A legtöbben elsétáltunk már úgy csodálatos, 30-as években épült budai villák és a hozzájuk tartozó kertek előtt, hogy azon gondolkoztunk, milyen lehetett itt élni egykoron. A Villa Bagatelle tulajdonosainak hála, most kipróbálhatjuk ezt az érzést: a brunchozó melletti villát hotelként élesztették újjá. Nem kell azonban öncélú nosztalgiára és múzeumszerű berendezésre gondolni, a Gardenhouse névre keresztelt szállodában éppen az a legjobb, hogy inkább az életformához kapcsolódhatunk. Abba nyerhetünk betekintést, milyen egy jómódú, több nyelven beszélő, nyitott és kultúra iránt fogékony család otthona, egy olyan helyen, ahol a történelem viharai ellenére is változatlan mederben folyik az élet.

A 2008 óta létező Villa Bagatelle sokunk kedvence, azt azonban jóval kevesebben tudják, hogy ez csak a leglátványosabb része a tulajdonosok, Wirtz Ágnes és Albrecht tevékenységének. A reggelizővel egy épületben található Brót Pékséget is ők üzemeltetik és az állami gondozásban élő gyermekek tehetséggondozásával foglalkozó Világszép Alapítvány is a házaspár nevéhez fűződik. Sokrétű tevékenységük finoman fonódik egymásba, a 2020-ban megnyitott Gardenhouse szervesen kapcsolódik mindehhez, a villa izgalmas múltja pedig plusz inspirációt adott a személyes hangulathoz.

Az eredeti építtetők nem kevésbé érdekes személyiségek, mint a jelenlegi tulajdonosok. A zsidó származású Semler-család posztókereskedelemmel foglalkozott, 19. század közepén alapított cégüknek köszönhető, hogy a korabeli Magyarországon elterjedt az angol posztó. A villa megrendelője, Semler Elemér ennek a nagy hagyományokkal rendelkező kereskedőcsaládnak a sarja volt, Semleréknek londoni érdekeltségeik mellett többek között Párizsban, Zürichben, Philadelphiában és Torontóban is voltak lerakataik. Elemér Londonban élő testvérei, a folyamatosan jótékonykodó Imre és az Operaház prímabalerinájával házasságot kötő Béla mellett szinte szürkének hathat, persze ő is nagyon tisztességesen intézte a család budapesti üzleteit és eleget tett azoknak a társadalmi kötelezettségeknek, amelyek helyzetéhez tartoztak.

Arra is jutott ideje, hogy a korszak egyik kiemelkedő építészével megterveztesse cikkünk főszereplőjét, az elegáns Németvölgyi úti villát. Az épület terveit 1936-ban Szivessy Tibor készítette, akinek inkább a Kós Károly nevével fémjelzett Fiatalok csoport tagjával, Jánszky Bélával közös munkáit ismerjük (egyik legszebb későszecessziós munkájukról naphegyi sétánk kapcsán tettünk említést), a harmincas években készült, modernista szellemű villáit már kevésbé. A 2. világháború alatt sajnos Semlerék sem kerülhetik el a sorsukat, a világégést szerencsére túlélik, de otthonukat államosítják.

A villa több mint félszáz évnyi Csipkerózsika álom után került ismét hozzáértő tulajdonosokhoz, akiknek célja az volt, hogy egy olyan teret hozzanak létre, ahol ők maguk is jól éreznék magukat. Ágnes művészettörténész, így nem véletlen a régi lakók és a villa története iránti érdeklődés sem, amit a tulajdonosokat jól ismerő és a projekt iránt érezhetően lelkes, az építést kivitelező csapat segítségével sikerült szervesen integrálni a szálló hangulatába. Így született meg a hatszobás home hotel, ahol érezzük a korabeli és jelenlegi tulajdonosok gondolkodása és életmódja közötti harmóniát, az apró személyes utalások segítségével pedig betekintést nyerhetünk abba a sajátos, kortalan eleganciába, amely a jómódú, nyitott gondolkodású, környezetükre fogékony emberek otthonait jellemzi.

Az épület külső homlokzatán nem sok változás történt az eredeti tervekhez képest, erre nem is volt szükség, hiszen a különböző méretű és formájú ablakok, és az épület szép arányai kellőképp izgalmassá teszik a megjelenést. Nagyobb változás csak hátul történt: a villát jobban megnyitották a csodás és ma már a környéken mindenképp szokatlan méretűnek tekinthető kert irányába. A hátsó homlokzat különböző sugarú boltívei nemcsak esztétikai szempontból izgalmasak, hanem kialakításuk következtében az emeleten kisebb lakásnyi méretű terasz jött létre, aminek kellemes fekvése szuper lehetőséget biztosít arra, hogy nyaranta árnyékban reggelizhessünk és vacsorázhassunk.

