mindig legyen fagyi az ember kezében. A fagylalt enyhet hoz, hűsít és talán még boldoggá is tesz. A fagyi – nyáron legalábbis – a(z egyik) legjobb barátunk. 

Lángos

„Két forint a forró lángos, éljen soká Kádár János” – a jól ismert retró rigmus a legenda szerint a Kádár-kor hajnalán született, és egy gyümölcskertész agyszüleménye volt, aki részegen azon kesergett, hogy leverték az 56-os forradalmat. Bár nála még egy forint volt a lángos, és Kádár János sem éltetve volt, hanem épp ellenkezőleg: lesz...a. A szerzőt letartóztatták és börtönbe csukták, a rigmus viszont tovább élt, csak átalakítva: egyrészt, mert kúszott fel a lángos ára, másrészt pedig Kádár János éltetése kifizetődőbb volt, mint az anyázása – bár a lángos ettől még nem lett olcsóbb. Pedig a lángost már akkor is mindenki nagyon szerette.

Dinnye

Sárgadinnye vagy görögdinnye? Vagy jöhet bármelyik, csak dinnye legyen? Valahogy így. A dinnye nálunk nemzeti ügy, már-már hungarikum, legalábbis a görögdinnye. A régiek közül sokan voltak, akik kenyérrel ették, a gyerekeknek meg úgy csúszik a legjobban, ha kézbe kapnak egy szeletet és nagyokat harapnak belőle, a végére érve pedig tetőtől talpig ragadnak a dinnyelétől. Dinnyét enni jó! Mert a dinnye finom.

Címkék