Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Új egységet nyitott a Salve, már Újbudán is kapható Ferencváros egyik legjobb pizzája

Könnyed tészta, remek olasz alapanyagok, friss saláták, kedves kiszolgálás – Újbudán is van már Salve pizza!

Gasztró

Keződik az asztalfoglalás a jubileumi, meghosszabbított Országos Étterem Hétre

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény.

Gasztró

Műanyag dobozos menzaételek helyett fine dining – A Food Revolution új szintre emelte a házhoz szállítást

Műanyag dobozba pakolt, vastagon sűrített ételek helyett éttermi minőség: a Food Revolution vállalta az ételkiszállítás új szintre emelését.

Gasztró

A káposztás, a töltött meg a többiek – A pátyi lángos, amiből még Londonba is visznek

Nem hinnénk, hogy – kortól és nemtől függetlenül – van a magyar népléleknek még egy olyan, megkérdőjelezhetetlenül biztos gasztronómiai sarokpontja, mint a lángos. A lángos, amit ugyanúgy szeret a betanított munkás, mint a vezérigazgató, és ami a maga hétköznapi egyszerűségével együtt – vagy talán pont azért – mindannyiunkat legalább pár percre a kisgyerekek önfeledt boldogságával tölt fel.

Na de lángos és lángos között is van ám különbség! És itt most nem is arról van szó, hogy sima, káposztás, sajtos, sajtos-tejfölös, ketchupos, fokhagymás, kerek vagy netán töltött, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen az állaga. Ugyanis feltétek ide vagy oda, a lángosozás bizony a selymesen laktató kelt tésztáról szól.

Személyes véleményem szerint aki azt állítja, hogy nem szereti a lángost, az nem mond teljesen igazat. A lángost (a lelke mélyén) mindenki szereti, és a hentesboltok előtti, bicskázós sültkolbászozáshoz hasonlóan igenis közösségformáló ereje van. Különösen igaz ez Pátyon, ahova lassan 16 éve járok vissza, mivel nagy lángosrajongóként mellettük tettem le anno a voksomat, és bár rengeteg jó lángosozó van, a Pátyi Lángos, az mégiscsak a Pátyi Lángos.

A pátyi CBA-val szemben lévő – mára már fával borított – lángososkocsit 2006 óta üzemelteti Végh Zsuzsanna és fia, Sándor Tamás (Bilig Edinával és Csontos Annamáriával kiegészülve), ahol keddtől péntekig reggel 6 és délelőtt 11 óra között juthatunk az egyik legismertebb hungarikumunkhoz. Sosem jártam még erre úgy, hogy egyből lehetett volna kérni és ne álltak volna előttem legalább páran, szombaton pedig hiába vannak nyitva 6:30 és 12 óra között, végig komoly sorok várhatók. Számos törzsvendég például előre leadja a rendelést az elvitelre kért komolyabb mennyiségre a család és a barátok számára.

Nemcsak a törzsvendégek második generációja jár már ide lángosozni, de van, aki Londonba viszi ki magával, hogy másnap reggel (a sütőben újramelegítve) külhonban is picit otthon érezhesse magát.

A kerek lángosok közül a sima 550 Ft (ahogy a tésztába kevert káposztás is), a sajtos-tejfölös 850 Ft, de van kapros-tejfölös 820 forintért vagy fullos (tejföl, trappista sajt és füstölt sajt), ami 980 forintba kerül, és még sorolhatnánk. Személyes rajongásunk helyi tárgya azonban a töltött lángos, ami lehet például sajtos-virslis (900 Ft), de lehet akár camembert-es-áfonyalekváros (850 Ft) vagy mindenes (sonka, virsli, kolbász, trappista sajt – 1150 Ft) és még számos egyéb fajta.

Aki erre jár és szereti a lángost – amivel a lelkünk mélyén ugye mind így vagyunk –, az álljon félre 10 percre, várja ki a sorát, mert Pátyon végre azt is megtudhatjuk, hogy mi a függőséget okozó, verhetetlen lángos igazi titka.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Éjszakai élet Gasztró

Craft Head Brewpub & Bistro

A Craft Head Brewpub & Bistro egy olyan hely, amely kis és nagy társaságokat egyaránt befogad óriási terében. A Rákóczi úton lévő gasztrokocsma annyi asztallal bír, hogy nehezen elképzelhető, hogy itt valaki ne tudjon leülni.

új hely Gasztró

LuLu Budapest

A LuLu Budapesttel újra nagy élet lett a Széna téren pár éve megszüntetett buszpályaudvar egykori Volán-irodájában. A hely nagy ablakai a Szenes Hanna térre és a Csalogány utcára is nyílnak, ezért bent világos és tágas tér fogad, ahova jólesik beülni és elidőzni egy villásreggeli társaságában.

új hely Gasztró

Rojt és Bojt Coffee

A Rojt és Bojt második egységét is az I. kerületben nyitotta meg, de míg az első egységet a Kosciuszkó Tádé utcában találjuk, addig az új nagyobb kávézó a Gránit lépcső közelében fekszik, így bárhonnan is közelítjük meg a Várat, mindkét oldalon betérhetünk egy kis finomságért.

Neked ajánlott

A