A hatalmas kertben megtapasztalhatjuk, milyen érzés, amikor házunk egyik oldalán villamos száguld, a másikon viszont a természet vár bennünket. A Gardenhouse kertje fantasztikus élményt nyújt, hiszen úgy alakították ki, hogy napról napra változzon. Minden évszakban más növény virágdíszének vagy színes lombjának örülhetünk, bentre is igyekeznek a kertben található szépségek közül válogatni. Most júliusban teljes pompájukban virágoznak a hortenziák, a szomszédból félig érett fügétől roskadozó ág lóg át, az üde pázsiton néhány lehullott ringló sárgállik.

A villa két szintjén kialakított hat szobában nincs tévé, ezzel is azt akarták elérni, hogy inkább egymással beszélgessenek a lakók a nem túl nagy, de a színek és a kert közelsége miatt tágasnak tűnő közösségi részben, ahol napközben kávézhatunk és némi gyümölcsöt ehetünk. Reggel a Villa Bagatelle-ből tojásos fogások, esetleg zabkása és granola fogadnak itt bennünket, a franciás sikkről pedig a zeneválasztás és a közeli Brótpékségből érkező péksütemények gondoskodnak. A szobákat tágas, világos folyosón át érjük el, a kényelmes lépcsőnél két világos tónusú Fehér László-festmény teszi még napsütésesebbé a teret.  

Mind a szobák, mind a közösségi tér berendezésénél figyeltek arra, hogy ahol lehet, magyar dizájntermékeket használjanak, a tervezők pedig lelkesen közreműködtek a projektben, így lehetséges, hogy reggeli kávénkat saját Kezemura készletből kortyolhatjuk és a hangsúlyos, az eredeti tulajdonosok szakmájára utaló textil elemek is hazai tervezőktől érkeznek. A párnák és takarók a Vandor Studio, a lenti konyha csodás lámpái pedig a Blum&Wolf alkotásai. A helyen nagy hangsúlyt helyeztek a fenntarthatóságra, a szobákban is környezettudatos kozmetikumokat találunk, de a mosásnál és a csomagolások használatánál is figyelembe vették ezt a szempontot.

A hat szoba mindegyike egyedi karakterrel rendelkezik, a mindenütt fellelhető személyes részletek segítségével betekintést nyerhetünk a tulajdonosok életébe. A szobaszámok helyetti festett képek Szüts Miklós alkotásai, a szobák elnevezései pedig Albrecht és Ágnes emlékeire, közös élményeire utalnak. Két kedvencünk, a Rapszódia és a Betű szoba a házaspár szerelméhez kapcsolódik.

A hatalmas erkélyre nyíló, tökéletes nyári élményt nyújtó, finom színezésű Rapszódia például arra a kezdeti időszakra utal, amikor Albrecht a zenén keresztül tudott kapcsolódni a budapesti kultúrélethez. A mellette lévő Betű nevű szoba kiugrójában jólesően bekuckózhatunk, ehhez pedig könnyen fogunk olvasnivalót találni a szobában lévő számtalan művészeti album, angol, német és magyar kötet között. Ezek a könyvek egyszerre tükrözik a házaspár személyes érdeklődését és emlékeztetnek arra az időszakra, amikor Albrecht kedvenc olvasmányain keresztül próbálta jobban megismerni feleségét.  

A Paletta szobába, amely fekvése miatt műteremnek is beillik, Ágnes egyik kedvenc festőművészétől, Vojnich Erzsébettől került be néhány műalkotás, az ő színeit idézi a berendezés is. A vele szemben lévő Rivalda elnevezésű egyágyas szoba pedig Ágnes színház iránti rajongását és nagyszüleinek szakmáját idézi.

A helyszín csodálatos, segítségével pedig megismerhetünk egy olyan életformát, amelyet talán mindig is szerettünk volna átélni. Miután kellőképp lelazultunk, érdemes sétára indulni és felfedezni a környéket, ami a közeli Váron kívül is számtalan meglepetést tartogat. Rövid kiránduláshoz ajánljuk a szomszédos Villa Bagatelle-től induló sétaútvonalunkat, csodás villákkal, panorámával és természettel, de Jókai Rózsakertjéhez is ellátogathatunk (figyeljünk a nyitvatartásra). A Gardenhouse mindenképp tökéletes program rövid, városi nyaraláshoz, vagy akár kisebb rendezvényekhez, esküvőkhöz is.

Címkék

Elérhetőségek

Bagatelle Gardenhouse 1126 Budapest, Németvölgy út 1126 Facebook-oldal Weboldal