Van egyáltalán olyan ember, aki nem szereti a császármorzsát? Nehezen elképzelhető, hogy ez a picit ragadós, picit omlós, vajillatú, jóféle lekvárral nyakon öntött tésztadarab ne nyerje el a tetszésünket, igaz, arról megoszlanak a vélemények, hogy melyik változat a legjobb: a darával készülő, morzsásabb állagú vagy az osztrákos, palacsintaszerűbb. Sokszor az is vita tárgya, hogy ezeket porcukorral, lekvárral, mazsolával vagy ezek nélkül tanácsos fogyasztani. Szerencsére a nemrég megnyílt Császármorzsában kedvünkre válogathatunk az opciók közül, sőt desszertünk előtt finom levest és ízletes quiche-t is kóstolhatunk, így könnyen tápláló ebéddé alakíthatjuk az édes vagy sós bűnözést.

A hely Heltovics Éva és Bezzeg Anita ötletén alapul, ők már 31 éve barátnők, a közös iskolai évek után egyetemre is együtt jártak, most pedig együtt vágtak bele a vállalkozásba is. Az, hogy a császármorzsát helyezzék a középpontba, alapvetően Évi ötlete volt, de közös osztálykirándulások emlékéhez kötődik. Az egyik ilyen alkalomra a lányok egyik osztálytársa császármorzsát hozott magával, az étel pedig a kollégista Évinek a hiányzó otthon ízeit juttatta eszébe. Az emlék azóta is olyan erős volt, hogy egészen a hely gondolatáig vezetett. Na de mit fognak enni azok, akik nem édesszájúak? – tette föl a kérdést Anita, a sós quiche-k szerelmese... Így került a kínálatba a francia finomság.

A hölgyek ezek után persze sokáig csak fogták a fejüket, hiszen sikerült két olyan ételt kiválasztani, amelyek elkészítése azért elég sok hibalehetőséget rejt magában. A császármorzsa csak frissen jó, de az ebédünkre általában nem szeretünk sokat várni, a quiche tésztájának pedig úgy kell ropognia, hogy tölteléke mindeközben szaftos maradjon. Szerencsére a hosszú kísérletezés meghozta az eredményt, és sikerült ezeket a feltételeket kiválóan teljesíteni. A fő csapásirány – a boldogságtól könnyes szemekkel jelentjük – a császármorzsa (kis adag 890 Ft, nagy adag 1190 Ft), amely egyelőre háromféleképpen, klasszikus, grízes formában, mazsolával vagy anélkül, illetve nagyobb darabokból álló, osztrákos, palacsintaszerű tésztával készülhet. Ehhez kecskeméti kistermelőtől érkező, dédelgetett gyümölcsből készült, barack-, szilva- vagy birslekvár közül választhatunk.

Mi a klasszik, mazsolás verziót toltuk (mindhárom lekvárral), de azért tettünk egy szigorúan szakmai kitekintőt az osztrákos, nagyobb darabokból álló, palacsintaszerű morzsa irányába is. 

Teljesen fölösleges azon vitatkozni, hogy melyik típus a legjobb, mindegyik a maga nemében volt ízletes, de azt is be kell vallanunk, hogy az étel nevére és eredetére utaló, vidám „Ferenc Jóská-s” logó és az utcában messziről érezhető édes-vajas illat szinte azonnal ellopta a szívünket.

Teljesen fölösleges azon vitatkozni, hogy melyik típus a legjobb, mindegyik a maga nemében volt ízletes, de azt is be kell vallanunk, hogy az étel nevére és eredetére utaló, vidám „Ferenc Jóská-s” logó és az utcában messziről érezhető édes-vajas illat szinte azonnal ellopta a szívünket.

Az már csak hab a tortán, hogy a sós finomságra vágyók tényleg nagyon korrekt és ízletes quiche-ek (1190 Ft) közül választhatnak. A kínálat itt hetente változik, de mindig van egy húsos, gyerekeknek való, egy mentes és egy különlegesebb darab. A finomságokat pedig kétféle levessel (890 Ft) alakíthatjuk ízletes ebédmenüvé (1690–1990 Ft). Mi teljesen rápörögtünk a thai citromfüves változatra, de mindennap kétféle különböző leves közül választhatunk és nem kételkedünk benne, hogy az összes hasonlóan remek.

Szóval jó kis hely a Császármorzsa, ahol a háziasszonyi gondoskodással és összeszedettséggel megalkotott és tökéletesített kínálat bárkit mosolyra derít egy-egy rosszabb nap után. A menü pedig pont annyira gyermeki és kényeztető, hogy még nincs lelkifurdalásunk utána. Nem is csoda, hogy ottjártunkkor is folyamatosan érkeztek az ismerős arcok a lányokhoz, szóval Anita és Éva máris beilleszkedtek a környék életébe.

Sissi és Ferenc József házasságkötése 168. évfordulójának alkalmából a mai napon (április 25., hétfő) pedig különleges ajánlatokkal is tisztelegnek a császári pár előtt, hiszen egy legenda szerint erre az esküvőre alkották meg a császármorzsát. Így ma először szendvicseket is kóstolhatunk Évinél és Anitánál, az évforduló tiszteletére a szerelmes uralkodópár esküvői menüjét megidéző ízben, valamint az Erzsébet és a József nevű vásárlók kedvezményben, az Erzsébet és József párok pedig még nagyobb kedvezményben részesülnek. Szóval megéri ma Erzsébetnek és Józsefnek lenni Budapesten, de mások és máskor se hagyják ki ezt a jó kis helyet.

Címkék

Elérhetőségek

Császármorzsa 1111 Budapest, Bercsényi utca 8. Facebook-oldal