A burgerláz után most pizzamánia van, amit legalább annyira kedvelünk, mint a szaftos húspogácsákkal parádézó szendvicseket. Sőt jobban... Az egész világ jobban szereti, megannyi felmérésből kiderül, hogy a pizza a bolygó legkedveltebb étele. Csak bólogatni tudunk, ahogy a Szent István körút egyik legújabb éttermének életre hívói is. Megkóstoltuk a Forni di Napoli kellően könnyed, gyönyörű „leopárdos” cornicionéval érkező pizzáit, amelyeket a nyitás óta imád a környék. Spontán, tervezve vagy épp egy színházi estébe beillesztve.

Tavaly októberben szedtük össze az általunk leginkább kedvelt budapesti és környéki nápolyi stílusú pizzákat. A Forni di Napoli egészen friss volt még akkor, de azóta eltelt fél év, és ők is tapasztaltabbak lettek az őszi–téli szezonban. Azért érkeztek a Szent István körútra, hogy elhozzák a valódi olasz pizzaélményt a város ezen részére is, hiszen a környékre inkább a trattoriák jellemzők, mint a kifejezetten nápolyi pizzákra szakosodott helyek. A közbenjárásukkal viszont immár a körút ezen részén is bármikor beülhetünk erre a mesteri fogásra. 

Tulajdonosai régóta a vendéglátásban és a turizmusban látják el feladataikat, ráadásul van egy erős futballos kötődés is, ezáltal Itália sem kerülhető meg. Természetesen a pizzaszeretet is adott, ám ezt a stílust csak néhány éve fedezték fel és köteleződtek el mellette. Ma pedig itt ülünk a Forni di Napoli barátságos vendégterében, nem győzzük figyelni, ahogy egymásnak adják a kilincset a futárok és ahogy

a gigantikus vegyes tüzelésű Morello Forni kemencében hólyagosodnak Damu László pizzamester kreációi. Óránként 90-100 pizzát is képes elkészíteni ez a kemence, amennyiben ügyes kezűek a pizzaiolók. 

a gigantikus vegyes tüzelésű Morello Forni kemencében hólyagosodnak Damu László pizzamester kreációi. Óránként 90-100 pizzát is képes elkészíteni ez a kemence, amennyiben ügyes kezűek a pizzaiolók. 

Laci hosszú évek óta a műfajban dolgozik, sok nyitás és betanítás van már a háta mögött, igazán elhivatott pizzamester. Kedvenc szakmai mérföldkövei között említi például a keszthelyi John's Pubot és az egri Pizza Quasit. 

Címünkben nem véletlen a díjnyertes kifejezés, ugyanis a napokban érkezett haza Laci a pármai pizza-világbajnokságról, ahol Kovács Lázár séffel duó kategóriában a 7. helyen végeztek a világ 36 nemzete és 700 indulója között. Teljes magyar csapat képviseltette magát minden kategóriában. A Piaggio Pizza Porter Team Hungary Kovács Lázárral, Damu Lászlóval (Forni di Napoli), Dömők Zsolttal, Takács Márkkal és Ilie Paduraru Alexandruval együtt készített nagyszerű versenypizzákat. A szóban forgó 7. pizza Green Cheese névre hallgatott, teljesen húsmentes volt, a grillezett zöldségek, a magyar pálpusztai sajt és a zöldfűszerek tették különlegessé. A sikereket követően folytatódik a munka a Forni di Napoliban

A sokat látott pizzamester és tanítványai megállás nélkül készítik a finomságokat, melyek az eredetvédett olasz alapanyagok jóvoltából válnak autentikussá. Persze szükség van Laci szakértelmére, a kiváló kemencére és a magasan hidratált tészta konzisztens minőségére is. Nagyon levegős tésztára számítsunk, ami nem felhősen pufi, hanem szimplán könnyed. A feltétekkel nem viccelnek: a kötelező San Marzano paradicsomra vagy a ricotta-/pestoalapra kiváló mozzarella, pármai sonka, prosciutto cotto, pecorino és egyéb izgalmas feltétek kerülnek. A friss zöldségek és fűszernövények természetesen nem Olaszországból jönnek, de ez így van rendjén.

Bő féléves fennállásuk alatt rengeteg visszajáró vendéggel, pozitív visszajelzéssel, építő kritikával, mosolygós arccal találkoztak, és folyamatos fejlesztéseken dolgoznak. Most például a nyitható üvegfalterasz kérdést oldották meg, hogy a tavaszi–nyári szezonban a legkomfortosabban érezhessék magukat a vendégek, ha kell, odakint, ha úgy tartja kedvük, akkor odabent. Egyébként még mindig sokan rendelnek házhoz, de látható, hogy a Vígszínház közelsége be-becsábítja a nézőket is. Ami régen kávé és isler kombinációja volt az előadás előtt, az ma lehet, hogy egy elfelezett pizza, netán két egész, hiszen – ahogy a műfajra jellemző – nem nehezít el, nem fogunk szuszogni utána. Csak elégedetten mosolyogni, hogy mennyire minőségi és kellemes pizzaélményünk volt. 

Készítenek calzonét (hajtott pizza) is, de beadják az édes pizza geget is. Nutellával, pisztáciával... és láss csodát, működik! Hogyne működne ilyen kellemes tésztával!

Ha mégis inkább a klasszikus olasz desszerteknél maradnánk zárásképp, mint a tiramisù, a cannolo vagy a panna cotta, akkor természetesen pillanatok alatt az asztalon terem a nyalánkság. 

Színház előtt, színház után, körúti séta közben vagy akkor, ha a közelben járunk és ennénk egy szuper pizzát, tárt karokkal várnak a Forni di Napoliban

Címkék

Elérhetőségek

Forni di Napoli 1055 Budapest, Szent István körút 9. (a Vígszínházzal szemben) Facebook-oldal Weboldal