Elek János tulajdonos és Sápi Olivér tulajdonos-séf irányításával néhány hónapja abszolút egyedi, trendi és várhatóan toplistás étterem nyílt a Corvin változatos gasztrosétányán. A Cortez nem akar melldöngetően mexikóiskodni, egyszerűen piszkosul jó közép-amerikai ételeket kínál, modern texasi elemekkel fűszerezve. Chimichanga, fajitas, chili con carne, akár egy remek, érlelt mezcallal kísérve.

A zajos és erősen felújításra váró Üllői út Corvin negyed felőli szakaszától 100 métert beljebb, a Józsefvárosba sétálva akkora kontrasztot lehet tapasztalni, mintha legalábbis országot váltottunk volna, nem pedig csak kerületrészt. A Corvin Plaza mögötti sétány új építésű lakóházai és változatos, zsizsegő, mégis tiszta környezetéből első – és második – ránézésre aligha hiányzik bármi. A Cortez érkezésével legalábbis már biztosan nem.

A január végén nyílt, alapvetően mexikói tematikájú étterem és bár dizájnját – belsőépítész helyett – gyakorlatilag saját maguk találták ki, amiben remekül ötvöződik a kötetlen lazaság és a lezser elegancia, így szmoking nélkül sem kell feszengeni, és szerencsére a „szándékosan lepukkant késdobáló-hangulat erőltetett és hamis autentikusságának” csapdájába sem estek bele

A név az Azték Birodalmat megdöntő konkvisztádorról, Hernán Cortésről elnevezett egykori Cortez-tengerből – mai nevén Kaliforniai-öböl – ered, ami a Kaliforniai-félszigetet a mexikói szárazföldtől elválasztó tengeröböl Mexikó nyugati partjainál, ezért a Cortez név mintegy a két kultúra összekötéseként is értelmezhető. A pusztán mexikói konyha azért még mindig be van kissé szűkülve itthon, ezért is volt életképes elképzelés az amerikai (texasi-)mexikói, úgynevezett tex-mex pit boxos (szekrényszmóker), visszafogottan BBQ-s stílus bevállalása

Nemcsak a szószok háziak, de a fűszereket is saját maguknak keverik, a sercegve érkező csirkés fajitas (tortillalap, mexikói rizs, sajt, jalapeño, babpüré, salsa, tejföl – 4150 Ft), a chimichanga (tépett marhahús sajttal, steakburgonyával és BBQ-szósszal – 3690 Ft) vagy akár a 2 személyes botanastálon (6490 Ft) is elérhető csirkés quesadilla és chili con carne egymástól jól elkülönülő és izgalmas ízvezetéssel rendelkezik egy átlagos tucat-fűszerkeverék kommersz íze helyett. A kiemelkedően jó ételek tehát adottak, a bár pedig a komoly rum-, tequila- és meczalsor mellett számos más röviditallal és remek koktéllal is büszkélkedik. 

Üdítően remek hely a Cortez, ami szándékosan nem állítja magáról, hogy autentikus mexikói lenne. Ide a randevútól a baráti találkozón át az üzleti megbeszélésig bármit szervezhetünk. A kínálat, a hangulat és a dizájn is vagány, intenzív, de a koktélozó és a fajitast a saját tortillánkra magunknak összeállító, együtt kóstolgatós hangulatával együtt mégis kifejezetten széles rétegekhez szól. Olyan, mint a legó: 9 és 99 év között ajánljuk. De ha a gyerek csípi a pikánsabb ízeket is, akkor persze már korábban is vihetjük.

Címkék

Elérhetőségek

Cortez Restaurante & Bar 1082 Budapest, Corvin sétány 2/C Facebook-oldal Weboldal