Raveczky Miklós és Simon Dániel nem netes videókból, hanem komoly szakemberektől tanulták meg a pizzakészítés tudományát. Az idén végleg bezárt Csalogány26 helyén néhány hete nyílt pizzázójuk nem is lehetne eredetibb, hiszen a nemzetközileg elismert nápolyipizza-készítő, Ciro Velluso is beállt velük a kemence mellé.

Nem, egyszerűen képtelenek vagyunk megunni ezt a nemzetközileg is erős trendet, ami Budapesten igazából nem is trend már: ez itt, kérem, nápolyipizza-cunami! Míg jó húsz éve – kis túlzással – alig lehetett akár csak viszonylag elfogadható pizzát találni a fővárosban, addig manapság egyre elképesztőbb minőségben és mennyiségben tolja az arcunkba a jobbnál jobb nápolyi csodákat az óriási trendhullám, mi pedig tátott szájjal pislogunk, és közben boldogok vagyunk.

Vízivárosnak a Margit híd felé eső, északi része az utóbbi években eleve komoly restauráláson esik át, a Margit körút és a Csalogány utca határolta szakasz pedig a szemünk előtt, látványosan alakul Buda egyik új gasztroközpontjává. A Csalogány26 fájdalmas elvesztése után nem kellett sokáig szomorkodnunk, hiszen az élet utat tör magának: gyakorlatilag néhány sarokra a hazai nápolyipizza-forradalmat – még a Madách téri helyükkel – kirobbantó IGEN-től nemcsak egy piszkosul vagány nápolyipizzázó nyílt, de végre a biatorbágyi Il Peperoncino után Budapesten is kapható egyik büszkén vállalt függőségünk, a frissen sült fritta.

A Fermento rövid történetéhez tartozik, hogy Fabio Cristiano, az egyik legnevesebb nápolyi pizzaoktató Bagnoliban található iskolájában ismerkedett meg Miklós az ízig-vérig nápolyi Ciróval, aki a gyakorlati képzésben vállalt komoly szerepet Fabio mester mellett. Dani pedig a hazai pizzasütőfronton számít ismert névnek, komoly helyeken megfordult már az évek során. Eredetileg ők ketten tervezték megnyitni a legszigorúbb sztenderdek szerint működő nápolyipizzázót, amikor teljesen váratlanul egyszer csak Ciro is betoppant, hogy szívesen részt vállalna belőle. 

A tényleg fantasztikus nápolyi pizzák közül a legolcsóbb (marinara) 1990, a legdrágább (szarvasgombás tartufo) 4190 forint – ezek mellett hamarosan lesz külön gourmet-pizza-kínálat is –, vannak kifejezetten vegán pizzák (2490–3590 Ft), de például 590 forintos felárral gluténmentes pizzatésztából is kérhetünk bármit. A fritták közül pedig kérhetünk sima margheritát (1990 Ft) vagy nápolyi szalámis salamét (2490 Ft). Ezen a ponton hívjuk fel mindenki figyelmét, hogy a fritta brutálisan addiktív történet! 

Ahogy egyébként a valóban frissen gyúrt arancini (1790–1990 Ft / 3 db) is, ami igazából néhány, zsemlemorzsába forgatott, majd olajsütőben kisütött töltött rizsgolyót takar. Itthon többnyire csak az előre kiporciózott, majd többnyire fagyasztott verziójával találkozni, de nem a Fermentóban, ahol tényleg elképesztően friss. A desszertek közül hamarosan elérhető lesz a zeppola is, ami egy olajban sült, majd cukorban átforgatott – nápolyi – tészta, amit mi Nutellával kóstoltunk.

Számunkra hatalmas öröm, hogy újabb remek hellyel gazdagodott Buda gasztronómiai kínálata, és bár top 10-es helyett lassan top 20-as nápolyi listát kell majd készítenünk, mégis azt kívánjuk, hogy soha ne laposodjon el ez a hullám! Megyünk inkább, és előkeressük a szörfdeszkánkat.

Címkék

Elérhetőségek

Fermento 1015 Budapest, Csalogány utca 26. Facebook-oldal Weboldal