Nem hinnénk, hogy – kortól és nemtől függetlenül – van a magyar népléleknek még egy olyan, megkérdőjelezhetetlenül biztos gasztronómiai sarokpontja, mint a lángos. A lángos, amit ugyanúgy szeret a betanított munkás, mint a vezérigazgató, és ami a maga hétköznapi egyszerűségével együtt – vagy talán pont azért – mindannyiunkat legalább pár percre a kisgyerekek önfeledt boldogságával tölt fel.

Na de lángos és lángos között is van ám különbség! És itt most nem is arról van szó, hogy sima, káposztás, sajtos, sajtos-tejfölös, ketchupos, fokhagymás, kerek vagy netán töltött, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen az állaga. Ugyanis feltétek ide vagy oda, a lángosozás bizony a selymesen laktató kelt tésztáról szól.

Személyes véleményem szerint aki azt állítja, hogy nem szereti a lángost, az nem mond teljesen igazat. A lángost (a lelke mélyén) mindenki szereti, és a hentesboltok előtti, bicskázós sültkolbászozáshoz hasonlóan igenis közösségformáló ereje van. Különösen igaz ez Pátyon, ahova lassan 16 éve járok vissza, mivel nagy lángosrajongóként mellettük tettem le anno a voksomat, és bár rengeteg jó lángosozó van, a Pátyi Lángos, az mégiscsak a Pátyi Lángos.

A pátyi CBA-val szemben lévő – mára már fával borított – lángososkocsit 2006 óta üzemelteti Végh Zsuzsanna és fia, Sándor Tamás (Bilig Edinával és Csontos Annamáriával kiegészülve), ahol keddtől péntekig reggel 6 és délelőtt 11 óra között juthatunk az egyik legismertebb hungarikumunkhoz. Sosem jártam még erre úgy, hogy egyből lehetett volna kérni és ne álltak volna előttem legalább páran, szombaton pedig hiába vannak nyitva 6:30 és 12 óra között, végig komoly sorok várhatók. Számos törzsvendég például előre leadja a rendelést az elvitelre kért komolyabb mennyiségre a család és a barátok számára.

Nemcsak a törzsvendégek második generációja jár már ide lángosozni, de van, aki Londonba viszi ki magával, hogy másnap reggel (a sütőben újramelegítve) külhonban is picit otthon érezhesse magát.

A kerek lángosok közül a sima 550 Ft (ahogy a tésztába kevert káposztás is), a sajtos-tejfölös 850 Ft, de van kapros-tejfölös 820 forintért vagy fullos (tejföl, trappista sajt és füstölt sajt), ami 980 forintba kerül, és még sorolhatnánk. Személyes rajongásunk helyi tárgya azonban a töltött lángos, ami lehet például sajtos-virslis (900 Ft), de lehet akár camembert-es-áfonyalekváros (850 Ft) vagy mindenes (sonka, virsli, kolbász, trappista sajt – 1150 Ft) és még számos egyéb fajta.

Aki erre jár és szereti a lángost – amivel a lelkünk mélyén ugye mind így vagyunk –, az álljon félre 10 percre, várja ki a sorát, mert Pátyon végre azt is megtudhatjuk, hogy mi a függőséget okozó, verhetetlen lángos igazi titka.

Címkék

Elérhetőségek

Pátyi Lángos 2071 Páty, Vihar utcai sarok (a CBA-val szemben) Facebook-oldal