Az irodaépületek melletti, indusztriálisabb részeken meghúzódó „büféépületektől” nem várunk túl sokat, és legtöbbször jogosan jelenik meg lelki szemeink előtt a túl vékony műanyag pohárban a ragadós pultra dobott, túl forró és túlpörkölt kávé képe, amiből szomorúan áll ki a műanyag keverőpálca. A SEED lehetőségei alapvetően nem sokban különböznek az ilyen helyekéitől, éppen ezért is szuper látni, hogy a klasszik „dolgozói büfé” helyett – abszolút érzelmi alapon – más döntés született: reggel szendvicsek és kiválóan elkészített kávék fogadnak bennünket, ebédre elfogadható áron, tisztességes alapanyagokból, helyben készült pizzát ehetünk, a picike delirészből pedig finomságokkal jutalmazhatjuk magunkat hazafelé menet. Érdemes tehát néha a járatlanabb utat választani és minőséget kínálni ott is, ahol eddig erre nem volt példa.

Nem rossz hely a XI. kerületi Dorottya Udvar környéke, hiszen a csodálatos kerttel rendelkező irodaépület néhány évvel ezelőtti felújítása pazarul sikerült, és a vele szemben lévő egykori ipari üzemben is számos szépen kipofozott iroda működik. A környék is rendezett, de azért mégis: közel a vonat, a közelben pedig lepattant gyárépületek is találhatók. Ezért is szuper, hogy a Dorottya Udvarral szembeni egykori portásfülkében, amely közértként és büféként is kereste már a funkcióját, sikerült egy olyan helyet berendezni, amely pont annyira lóg ki fölfelé a környék vendéglátó egységei közül, hogy szerethető legyen, és ahova az errefelé dolgozók és az itt lakók akár naponta vagy hetente többször is beugorhatnak egy picit lazítani.

A helyet üzemeltető Mátyás Bence többéves vendéglátósmúlttal, képzett baristaként és pizzaszakácsként vágott bele a vállalkozásba. Ahogy mondja, csak olyan termékeket forgalmaz, amelyeket ő is szívesen fogyaszt, azt pedig munkatársaitól is elvárja, hogy ismerjék, amit árulnak, és tudjanak beszélni a termékekről. A hely amúgy családias, mi környékbeli lakosként is sokat látogatunk ide, megismernek minket, de a kedvesség sosem tolakodó. A nyitvatartás (hétköznap 8–18 óra között) is elsősorban ahhoz igazodik, hogy munkaidőben kiszaladva kellemes, megnyugtató környezetben betoljunk egy jó reggelit vagy egy finom pizzaebédet.

Az üzlet amúgy pici delikátként is működik, kisebb külföldi pörkölők kávéit is megtaláljuk itt, ezenkívül DÉR Juice-okat, termelői tejtermékeket és finom borokat is. A szendvicsekhez (950 Ft) a kenyér a nor/mából érkezik, a bagelek (950 Ft) zsömléje a Tom’s Bagelben készül, a mentes édességek a Bartók Béla úti Piece of cake-ből jönnek. Ami tehát nem helyben készül, az is jó minőségű, és igényes beszállítóktól érkezik.

Érdemes nagyobb figyelmet szentelni a kávénak és a pizzának. Előbbi ugyanis bárhol megállná a helyét, picike, csinos La Marzocco gépen készül, és általában szépen is van kitöltve. 

Érdemes nagyobb figyelmet szentelni a kávénak és a pizzának. Előbbi ugyanis bárhol megállná a helyét, picike, csinos La Marzocco gépen készül, és általában szépen is van kitöltve. 

Kétféle kávétípusból választhatunk, tartanak a Bagira pörkölőből egy sötétebb és egy kisebb, külföldi pörkölőből (jelenleg az amszterdami Stookerből) érkező világosabb pörkölésű kávét. A megszokott flat white (800 Ft), eszpresszó (500 Ft) vagy cappuccino (700 Ft) mellett chai lattét (900 Ft) és matchát (900 Ft) is kérhetünk. Bencéék amúgy rendezvényekre kitelepüléseket is vállalnak, így remélhetőleg hamarosan a környékbeli irodákban is meg lehet kóstolni a kávéjukat.

A pizza (1600–2400 Ft), mint már említettük, teljes mértékben helyben készül, többségében olasz alapanyagokból (a liszt minden esetben olasz, a feltétek nem mindig). Nem szerettek volna felülni a nápolyipizza-vonatra, ezért a feltétek kevésbé visszafogottak, de a tészta ugyanúgy magas hidratáltságú, a közepe vékony, a széle vastagabb, de ropogós. Az ár korrekt, és az adagok is megfelelőek egy laktató munkahelyi ebédhez, nem maradunk éhesek, de nem is fogjuk egész délután a lecsukódófélben lévő szempilláink közül szemlélni az e-maileket. Mi a Crudót próbáltuk (2400 Ft), olasz parmezánnal és sonkával, koktélparadicsommal és rukkolával, és nagyon jólesett ebédre valami igazán frisset enni, egyenesen a kemencéből.

Szóval kicsit irigyeljük azokat, akik mindennap ide jöhetnek reggelizni és ebédelni, és arra biztatunk mindenkit, hogy ha hétfőtől péntekig munkaidőben erre jár, akkor ugorjon be ebbe a nagyon kellemes és a környék gasztrokínálatában üdének ható kis kávézó-pizzázóba, ahol a termékpaletta nincs túlgondolva, de nem fogunk éhesen távozni, és ami van, az ízletes és finom.

Címkék

Elérhetőségek

SEED Budapest 1113 Budapest, Bocskai út 77–79. Facebook-oldal