Jó dolgok születhetnek, ha egymásra talál egy csinos péklány és egy kávéimádó fiatalember! Kovászos kenyerek, ropogós péksütemények, finom, habos kávé, a minőséghez képest alacsony bevezető árak, és még a környék szeretett, de régóta mostoha sorsú kis üzlethelyiségét is sikerült megújítani. Úgy tűnik, hogy egy sikertörténet kezdetét látjuk a másfél hónapja nyílt Babushka Pékségben.

A tulajdonosok, Eszti és Marci, habár a sütés-főzés iránti szenvedélyük régi keletű, eredetileg teljesen más szakmai háttérből indultak. Míg Marci a kávézás szerelmese, addig Eszti logopédusként, a gyes alatt kezdett komolyabban foglalkozni kenyérsütéssel. Ez a tevékenység pedig teljesen organikus módon nőtte ki magát szakmává, nagyjából akkortájt, amikor ismerősökből, barátokból, szomszédokból álló, Eszti kenyerei után áhítozó sor kezdett el kialakulni a fiatal pár közeli lakása előtt.

Péknek persze senki sem születik. Amellett, hogy Eszti szeret a kovásszal foglalkozni, olyan mesterektől tanult, mint a Búzalelke Kovács Beája vagy Ormós Gabriella a Jenői Pékségből. A végső lökést pedig az adta meg, hogy logopédus pékünk 2020-ban – akkor még az amatőr kategóriában – teljes kiőrlésű kenyerével nyert a Kenyérlelke Fesztiválon. Az üzlet elnevezése amúgy Esztire utal, őt becézi Babuskának a férje.

A bolt épülete is különleges, hiszen egy olyan kis üzlethelyiséget újítottak meg, amely már a 80-as évek óta a Sasadi úton áll, volt zöldséges és nagyon lepusztult csemegebolt is. Egy olyan, szerethető és jobb sorsra érdemes helyszín kelt most új életre, amit a környéken eddig mindenki sajnálkozva szemlélt, az pedig, hogy az épület jellege, arányai a felújítási munkák után sem változtak, örömmel tölti el a környék lakóit. A termékek előttünk készülnek, egy üvegfalon át jól nyomon követhetjük, hogy itt aztán nincs sem csalás, sem ámítás. Igazi emberek igazi alapanyagokból igazi péksütit készítenek.

Természetesen nem mindenki tudja értékelni a világos pörkölésű kávét és a kovászos kenyeret, viszont szerintünk a termékek egytől egyig nagyon ízletesek, és érezni azt a hozzáállást, amit Eszti ottjártunkkor emlegetett. Ahogy elmondta: minden kenyeret egyenként babusgatni kell, hogy igazán jól sikerüljön, neki pedig ez a gondoskodás tetszik legjobban a pékszakmában. Persze nehéz a napi 20-30 kenyér helyett most egyszerre 100-120-at szeretgetni, de van itt elég lelkesedés, szóval azért sikerül.

Na de nézzük is, hogy ez a sok jó miben ölt testet, mit ehetünk a Babushkában. A kenyerek közül mindig van sima kovászos (750 Ft), szépen ropogó héjjal, savanykás, ruganyos belsővel, sötét és savanykás teljes kiőrlésű (650 Ft) egy cseppnyi karamellás utóízzel, illetve mindennap másfajta ízesített kenyér (750 Ft).

Ezek közül mi a jalapeños-cheddarosat próbáltuk, amiben csak egy árnyalatnyi csípősség van, éppen annyi, hogy a kovász savanykásságát ellensúlyozza. Csak sima vajat tettünk rá, és mindenkinek ezt tanácsoljuk, az alapízeket kár mással elnyomni. Nekünk még nem volt alkalmunk, de úgy érezzük, érdemes lehet kipróbálni a diós-szilvás és a pirított hagymás változatokat is. A habkönnyű, foszlós, másmilyen kovásszal készülő, puha kalács (890 Ft) kedvéért pedig azt javasoljuk a környéken lakóknak, hogy vezessenek be napi tíz perc kalács + kakaó szünetet.

Péksüteményfronton is hasonlóan jó a helyzet, mondjuk, mit kell enni. Mindenképpen kóstoljuk meg a pekándiós brownie-t (450 Ft), ha szeretnénk enni valamit, ami belül szinte fudge-os állagú, kívül pedig ropogós – épp annyira, hogy érezzük, hogy ez jó lesz – megtörik a fogunk alatt. A kakaós csigában (450 Ft) ragyog a töltelék, amit nagyvonalúan vittek föl, még éppen nem áztatja el a tésztát. A kardamomos tekercs vaníliával és áfonyával (490 Ft) szintén örök kedvencünk lesz, a sima croissant (350 Ft) pedig kívül-belül egyaránt vonzó. Különösen finom a tonhalas párna (590 Ft), ahol a vajasabb tészta és a szárazabb hal nagyon jól összesimul, a gorgonzolás párna (450 Ft) szép tésztarétegei és a sajt csípőssége pedig kiváló napkezdés lehet.

Mindehhez pedig a Nektária juice-ai és a Casino Mocca világos pörkölésű kávéi közül választhatunk, amelyekből La Marzocco főzőn készítenek nekünk lattét (650 Ft), cappuccinót (590 Ft) vagy sima eszpresszót (390 Ft). Hétfő és vasárnap kivételével mindenkit szeretettel várnak a Babushka Pékségbe, érdemes tehát lepattanni a buszról egy jó kávéra és péksütire vagy bevásárolni a kenyerekből a kis faháznál.

Címkék

Elérhetőségek

Babushka Pékség 1112 Budapest, Sasadi út – Tömös utca sarok Facebook-oldal